Kulturna dešavanja i koncerti uglavnom zaobilaze Podgoricu

Ono što zaista stoji na putu Podgorici, kao domaćinu velikih muzičkih događaja je nedostatak adekvatne sale
123 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 16.12.2012. 08:14h

Za razliku od ljubitelja umjetnosti iz Beograda, kojima je jedan od većih problema nemogućnost da isprate kulturna dešavanja koja se održavaju u isto vrijeme, Podgoričanima su stranice u rokovniku uglavnom prazne, bar kada su u pitanju izložbe, koncerti, književne večeri i festivali.

Ukoliko ste se tokom novembra našli u glavnom gradu Srbije, šanse da ste prisustvovali na bar jednom festivalu su veoma velike, jer se za samo mjesec dana u Beogradu održalo čak jedanaest.

“Teatar fest”, “Uteks fest”, “Green fest”, “Limit live Art fest”, “Spoken word poetry fest”, samo su neke od manifestacija koje su privukle posjetioce zainteresovane za pozorište, ekologiju, vino, nauku, književnost, alternativnu, rege ili džez muziku.

Za to vrijeme u Podgorici - jedan festival, i to posvećen djeci i lutkarskom pozorištu.

U istom vremenskom periodu Zagrepčani su skoro svake večeri imali mogućnost da biraju između tri do četiri izložbe, a sebi su u najsrećnijim okolnostima mogli da priušte da ne pogledaju ni jednu i pođu na neko drugo kulturno dešavanje.

Osam festivala, među kojima su se našli “Međunarodni festival heligonki”, “Pazi knjiga”, “Festival nijemog filma Pssst!”, “Vox Feminae” i “Illectricity”..., a kada i to dosadi uvijek su tu koncerti klasične muzike i sajmovi multimedija, knjiga, obrazovanja i zimskih sportova.

Ono što zaista stoji na putu Podgorici, kao domaćinu velikih muzičkih događaja je nedostatak adekvatne sale u kojoj bi se održali, pa su se Podgoričani zbog toga morali odreći koncerta “Brit Floyda” koji je posjetio Zagreb i Beograd, dok su se članovi ovog sastava crnogorskoj publici predstavili u Nikšiću.

Pored britanskog sastava, tokom prošlog mjeseca Beograđani su slušali Dženifer Lopez, Marka Lanegana, Strej Doga, Eyesburn, Let 3 i inostrane DJ-eve, a organizatori u Zagrebu su se odlučili za Mejsi Grej, Kreator, Stiva Vajia i “Calexico”.

Muzička atmosfera u lokalima malog kapaciteta širom Podgorice, bila je potpuno drugačija, pa je ljubiteljima dobre muzike izbor bio sužen, jer su se po ko zna koji put slušale obrade istih klupskih izvođača.

Bez obzira na kvalitet, mnogi će se složiti da je promjena dobrodošla.Blagom promjenom možda se može nazvati “veliki” koncert koji se tokom novembra održao na Stadionu malih sportova, jer dok se neki dobro provode samo na koncertima inostranih muzičkih zvijezda, mi smo se zadovoljili sa Gocom Tržan i Dženanom Lončarevićem.

U susret dolazećim praznicima u gradovima u regionu, mnogi se nadaju spektakularnom dočeku Nove godine na trgu, a onima koji su zbog nedostatka novca prinuđeni da ostanu u Podgorici gdje se, da podsjetimo, doček nije organizovao već nekoliko godina, ostaje samo direktan prenos preko malih ekrana, da se osjete kao dio atmosfere nekih srećnijih sredina.

Galerija

Bonus video: