Šta povezuje Adel i Šuberta, Bouvija i Baha

Bah je razvio naročitu osnovu za akorde sa silaznim tonalitetom, a to možete da nađete i kod Bouvija u ‘Changes’
64 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.12.2012. 19:19h

U novoj emisiji za BBC 2, „Story of Music”, koja će se emitovati od januara, kompozitor Hauard Gudal analiziraće muziku „od kamenog do digitalnog doba” želeći da „pokaže pravolinijsku vezu koja teče sve do današnjih dana”.

Kada je u februaru osvojila šest „gremija”, Adel je u emotivnom govoru zahvalila svojoj porodici na podršci i uticaju koji je na nju ostvario producent Rik Rubin.

Mogla je da se zahvali i kompozitoru Francu Šubertu (1797-1828), iako možda i nije svjesna njegovog istinskog uticaja na njen rad, tvrdi nova emisija Bi-Bi-Sija koja analizira istoriju muzike od klasičnih kompozitora do pop zvijezda.

Od klasike do današnjih dana

Autor emisije, višestruko nagrađivani kompozitor Hauard Gudal, objašnjava: „Htio sam da pokažem vezu koja teče ravno od klasike do današnjih dana”.

Gudal je uporedio Adelin album „21” sa Šubertovim ciklusom pjesama poput „Zimskog putovanja” i „Labudove pjesme”

On otkriva muzičke veze između klasičnih kompozitora i njihovih pop i rok kolega iz današnjih dana, iako je priznao da aktuelne zvijezde možda nisu svjesne koliko im duguju.

Kao primjer Gudal navodi Šuberta i Adel. „Ogolite pjesme poput ‘Rolling in the Deep’ i ‘Someone Like You’ kulturoloških razlika, odjeće i svega drugog što im daje savremeno ruho i videćete jaku vezu”, kaže Gudal.

„Muzička forma, arhitektura kompozicije, vrsta akorda, način na koji funkcioniše aranžman i glas preko njega, čak i tema, sve je to zapanjujuće slično”.

On je uporedio Adelin album „21” sa Šubertovim ciklusom pjesama poput „Zimskog putovanja” i „Labudove pjesme”. „Oboje imaju zarazne melodije i emotivno vrlo iskrene kompozicije”.

Najpametniji kompozitor u istoriji

Gudal je pronašao i druge veze, recimo između Johana Sebastijana Baha (1685-1750) - koga je nazvao „bez razmišljanja najpametnijim kompozitorom u istoriji” - i Dejvida Bouvija.

„Nije teško uhvatiti nit koja ih vezuje, cijela fora je u nizovima akorda. U 17. vijeku muzičari su bili opsjednuti pronalaženjem akordâ koji će magnetski privlačiti jedan drugog. Bah je razvio naročitu osnovu za akorde sa silaznim tonalitetom, a to možete da nađete i kod Bouvija u ‘Changes’, ‘Life on Mars’ i ‘All the Young Dudes’”.

Šest jednočasovnih emisija biće propraćeno i radijskom verzijom na BBC Radio 3 sa 50 najznačajnijih muzičkih djela.

Gudal je odlučio da napusti tradicionalne kategorije „barok”, „klasika” i „romantizam” u zamjenu za „doba” - doba otkrića, doba inovacija i doba buntovništva.

„Terminologija nam nimalo ne pomaže. Uzmimo barok na primjer - barokna muzika nema veze sa umjetnošću i arhitekturom baroka. Takođe, izmijenićemo i muzički žargon: oktava, simfonija, polustepen, interval.... ta terminologija je naprosto užasna”.

Galerija

Bonus video: