Preminuo legendarni muzičar Ravi Šankar

Ravijevo zdravstveno stanje pogoršavalo se posljednjih godina, a prošle nedjelje imao je operaciju na srcu
107 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.12.2012. 12:15h

Legendarni indijski muzičar Ravi Šankar, koji je "naučio Džordža Harisona da svira sitar" i koji je indijsku muziku uveo na velika vrata u Evropu, umro je u 92. godini u San Dijegu u Kaliforniji.

Šankarova karijera bila je velika i značajna i prije i poslije šezdesetih

Šankar je mlađoj generaciji bio poznat i kao otac pjevačice i pijanistkinje Nore Džons, a iza sebe je ostavio 3 unuka i 4 praunuka – u trenutku smrti uz njega su bili supruga Sukanja i ćerka Anuška Šankar. Njegova muzika prevazilazila je granice država, žanrova i vremenska ograničenja...

Ravijevo zdravstveno stanje pogoršavalo se posljednjih godina, a prošle nedjelje imao je operaciju na srcu.

Amasador istočnjačke mudrosti

Tokom šezdesetih godina prošlog vijeka, nastupi na festivalima Monterej 1967. i Vudstok 1969. učinili su od njega "ambasadora" istočnjačke mudrosti, muzike i kulture.

Posljednji put, i pored lošeg zdravstvenog stanja, javno je nastupio početkom novembra

Tokom rata za nezavisnost Bangladeša od Pakistana 1971. godine, Šankar i Džordž Harison organizovali su prvi veliki pop događaj tokom koga je prikupljan novac (po podacima UNICEF-a) – "Koncert za Bangladeš", kojim su prikupljena značajna sredstva za pomoć izbjeglicama koje su spas potražile u Indiji.

Šankarova karijera bila je velika i značajna i prije i poslije šezdesetih. Rođen je 7. aprila 1920. i kada je upoznao Harisona, imao je 46 godina i već je bio poznat u Indiji u klasičnoj muzici. Svirao je u duetu sa slavnim violinistom Jehudijem Menjuhinom i radio sa Filipom Glasom. Autor je i muzike za holivudski spektakl "Gandi."

Posljednji put, i pored lošeg zdravstvenog stanja, javno je nastupio početkom novembra, zajedno sa ćerkom Anuškom.

Galerija

Bonus video: