Svirka u čast Milana Mladenovića

Kapetanović i Šundić su zakleti fanovi kultne beogradske grupe
57 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 30.10.2012. 19:53h

Tradicionalno se širom bivše Jugoslavije kroz razne događaje obilježava smrt Milana Mladenovića, frontmena kultne rok grupe EKV, a ove godine će prvi put na takav način i Podgorica odati počast legendarnom pjevaču i gitaristi. Dino Kapetanović (gitara) iz Autogenog treninga i Petar Šundić iz grupe Marble održaće unplugged svirke u Podgorici 5. i 6. novembra, a zatim će krenuti na turneju po Crnoj Gori.

Šundić je inače još prije tri godine na nikšićkom Bedemu organizovao manifestaciju "Tribute to EKV" u kojoj je učestvovalo preko 40 lokalnih muzičara, a sada kaže da mu je izuzetno zadovoljstvo što je dio šireg koncepta koji se paralelno održava na ex-YU prostoru i da je počastvovan što je predstavnik Crne Gore u toj priči.

"To je priča koja za sobom povlači i veliku odgovornost i predanost, ne samo zbog muzičke veličine benda, već i zbog pomisli da je riječ o ljudima koji nijesu među nama, a koji su ostavili veliki trag u muzičkom stvaralaštvu i imali veliki uticaj na formiranje svijesti o važnosti čistog i poštenog odnosa koji je potrebno njegovati u odnosima sa ljudima, u odnosu prema zemlji , ljubavi...", priča Šundić.

I Kapetanović je, kako kaže, prije 12 godina pravio veče EKV-a sa tadašnjom postavom Autogenog treninga. Sebe vidi kao zakletog fana kultne beogradske grupe do kraja života i kaže da nema potrebe da detaljnije objašnjava šta njihov rad i djelo predstavljaju, jer to već svi znaju.

"Posebno mi je drago što radim sa Perom, pošto je on još veći fan, zapravo za njega se slobodno može reći da je ludak za EKV-om, zna svaku pjesmu i jako ih osjeća. Dođem na probu i imam posla sa čovjekom kojem ne moram ništa da pokazujem, već on meni pokazuje", priča Kapetanović.

Zakleti obožavatelj beogradske grupe: Kapetanović

Prema njegovim riječima, sa Šundićem će na svirkama izvesti 30 pjesama EKV-a, a nekima od njih biće drugačiji aranžmani, prilagođeni unplugged izvedbi. Šundić je istakao da je posebno ponosan na činjenicu da će se sa frontmenom Autogenog treninga baviti tom, kako kaže, muzički zahtjevnijom formom izvođenja pjesama EKV-a i to kao jedini u regionu ove godine.

"Pozvao bih ljude da dođu da izrazimo poštovanje Milanu, Magi, Bojanu i ostalim članovima ovog kultnog benda", poručio je on.

"Pozvao bih ljude da dođu da izrazimo poštovanje Milanu, Magi, Bojanu i ostalim članovima ovog kultnog benda"

Milan Mladenović je prošle godine dobio plato u Beogradu ispred Doma omladine, a po njemu su nazvane i ulice u Zemunu, Podgorici i nedavno u Zagrebu. Rođen je 21. septembra 1958. u Zagrebu. Bio je osnivač grupe Limunovo drvo i Šarlo akrobata i frontmen benda Katarina II, koji je potom postao EKV. Mladenović je preminuo od raka unutrašnjih organa 5. novembra 1994. u Beogradu.

Svirke širom Crne Gore

Nakon svirki u Podgorici duo koji čine Kapetanović i Šundić će krenuti na turneju, a za sada je potvrđeno da će nastupiti 8. novembra u Beranama u Stadion pabu, 9. novembra u Budvi u Green Gardenu, 16. novembra na Cetinju u klubu Moskva i 17. novembra u Trebinju u klubu Underground.

Kako je saopštio Šundić, izvjesno je da će nastupiti i u Nikšiću, Ulcinju, Kotoru i Baru, ali za sada nije poznato u kom terminu i gdje, osim što je definitivno utvrđeno da će u Nikšiću svirati 10. novembra.

Bonus video: