"Dječaci" novim spotom skreću pažnju na siromaštvo

"U Hrvatskoj sada 150.000 porodica živi u krajnjem siromaštvu, a u Splitu 30-ak građana živi na ulici", poručuju "Dječaci"
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 12:45h

Sve populariji hrvatski hip hop sastav “Dječaci” singl "Siromašan" sa uspješnog albuma "Istina", ekranizovaće sa "x!x!" kreativnom agencijom, koja stoji i iza njihovih prošlih spotova.

Kao što se da pretpostaviti iz naslova pjesme, spot će se prema saopštenju benda odnositi na, kako kažu, "nikad aktuelniji problem siromaštva".

"U Hrvatskoj sada 150.000 porodica živi u krajnjem siromaštvu, a u Splitu 30-ak građana živi na ulici, sa strahom iščekujući zimu. Ljudi su već oguglali na svakodnevne slike prosjaka i penzionera koji kopaju po kontejnerima, pa kada dođu kući upale televiziju ili internet i gledaju nešto drugo, manje tragično.

"Cilj nam je da aktuelizujemo problem siromaštva u Hrvatskoj, koje se najradije ignoriše"

Naš je cilj uz pomoć malo humora i ljudskosti naći drugi pristup vizuelnoj obradi tog problema bez primjene takvih klišea", saopštili su “Dječaci” i dodali da će zbog toga svoje uloge u spotu zamijeniti sa pravim splitskim beskućnicima.

Glumci odabrani na audiciji

Oni su, kako otkrivaju, ostvarili saradnju sa udruženjem "Most", koje je 2002. otvorilo prvo prihvatilište za beskućnike u Splitu sa 16 ležajeva. Uz pomoć udruženja održana je audicija na kojoj su odabrani glumci za spot.

Oni su apelovali da svi koji su u mogućnosti finansijski pomognu udruženje "Most" kako bi se našlo dovoljno kreveta za splitske beskućnike

"Prihvatili su da učestvuju u projektu čijim će rezultatom moći da se ponose, a mi ćemo im za njihov pošten rad i trud platiti, kada je država odlučila da ih kažnjava zato što su u tragičnoj situaciji.

Cilj nam je da aktuelizujemo problem siromaštva u Hrvatskoj, koje se najradije ignoriše, te činjenicu da u Splitu ima premalo ležajeva na broj beskućnika, a taj broj se samo može povećavati i krajnje je vrijeme za novo, prostranije i humanije prihvatilište", saopštili su reperi.

Oni su apelovali da svi koji su u mogućnosti finansijski pomognu udruženje "Most" kako bi se našlo dovoljno kreveta za splitske beskućnike koji čekaju novu zimu.

Galerija

Bonus video: