Novi singl benda "Crveno i crno" - poruka ljudima koje su pojele obaveze

Singl "Udahni svijet" je najava albuma "Crveno i crno", koji bi trebalo da izađe 2013.
228 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 22.12.2012. 11:15h

Crnogorski sastav "Crveno i crno" u etar je pustio prvi singl nakon debi albuma i promjene vokalnog soliste. Riječ je o pjesmi “Udahni svijet” za koju je gitarista Miha Radonjić, uz “djelimičnu pomoć ili odmoć” benda radio muziku i aranžman, dok tekst potpisuje novi pjevač Marko Vlahović.

"Tekst je star oko dvije godine. Pošto mi je na prvom mjestu otkad sam se pridružio bendu autorski rad, proslijedio sam ga Mihi i to prije prve zajedničke svirke. Muzikom sam oduševljen, jer je Miha tačno pogodio emociju i ono što sam zamislio, a izvedba je bila priličan izazov pošto je kompozicija zahtjevna za pjevača. Ali drago mi je što u isto vrijeme nosi emociju i ogromnu energiju", priča za “Vijesti” Vlahović.

On otkriva da je samo snimanje trajalo dosta dugo, jer su im se stalno rađale nove ideje.

""Oblak od perja" smo radili još duže", priznaje Miha.

Iako je do sad bio član nekoliko bendova, i sa njima imao i autorske kompozicije, ovo je prvi put da se Marko pojavljuje u ulozi tekstopisca.

"Mogu reći da je jako lijepo i da ću se truditi da budem češće i u toj ulozi", kroz osmijeh obećava on, a na pitanje, da li je tekst autobiografski odgovara:

"Može se protumačiti na više načina. Pjesma jeste ljubavna, ali nije samo ljubavna. Poprilično je i autobiografska, jer smatram da ne možeš opjevati dobro nešto što nisi proživio. 'Udahni svijet' je poruka svim ljudima koje su 'pojele' obaveze, posao, nervoze i rutina. Zato jedan stih i kaže: ”smijehom pobijedi sve nepravde svijeta”", objašnjava on.

Prvi komentari za pjesmu, ističu članovi benda, su pozitivni. Time što se pridružio bendu “Crveno i crno”, Marko se vratio počecima koji su vezani za rok muziku, iako je posljednje vrijeme izvodio i nešto drugačiju muziku.

"Ljudi su me često doživljavali kao isključivo rok ili hard rok pjevača. Vjerovatno zbog boje glasa i energije, ali mislim, mada i mnogi tako kažu, da mi prilično dobro leže bluz, soul, fank, rege pa čak i kvalitetniji pop. Slušam razne žanrove i uživam u pjevanju svih njih, jer moderna muzika nije ograničena pravcima, oni su tu samo da se emocija i priča ljepše prenesu. Naravno, rokenrol i bluz su prva ljubav i stil života za mene", kaže Vlahović.

“Udahni svijet” je najava novog albuma.

"Realno je očekivati da izađe 2013. Uostalom, sljedeće godine je tačno 10 godina od kad bend postoji, pa bismo morali da taj jubilej obilježimo na pravi način", obećava Radonjić.

Marko, uvuci stomak

Spot za “Udahni svijet” okačen je na Youtube kanalu benda. Realizovala ga je, kako kaže Vlahović, “vrlo kreativna ekipa za koju ćete još čuti” - Igor Majer (režiser), Marija Majer (montažerka), Saša Vujanović i Ivan Čojbašić (kamermani) i Dejan Radinović (fotograf).

"Pomogli su nam i Velemir Sikimić i Helivideo koji smo koristili za kadrove iz vazduha. Svima im zahvaljujem na sjajnom poslu, trudu i strpljenju, naročito sa mnom jer nijesam imao iskustva sa glumom i snimanjem spotova", prisjeća se Vlahović, i otkriva da su najčešće rečenice na setu bile:

'Pjevaj Marko, ne štedi se ' i 'Uvuci stomak'”.

Nije lako poslije tri žene

Prije Vlahovića u grupi su pjevale Tina Džankić, Kaja Milačić i Sanja Živković.

"Nije baš lako uskočiti “za volan” poslije njih jer su sve tri sjajne pjevačice, pune energije. Mislim da sam se dobro snašao. Mada na ovo bi možda bolje odgovorili ostali članovi. Bitno je da uživam da pjevam sa njima, dobri su to momci i muzičari", tvrdi Vlahović.

"Bilo nam je nezgodno što ćemo sve pjesme bukvalno baciti, jer su ženske, ali s obzirom na to da Marko piše odlične tekstove, mislim da ćemo taj nedostatak lako nadoknaditi", kaže Radonjić.

Vlahovića je dobro prihvatila i publika na nastupima.

"Stara publika me još upoznaje, ali vidim da im se sviđa i ovaj koncept sa muškim vokalom", ističe on.

“Udahni svijet” će biti neizostavna na svirkama, Marko će izvoditi još dvije ranije pjesme sastava.

"'Kažem kraj' i 'Autoput' su mi dobro legle, a i ne moraju se prilagođavati muškom vokalu i senzibilitetu", objašnjava Vlahović.

Galerija

Bonus video: