Droga i Kejt Mos: Pit Doerti ide stopama Džima Morisona

Izbačen je iz svog prvog benda, tri puta je bio u zatvoru zbog droge, provalio je u kuću kolege iz benda
107 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 14.12.2012. 09:47h

Pariski apartman uređen u stilu XIX vijeka osvjetljuje gomila svijeća. Pit Doerti baca ostatak jabuke preko dnevne sobe i nastavlja razgovor sa prijateljem preko iPhonea na lošem francuskom.

Problematični britanski roker trenutno nastupa sam pod imenom Piter Doerti. Piše poeziju, slika, a započeo je i glumačku karijeru. Godinama je frontmen bendova “Libertines” i “Babyshambles” bio najozloglašeniji londonski zavisnik među rok zvijezdama.

Momak nježnog lica i blijedog tena, koji je punio stranice tabloida izbačen je iz svog prvog benda, tri puta je boravio u zatvoru zbog posjedovanja narkotika, provalio je u kuću kolege iz benda, izlazio sa Kejt Mos i napisao knjigu o traćenju svog talenta.

Doerti se u Pariz preselio prije četiri godine, zbog još jednog pokušaja “skidanja” sa droge, ali više od deset godina nakon što je sa bendom “Libertines” stupio na britansku rok scenu, ne može da izdrži dan bez heroina.

U Parizu, koji je odabrao kao mjesto za odvikavanje, Džim Morison, koji je kao i Doerti porastao u vojnoj porodici, svojevremeno je pronađen mrtav u 27. godini. Za razliku od njega, 33-godišnji Doerti, živahan i optimističan, još se drži. Dogurao je ovako daleko i tu je - za sada.

Rok zvijezda kaže da mu je oduvijek bila želja da glumi, ali priznaje da u svom prvom filmu “Confession of a Childe of the Century” koji je imao premijeru prošlog ljeta, neki način igra samog sebe.

Dogovor je bio da Doerti prestane sa konzumiranjem narkotika, prije nego što počne snimanje filma. Pjevač se prijavio na kliniku, ali nije uspio, pa se usaglasio sa pravilima da uvijek dolazi na vrijeme i spava tokom noći, iako je nastavio da koristi heroin u, za njega, minimalnim količinama.

“Ako se dobro udarim ujutru izdržim 12 do 14 sati, a onda obično uzmem mrvicu nečega kako bih bio siguran i kako bih održao rad mozga. To je prije svega psihološka stvar”, povjerava se Doerti novinaru Guardiana.

Ovu vrstu bluda, pjevač opisuje kao “požudu i slobodu koja dolazi pri slobodnom padu, ali nažalost obično završi na leđima u mraku”.

“Zapravo i nije tako uzbuđujuće biti s*eban svakoga dana. Groznica koju doživiš nakon dobro prespavane noći je egzotična. Osjećaš se moćno i čisto, sposobno i potentno, što je čista suprotnost ispranom, impotentnom i isključenom. To je kao kada pjevate, a četiri noći niste spavali. Glas je slabašan i nema u sebi moć. Ponekad se i uplašim kada vidim koliko mrvica zdravog života pozitivno utiče”, objašnjava Doerti.

Na pitanje da li to znači da sada ide na spavanje ranije, on odgovara:

“Ne. To znači da mogu da primijetim potrebu za samokontrolom. To će biti jedini način za moj spas, počeo sam da se zagrijavam za utrčavanje u to, ali...”.

Jedan od problema je kaže što je veoma teško milostiv prema samom sebi.

“Nisam suicidna osoba uopšte, ali kada se sve uzme u obzir izgleda kao da jesam. Mislim da sam poprilično užasan prema samom sebi na više načina. Uvijek misliš da će sve biti u redu, tijelo će se samo oporaviti. Ali ja sada imam 33 godine. Tijelo neće nastavljati da se obnavlja”, dodaje on.

“Boravak u Parizu učvršćuje moje namjere. To je kao kada kažete da pokušavate. Zato što je veoma teško ovdje nabaviti opremu. Osim toga morao sam da dam sve od sebe zbog moje porodice, mog sina i oca. Nemam više 23, već 33 za ime boga!”, objašnjava rok zvijezda.

Upoznao Karlu, ali ne i Sarkozija

Još jedna Francuskinja iz visokog društva koja se svidjela Doertiju je Karla Bruni. Upoznao ju je kada su ga pozvali na muzički događaj koji se održavao u kući tadašnjeg predsjednika Nikole Sarkozija. Bruni i on su tada pronašli zajednički strah, tremu prije nastupa.

“Bila je poprilično iznenađena kada sam joj rekao da imam velikih problema prije nego što izađem na scenu. Nervoza nije prava riječ za to. Tada je rekla da je to za nju najgore mjesto na kojem može biti, da mrzi izlaske na scenu, naročito u Francuskoj jer osjeća da je ljudi mrze”, prisjetio se pjevač.

Kada ga je novinar upitao da li je upoznao Sarkozija, Doerti je uz osmijeh odgovorio: “Šališ se zar ne? Kazala mi je da ga je povela da vidi Boba Dilana koji joj je jednom prilikom poklonio harmoniku, a on joj je odgovorio: 'Ne želim da upoznajem tog momka. Ko je on uopšte?'”.

Pocijepana strana iz Šarlotinog dnevnika

Tema o kojoj rado priča je njegova koleginica iz filma Šarlot Gensburg, ćerka francuskog rokera Serža. Fasciniran njenim ocem, pjevač objašnjava cunami koji se dogodio između njih.

Doerti je jednom prilikom zavirio u njen dnevnik i našao stranu o sebi. Kada joj je to kazao, ona je pocijepala list.

“Sve se završilo veoma čudno. Rekla je kako je razgovarala sa maminim prijateljem koji joj je kazao da moj hobi rastura porodice. Kakav je to način razgovora? Ja ne želim da rasturam porodice. Ja želim da ih stvaram”, kaže on i priznaje da mu Šarlot na neki način nedostaje.

Galerija

Bonus video: