Electronic Beats: Ovacije za Brandt Brauer Frick

Naznake uspjeha mogle su se vidjeti već na prilazu CNP-u, gdje se u 20 časova, kada je program trebalo da počne, stvorila gužva
1 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2012. 08:54h

Podgorica - Sinoćni debi festivala Electronic Beats u Crnoj Gori, i pored sitnijih nedostataka, opravdao je očekivanja i, zahvaljujući prije svega zanimljivim izvođačima (Brandt Brauer Frick, Karin Park i Fil Lavin), uspio da privuče dovoljno publike da ispuni prostor CNP-a u kojem je održan.

Naznake uspjeha mogle su se vidjeti već na prilazu CNP-u, gdje se u 20 časova, kada je program trebalo da počne, stvorila gužva. Masu je obilazilo nekoliko djece koja su prosila. "jel ovo nekome rođendan?", pitalo je jedno od njih. Par momaka se raspitivalo za ulaznice, ali ih nije bilo, rasprodate su dan ranije.

Prvi je nastupio Fil Lavin, sa lepršavim disco house setom, koji je bilo, najblaže rečeno, neobično doživjeti iz pozorišne, sjedeće perspektive. Tu se vidjela prva boljka Electronic Beatsa - audio-vizuelnom doživljaju se nije imalo što zamjeriti, ali slušati plesnu muziku bez prostora za ples je zaista hendikep. Tokom nastupa Fila Lavina posjetioci su izlazili i ulazili, na piće ili puš pauzu, što se u sali CNP-a, naravno, nije moglo obaviti.

Prvo predstavljanje Šveđanke Karin Park crnogorskoj publici bilo je malo prikladnije lokaciji na kojoj se odigralo. Ona je na binu izašla u pratnji svoga brata Davida koji je svirao bubnjeve dok se Karin poigravala elektronskim "igračkama". Njen industrial pop, u kojem se miješaju melanholičnost benda Depeche Mode i nordijska hladnoća vokala, uz tvrde ritmove i proždiruće bas linije, uvukao se pod kožu prisutnima izazvavši cupkanje nogama, klimanje glavama, a neke naveo i da zaplešu pored svojih sjedišta.

Kršna Šveđanka u crnom i u čizmama sa visokim potpeticama predstavila je hitove sa svoja četiri albuma, pokupila ovacije, a publici se kratko zahvalila simpatično tvrdim izgovorom engleskog. Ko je slušao njene studijske albume, mogao se iznenaditi agresivnošću žive izvedbe, čemu je najviše doprineo David koji je publiku pozdravljao uzdignutim malim prstom i kažiprstom, gest karakterističan za ljubitelje metal žanra.

Pred kraj, Karin je zamolila prisutne da lajkuju njenu stranicu jer od toga "vjerovali ili ne zavisi koliko će nas zvati da nastupamo". Kada je najavila posljednju pjesmu u publici su se čuli uzdasi, a na kraju je dobila dugotrajan aplauz.

Nakon toga se družila sa obožavateljima u predvorju, fotografisala se i davala autograme.

U međuvremenu, na ulazu hje došlo do verbalnog sukoba jer je jedan od članova obezbjeđenja nije dozvoljavao posjetiocima da izađu napolje kako bi utolili žeđ za nikotinom (svi posjetioci su imali narukvicu kao ulaznicu). On je ipak popustio nakon što ga je kolega ubijedio: "Neka ih napolje, pa nek organizatori razmišljaju šta će s njima".

Brandt Brauer Frick, njemački sastav koji je nastupio na kraju, pokupio je najveće ovacijei publiku očarao nesvakidašnjom zvučnom predstavom. Uzimajući po malo od džeza, klasike, tehno bitova, bosanove... zvijezde večeri su pomoću desetak, učlavnom akustičnih instrumenata, uz nevjerovatnu posvećenost svakom detalju, stvorile impresivne, veoma slojevite zvučne slike. Za pohvalu je i to što je njihov nastup kasnio svega par minuta, a prethodno je satnica ispoštovana gotovo u sekund.

"I više smo nego zadovoljni kako je noć protekla, reakcije prisutnih su bile zaista više nego pozitivne. Raduje nas što je publika u Podgorici pokazala da zna da cijeni nešto drugačiji zvuk", kazala je Vijestima Jelena Radonjić - Đurković, menadžer za komunikaciju Telekoma, koji je organizovao ovaj festival.

Galerija

Bonus video: