Obilježena godišnjica smrti Mladenovića: Polovina ostala ispred lokala

Publika je favorite kao što su "Oči boje meda", "Budi sam na ulici", "Ti si sav moj bol", i druge ispratila kolektivnim "singalongom"
1 komentar(a)
Ažurirano: 06.11.2012. 17:08h

Svirkom u unplugged formatu klavijaturiste Petra Šundića (Marble) i gitariste i vokala Dina Kapetanovića (Autogeni trening) u podgoričkom London pabu obilježena je godišnjica smrti Milana Mladenovića, legendarnog muzičara i pjesnika, frontmena kultnih rok sastava EKV i Šarla akrobate.

S obzirom na nevelike kapacitete lokacije gdje je održan "tribjut" EKV-u, nije bilo neočekivano to što svi zainteresovani nisu mogli stati u London pab. Samo oni koji su se sjetili da rezervišu mjesta i unaprijed kupe ulaznice mogli su da prisustvuju, dok je sa vrata tokom večeri vraćen kućama minimum jednak broj ljudi koliko je bilo prisutnih unutar lokala.

Već malo iza devet sati uveče prostor je počeo da se popunjava, a Šundić se nervozno šetkao okolo pozdravljajući se sa poznanicima.

"Imam tremu. Jedva čekam da počnemo", priznao je uz osmijeh i dodao da je ponosan što svira sa frontmenom Autogenog treninga.

"Nemamo spisak pjesama, sviraćemo ono što nam bude prijalo u tom trenutku", otkrio je on ekipi “Vijesti”.

Nešto prije 22 sata pojavio se i Kapetanović, a program je uz ovacije prisutnih počeo numerom "Siguran". Pjevač se na početku zahvalio publici što je došla da oda počast Mladenoviću i ostalim preminulim članovima EKV-a i to je bilo praktično sve što je rekao tokom večeri.

U narednih dva i po sata ređali su se dobro poznati hitovi kultne beogradske grupe, a kako je noć odmicala publika je bila sve glasnija prateći u glas stihove koje je pjevao Kapetanović, već poslije par pjesama da li od koncentracije ili od vrućine i gužve oko njega sav obliven znojem.

On i Šundić bili su daleko energičniji nego što je to obično slučaj na svirkama akustičnog karaktera. Klavijaturista grupe Marble veći dio svirke proveo je zatvorenih očiju i sa osmijehom na licu, dok je skakućući u mjestu pjevao pozadinske vokale, a za klavijaturama je briljirao u nekoliko navrata rušeći poznatu formu pjesama odlaskom u improvizaciju. Gitara je uglavnom bila u drugom planu, kao što je i inače slučaj u dosta pjesama EKV-a, ali je zato Kapetanović pokazao vokalne sposobnosti.

Publika je favorite kao što su "Oči boje meda", "Budi sam na ulici", "Ti si sav moj bol", i druge ispratila kolektivnim "singalongom", dok je druge, uglavnom sporije pjesme karakterisala vrlo intimna atmosfera pri kojoj su mnogi radije slušali nego pjevali.

Ovakvi momenti sigurno da su prijali onima koji su bili najudaljeniji od dua Kapetanović/Šundić, s obzirom da u tom dijelu lokala nije bilo zvučnika, pa se dio publike požalio da ne čuje izvjedbu u trenucima kada i prisutni pjevaju sa muzičarima. Uz veliku gužvu bio je to možda i jedini negativan elemenat večeri.

Neprijatnost su doduše doživjeli muzičari, kada je pred Kapetanovića posjetilac bacio novčanicu od deset eura tražeći da mu se odsvira pjesma po izboru, ali je frontmen Treninga vidno iznerviran ovakvim gestom vratio novac. "Ovo nije tezga", kazao je on.

Svirka je završena malo iza ponoći i nije nastavljana i pored insistiranja publike.

Biće i repriza

Pošto mnogi koji su željeli nisu imali priliku da prisustvuju koncertu, svirka će biti ponovljena 24. novembra na istom mjestu i u istom formatu, odlučio je organizator Udruženje za afirmaciju alternativne kulture.

Cijena ulaznice će biti ista, dva eura, a biće i pojačano ozvučenje da bi svi prisutni mogli kako treba da čuju, a onima koji su u ponedjeljak imali problema organizator se izvinio.

“Bila je divna noć. Skupila se lijepa ekipa ljudi, otprilike ona koja i treba da dođe, dakle pravi fanovi. Šteta što neki nisu mogli da uđu jer nije bilo mjesta. Nadam se da će sljedeća svirka biti još bolja”, kazao je kasnije Kapetanović.

U narednim danima on i Šundić će svirati i u Beranama (8. novembar - Stadion pab), Budvi (9. novembar - Green Garden), Nikšiću (10. novembar - NY pab), Cetinju (16. novembar - Moskva) i Trebinju (17. novembar - Underground).

Galerija

Bonus video: