Kuba zabranjuje "vulgarnu" muziku: Regeton je najozloglašeniji

Muzičarima koji izvode regeton prijeti se da će biti izbačeni sa zvaničnih lista numera koje mogu da se puštaju na radiju i TV
5 komentar(a)
Regeton, Foto: Repeatingislands.com
Regeton, Foto: Repeatingislands.com
Ažurirano: 07.12.2012. 19:13h

Država Kuba odlučila je da stavi van zakona sve muzičke stilove koji prijete njenoj muzičkoj kulturi i predstavljaju žene kao „groteskne seksualne objekte”.

"Tu su agresivni, seksualno opsceni tekstovi koji deformišu urođenu senzualnost Kubanki"

To je seksualno sugestivni miks hip-hopa, regea i latino ritmova, ali za zvaničnike na Kubi sve popularniji regeton je prijetnja pravoj muzici i promoter jeftine, agresivne seksualnosti koja ponižava senzualne žene po kojima je zemlja poznata.

Orlando Vistel Kolumbie, čelnik Kubanskog muzičkog instituta, kaže da će muzičari i oni koji budu emtivali regeton i druge neimenovane sporne žanrove, biti novčano kažnjeni.

Regeton najozloglašeniji

„Ne pričamo samo o regetonu. I u drugim muzičkim formama ima dosta vulgarnosti, banalnosti i mediokriteta”, kaže Vistel.

Muzičarima koji izvode regeton prijeti se da će biti izbačeni sa zvaničnih lista numera koje mogu da se puštaju na radiju i TV

„Ali regeton je najozloglašeniji. Sa jedne strane tu su agresivni, seksualno opsceni tekstovi koji deformišu urođenu senzualnost Kubanki, predstavljajući ih kao groteskne seksualne objekte, a sa druge muzika najgoreg kvaliteta”.

Na ostrvu na kome su muzika i ples suštinski dio svakodnevne kulture - i na kome se mladi sve više udaljavaju od tradicione salse ili sona kako bi slušali regeton, ovaj potez izgleda da će izazvati gnijev.

Muzičarima koji izvode regeton prijeti se da će biti izbačeni sa zvaničnih lista numera koje mogu da se puštaju na radiju i TV - iako Kubanci uvijek mogu da se okrenu radio-stanicama iz Majamija ili okoline.

Bonus video: