MC Rhino: MTV-ju odgovara crnogorski vibe

"Apelujem na Vladu da naprave autoput, jer mnogi su me kontaktirali s pričom kako super radim i da im se to što radim sviđa, ali sam daleko"
377 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2012. 16:09h

U posljednje vrijeme ponosni smo na uspjehe koje je napravila kotorska klapa Who See, kao i na dobar prijem singla koji je objavila Maria B (Marija Božović).

U oba slučaja svoje prste upleo je producent Igor Burzan, u javnosti poznat kao MC Rhino.

Upravo on je radio muziku za album “Krš i drača” članovima Who Seeja i gostovao im u, sad već, čuvenom singlu “Reggaeton Montenegro”. Kotorski dvojac je nedavno osvojio regionalnu MTV nagradu.

Rhino je takođe osmislio bit za Marijin “Misbehave”, singl koji je trenutno na četvrtom mjestu MTV-ove regionalne top liste Domaćica.

Kako kaže za Vijesti, nakon uspjeha sa Kotoranima, Rhino je to i očekivao.

"Možda ću zvučati naduvano, ali imam uši,

"Ona (Maria B) i ja se družimo odavno i još prije 10 godina zajedno smo slušali r'n'b. Vjerovatno da tada, kada se odlučila za pop muziku, nije imala alternativu, ali joj i po glasu čujete da je prirodna r'n'b pjevačica. I sama je učestvovala u stvaranju pjesme, pisala je tekst, osmišljavala melodiju"

Jer ovako, Marija je direktna konkurencija svjetskim r'n'b zvijezdama i to je bio jedini crv sumnje koji me je mučio. Međutim, na svu sreću, do toga nije došlo, a siguran sam da pjesma može da se popne i koju stepenicu više na Domaćici i da će dogurati do drugog mjesta", ističe MC Rhino.

Bez obzira na činjenicu da je Marija do “Misbehave” izvodila uglavnom pop pjesme, nije mu bilo teško da radi sa njom.

"Ona i ja se družimo odavno i još prije 10 godina zajedno smo slušali r'n'b. Vjerovatno da tada, kada se odlučila za pop muziku, nije imala alternativu, ali joj i po glasu čujete da je prirodna r'n'b pjevačica. I sama je učestvovala u stvaranju pjesme, pisala je tekst, osmišljavala melodiju.

Zato je bilo lako raditi s njom. E, sad, da mi dođe neka druga pop pjevačica koja ne sluša ovu vrstu muzike da joj napravim pjesmu jedino bi me, i to možda, na to natjerala loša finansijska situacija", tvrdi Rhino i dodaje: "RNB se pjeva dušom i srcem, što se kod Marije čuje.

To ne može da se odglumi. Moraš biti iz te priče da bi se bavio ovim muzičkim pravcem", dodaje Rhino.

On ipak nije mogao da procijeni hoće li Marija dostići uspjeh “Who Seeja” koji je, sa hitom “Reggaeton Montenegro”, bio nekoliko nedjelja na vrhu MTV-jeve liste.

"Malo ljudi zna da smo tu pjesmu htjeli da izbacimo sa albuma 'Krš i drača'", prisjeća se Rhino i objašnjava da kad je uspjeh u pitanju ne postoje standardi.

Na pitanje kako to da je crnogorska hip hop scena napravila toliki bum tek ove godine, odgovara da je to plod dugogodišnjeg rada.

Who See

"Mislim da smo za ovo vrijeme svi sazreli. Mnogo smo učili, radili kako bi hip hop scenu podigli na nivo na kojem je sad. Uspjeh se, iako možda to tako mnogima izgleda, nije desio preko noći.

Plod je mukotrpnog rada, koji je trajao preko deset godina. Međutim, posjedujemo i talenat, tako da smo imali šta da nadograđujemo, pa uspjeh nije slučajan", objašnjava Rhino.

Mnogi bi došli, ali im je daleko

"...Na našoj (hip hop i r'n'b) muzičkoj sceni se ne vrte velike pare, tako da ćemo čekati na te regionalne saradnje"

Nakon regionalnog uspjeha “Reggaetona” MC Rhina su brojni izvođači iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine zvali da radi za njih.

"Apelujem na Vladu da naprave autoput, jer mnogi su me kontaktirali s pričom kako super radim i da im se to što radim sviđa, ali sam daleko.

Tako da su ostali dogovori da sarađujemo kad oni dođu u Crnu Goru zbog svirke, pa iskoriste priliku da snime nešto novo.

Međutim, na našoj (hip hop i r'n'b) muzičkoj sceni se ne vrte velike pare, tako da ćemo čekati na te regionalne saradnje.

Mada, što se posla tiče, tu se ne žalim. Imam ga dosta radeći i za naše izvođače", skroman je Rhino.

Sljedeći projekat radi za sebe

"Mislim da će klasična hip hop publika mojim pjesmama biti smorena, jer to što radim nekad ide u klasiku, jazz, trance"

Najavljuje da je, nakon rada za druge, došlo i njegovih pet minuta, pa je naredni projekat iz njegovog studija namijenio sebi.

"Nijesam radio nekoliko mjeseci zbog nezgode koju sam imao, ali sve se polako vraća u normalu.

Ostalo mi je još da završim album za Labiju, hiphoperku iz Kotora. Mislim da će i ona napraviti uspjeh jer je mlada, pametna, zanimljiva i jedan od rijetkih ženskih MC-ja u regionu.

MTV je u posljednje vrijeme raspoložen da promoviše izvođače iz Crne Gore, čini mi se kao da im taj vibe odgovara", siguran je Rhino.

Labia

Ono što radi za sebe razlikovaće se od bitova koje je osmislio za ostale izvođače.

"Tu sam najslobodniji da eksperimentišem. Mislim da će klasična hip hop publika mojim pjesmama biti smorena, jer to što radim nekad ide u klasiku, jazz, trance", otkriva Rhino.

Galerija

Bonus video: