Preminuo slavni džez pijanista Dejv Brubek

Slavni američki džez pijanista i kompozitor Dejv Brubek, čije se kompozicije „Tejk fajv“ i „Blu Rondo a la Turk“ smatraju klasicima tog žanra, preminuo je danas u 92. godini života
1 komentar(a)
Dejv Brubek, Foto: Wikipedia.org
Dejv Brubek, Foto: Wikipedia.org
Ažurirano: 06.12.2012. 14:28h

Dejv Brubek, koji je osvojio bezbroj nagrada tokom više od šest decenija duge karijere i koga je američka Kongresna biblioteka proglasila „živom legendom“, preminuo je u bolnici u Norvoku u Konektikatu od infarkta, samo dan prije svog 92. rođendana, prenio je AFP.

Brubekov album „Tajm aut“ postao je prva džez ploča koja je prodata u milionskom tiražu, a on je za svoj doprinos muzičkoj umjetnosti dobio zvijezdu na holivudskom Bulevaru slavnih.

Brubek je dok je bio na koledžu svirao u mnogim lokalnim bendovima sve dok na kraju nije došao u San Francisko i pridružio se bendovima Djuka Elingtona i Benija Gudmana na svirkama u manjim klubovima.

Tokom cijele karijere Brubek se opirao konvencijama koje su nametane džez muzici. U svojom kompozicijama koristio je neuobičajene promjene taktova, kontraritmove, metriku i tonalitete.Sa svojim kvartetom, 50-ih i 60-ih godina prošlog vijeka postigao je slavu do tada gotovo nezamislivu za izvođače džeza, prodavši na milione albuma.

Autor je standarda poput "Blue Rondo a la Turk", "Three To Get Ready", "In Your Own Sweet Way" i "Duke".

Album Dejv Brubek kvarteta "Time Out", iz 1959. godine, koji je brzo dostigao platinasti tiraž, bio je značajan zbog inovativne, neuobičajene promjena taktova, što je bio rezultat Brubekovog obrazovanja kao klasičnog pijaniste.

Kompozicija "Take Five" sa tog albuma, jedina čiji autor nije bio Brubek već saksofonista kvarteta Pol Desmond, najprodavanija je džez singlica svih vremena.

Bonus video: