Poslušajte novi sing grupe Jesenjin: Pjesma satkana od osjećanja i dubokog promišljanja

Novi singl grupe Jesenjin “U nitima sna” rađen je prije 12 godina, u prostoriji za probe u Studentskom domu
91 pregleda 0 komentar(a)
Jesenjin, Foto: Privatna arhiva
Jesenjin, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 15.06.2018. 14:10h

Grupa Jesenjin sinoć je u multimedijalnoj sali KIC-a Budo Tomović napravila promociju spota za numeru “U nitima sna” koja je nastala je još prije 12 godina.

Muziku i aranžman potpisuje Igor Perović, dok je autor stihova Svetlana Kalezić Radonjić, a na pitanje zašto je ovoliko čekala da bude objavljena, Perović kaže:

“Pjesma „U nitima sna“ dobila je melodijske obrise na jednoj od proba grupe Krug sa kojom smo Svetlana i ja sarađivali 2006. Prebiranje po klaviru u pauzi uvježbavanja materijala za klupske nastupe izrodilo je motiv s početka strofe koji će Svetlana upotpuniti stihovima „Kuda iz ove tišine““, prisjetio se Perović i otkrio da je „U nitima sna“ aranžmanski i tekstualno kompletirana koju godinu kasnije.

“Volim da kažem da je rođena baš u prostoriji za probe iza sale za priredbe u Studentskom domu. Ovo je, iz više razloga, vrlo značajna pjesma za Jesenjin. Pored toga što predstavlja prvo čedo Svetlanine i moje autorske saradnje i što ima stihove nevjerovatne umjetničke vrijednosti i snage, njen zvuk je umnogome opredijelio put kojim će se ostale naše pjesme kretati, a koje je publika već upoznala: „Zauvijek i još jedan dan“, „U Predvorju od Oblaka“, „Čempresi“, „Sreća“, „Ona te ne voli“. Sačekali smo sa njenim objavljivanjem, jer smo željeli da se slušaoci priviknu na naš stil kroz lakše, „pitkije“ pjesme. Takođe, htjeli smo da ovladamo video produkcijom u mjeri potrebnoj da vizuelno adekvatno ispratimo njenu umjetničku snagu”, dodao je Perović.

Pjesma je predstavljena na Radiju Crne Gore, no njena prava promocija počinje tek nakon što predstave i spot.

“Nadamo se da će se pjesma svidjeti publici, jer je umjetnička, samim tim lična, satkana od osjećanja i dubokog promišljanja”, ne krije očekivanja Perović.

“U pitanju je univerzalna priča koja u isto vrijeme može biti i izazovna i odbijajuća, u zavisnosti od toga kako se postavljamo prema suštinski važnim životnim pitanjima. Ako ih prihvatamo kao neodvojivi dio postojanja koji svakog sustigne prije ili kasnije, takve zapitanosti su dobrodošle zato što nam pokazuju da smo, bez obzira na sve razlike – jednaki”, kazala je autorka teksta Svetlana Kalezić Radonjić o numeri koja govori o gubitku i osjećanjima nakon njega.

“Uvijek je izazov i odgovornost komponovati na kvalitetne stihove. Najveća pohvala koju sam dobio u 25 godina karijere je Svetlanino priznanje da je plakala dok je uvježbala ovu pjesmu za snimanje u studiju „Krug““, ispričao je Perović.

Na prethodnom singlu grupa je predstavila novu pjevačicu Milenu Janković i najavila da se Svetlana svakako ne povlači iz benda, što je dokazala kao kompletan vokalni nosilac nove numere.

“Pomalo sebično sam htio da cijelu numeru iznesemo Svetlana i ja, upravo zbog značaja koji ima za nas”, rekao je Perović i obećao da slijedi period u autorskom smislu posvećen Mileni.

“Do kraja godine planiramo da snimimo još dvije pjesme - „Bez izlaza“ i „Slobodan pad“, dok ćemo „Led“ vjerovatno snimiti u prvoj polovini 2019”, najavio je Perović.

Bonus video: