Stiže novi Čorbin album, Bora Đorđević: Ne živi se od stare slave

Bora Đorđević priča o novom albumu, spotovima, ponovnoj saradnji sa producentom Džonom Mekojom, tituli četničkog vojvode...
147 pregleda 0 komentar(a)
Riblja čorba, Bora Đorđević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Riblja čorba, Bora Đorđević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 03.11.2012. 16:34h

Novi album čuvenog srpskog rok sastava Riblja čorba, koji je trebalo da izađe 1. novembra, ipak će biti izdat kasnije ovog mjeseca, kazao je za "Vijesti" Bora Đorđević, frontmen grupe. Kontroverzni pjevač, kao i uvijek raspoložen za razgovor, pričao je za naš list o novom materijalu, ali i o drugim životnim aktuelnostima.

"Album se zove 'Uzbuna', ima 12 pjesama, producent je Džon Mekoj, a mastering je rađen u Ejbi Rouds studiju u Londonu", kazao je Đorđević.

On je demantovao da je objavljivanje novog albuma bilo podešeno na 1. novembar zato što mu je tada rođendan, uz smijeh obrazloživši da "60. rođendan nije nešto što treba da se slavi". Album kasni - zbog omota.

"Ali je omot fantastičan. Radili su ga Jugoslav Vlahović i njegov sin Jakša. Jugoslav je dekan na Akademiji primijenjenih umjetnosti i naš dugogodišnji saradnik već 40 godina", kazao je pjevač. A kad smo već kod godina, Đorđević je istakao da mu je drago što poslije 34 godine njegov bend i dalje posjeduje ljubav, snima nove albume i ne želi da živi od stare slave.

Saradnja sa Mekojom, poznatim engleskim producentom koji je radio na albumima Čorbe 80-ih "Mrva priroda", "Buvlja pijaca" i "Istina", djeluje kao prizivanje onih dana kada su Đorđević i ekipa bili na vrhuncu slave i kreativnosti. Ponovni susret sa producentom bio je, sudeći po riječima popularnog pjevača, u najmanju ruku dirljiv.

Đorđević otkriva da su nove pjesme vrlo raznovrsne - ima "zezalica", ljubavnih, a kaže da je vrlo malo angažovanih

Đorđević otkriva da su nove pjesme vrlo raznovrsne - ima "zezalica", ljubavnih, a kaže da je vrlo malo angažovanih. O snimanju govori gotovo sa tinejdžerskim žarom:

"Radili smo po cijeli dan, maksimalno smo iskoristili vrijeme. I atmosfera je bila divna, zezali smo se, uživali smo dok smo radili, što je i najvažnije za snimanje. Nije bilo nikakvih svađa, ekscesa, ništa što bi nas poremetilo. I vrlo smo zadovoljni kako sve to zvuči".

Film bi mogao doći sa albumom

Pitali smo ga i šta se dešava sa dokumentarcem o Ribljoj čorbi na kojem radi Slobodan Simojlović, a Đorđević kaže da bi se objavljivanje filma moglo poklopiti sa objavljivanjem albuma.

"Jako, jako sam zadovoljan. To je divan i vrlo emotivan dečko. Iskopao je neke stvari za koje ni sam nisam znao da postoje", kaže pjevač Čorbe.

Neke od novih numera imala je priliku da čuje i publika u Budvi, gdje je Riblja čorba nastupala kao jedan od hedlajnera na Summer festu, nakon duže pauze što se tiče koncertnih aktivnosti u Crnoj Gori.

"Naravno da možete očekivati da dođemo ponovo brzo. Čim nas pozovu, gdje god po Crnoj Gori - sviramo", obećao je Đorđević.

U Zagrebu bi svirao, ali bez publike

Ako već treba da idem negdje, ići ću tamo gdje sam poželjan. Imamo veliki broj fanova tamo, to znam, sa njima se družim kad god smo u Sloveniji

"Ako već treba da idem negdje, ići ću tamo gdje sam poželjan. Imamo veliki broj fanova tamo, to znam, sa njima se družim kad god smo u Sloveniji. Nedavno su u jednoj emisiji na HTV-u rekli da nema problema oko dolaska Riblje čorbe u Zagreb, međutim pošto je to koncert visokog rizika ja ću predložiti Hrvatima da se održi bez prisustva publike", kazao je uz osmijeh muzičar koji je prošlog mjeseca postao novi četnički vojvoda.

A njegova titula je, kako kaže, "kao kad bi Rusi sada proglasili nekoga za atamana". Ipak, vrlo mu je bitna.

"Ne mijenja to ništa drastično kod mene. Ja sam samo Srbin i ponosan sam na to što sam Srbin, a što sam dobio titulu vojvode znači da sam to vjerovatno i zaslužio braneći srpstvo i svoju zemlju", objasnio je on.

Dva pristojna spota

Već su spremna i dva spota koji će prema riječima Đorđevića otići u javnost brzo. Ekranizovane su naslovna numera i "Malograđanska pjesma" u kojoj upravo Mekoj snima bas.

"Zato smo snimili spot za tu numeru, kako bi snimili njega sa nama. I snimili smo naslovnu pjesmu o istom trošku. To smo snimali u jednom pozorištu ovdje, mislim da će to biti pristojni spotovi. Doveli smo lutke iz izloga i pozorišnih predstava, one su bile publika. I sad zamisli situaciju - mi ginemo na sceni, sviramo, a lutke, naravno, ne reaguju. E onda jednog momenta počinju da reaguju, ali ne reaguju na muziku, nego između sebe.

To je neka vrsta otuđenosti današnje publike koju sam htio da prikažem", predstavio je svoju ideju za spot za naslovnu numeru Đorđević i dodao da njegov bend namjerava da ekranizuje svaku numeru sa nadolazećeg albuma.

Bonus video: