Džimi Hendriks - 70 godina od rođenja

Čuveni gitarista uveden je u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. godine
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2012. 14:13h

Prije tačno sedamdeset godina u Sijetlu (SAD) na svijet je došao jedan od najvećih gitarista u istoriji rok muzike, legendarni Džimi Hendriks.

Sa dvanaest godina, Hendriks je dobio svoju prvu gitaru, instrument koji je oblikovao njegov život. U mladosti je svirao po klubovima u SAD dok ga nije čuo bivši basista grupe "Animals", Čas Čendler. Upravo mu je on ponudio da bude njegov menadžer i da sa njim pođe u Englesku, što je Hendriks i učinio.

Kasne 1966. godine, u Engleskoj, bili su popularni bendovi poput “The Who”, “The Beatles” i “The Cream” i u to vrijeme nastao je sastav “The Jimi Hendrix Experience” sa Noelom Redingom na basu, Mičom Mičelom za bubnjevima i mladim momkom koji je sa gitarom izvodio čitave performanse.

Prodao milione albuma

Hitovi “Hey Joe”, “The Wind Cries Mary”, “Purple Haze” i drugi napravili su Hendriksa zvijezdom u Engleskoj. Njegovo spektakularno izvođenje na Monterejskom festivalu stvorilo je od čuvenog gitariste svjetski poznatu ličnost, nakon čega je prodao na milione albuma u Americi, dok su mu sve turneje bile rasprodate.

Čuveni gitarista uveden je u američku Rokenrol kuću slavnih i britansku Muzičku kuću slavnih 2005. godine, a njegova zvijezda u Holivudu postavljena je 1994. godine.

Hendriks je preminuo septembra 1970. godine, u 27. godini života.

"People, Hell And Angels"

Poštovaoci njegove muzike imaće prilike da čuju njegov potpuno novi album, sa dvanaest do sada neobjavljenih pjesama, koji će se naći u prodaji početkom 2013, najavio je muzički časopis NME.

Album, pod nazivom "People, Hell And Angels", snimljen je između 1968. i 1969. godine, a cio opus je prvobitno trebalo da se nađe na albumu "First Days Of The New Rising Sun", na kojem je slavni gitarista radio neposredno prije smrti. Novi album sadrži Hendriksove eksperimentalne dionice na klavijaturama, bubnjevima i gitari.

Takođe, najavljeno je da će se gitara koju je Hendriks spalio na sceni 1967. godine 27. novembra pojaviti na aukciji u Londonu. Stručnjaci procjenjuju da bi gitara mogla da bude prodata za 125.000 funti.

Prestižni muzički časopis “Rolling Stones” 2005. godine postavio je Hendriksa na prvo mjesto liste "100 najvećih gitarista svih vremena".

Galerija

Bonus video: