Obilježena godišnjica smrti Tošeta Proeskog: Na grobu samo drveni krst

Makedonski pjevač poginuo je 2007. u saobraćajnoj nesreći kraj Nove Gradiške
73 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 17.10.2012. 07:49h

Hiljadu obožavatelja makedonske pop zvijezde Tošeta Prosekog okupilo su se juče u njegovom rodnom Kruševu kako bi obilježili pet godina od njegove pogibije. Pored njegovih obožavalaca iz svih djelova nekadašnje Jugoslavije, Tošetu su juče odali počast i njegovi fanovi iz Amerike, Ukrajine, Japana i Australije. Oni su zapalili svijeće i položili vijence na gradskom groblju u Kruševu, a otkriven je i spomen-zid, koji je makedonski akademik Gane Todorovski posvetio pokojnom pjevaču i Majci Terezi.

Juče je u Kruševo stiglo i 16 maratonaca koji su na put krenuli još u subotu iz Nove Gradiške u 6.20 ujutru, u vrijeme kada je nastradao pjevač i pretrčali 1060 kilometara.

Proeskom u čast sinoć je prije početka kvalifikacione utakmice za Svjetsko prvenstvo između Makedonije i Srbije na stadionu Filip II u Skoplju, bio organizovan humanitarni koncert na kome su nastupila najveća imena makedonske pop scene i pjevala hitove Proeskog.

Makedonski pjevač poginuo je 2007. u saobraćajnoj nesreći kraj Nove Gradiške kada je njegov vozač Georgi Georgievski (37) udario u kamion za šta je dobio dvije godine zatvora.

Makedonska vlada obećala je da će sagraditi kapelicu i nadgrobnu ploču za grob Proeskog u Kruševu, međutim, zasad nisu ništa napravili jer, kako navode, nemaju novca. Kraj pjevačevog groba i dalje stoji samo drveni krst.

Tošetove godišnjice sjetili su se i autori Pinkove emisije Vip Room, pa su tako angažovali Adila, Tijanu Dapčević, Bojana Marovića, Anu Milenković, Tanju Banjanin, Anu Stanić, Ogija Radivojevića, Danijela Pavlovića i “Neverne bebe” kako bi snimili Tošetov hit “Igra bez granica”. Ova verzija emitovana je juče.

Toše je tokom svoje muzičke karijere objavio sedam albuma, dok su dva, “The Hardest Thing” (2009) i “Još uvijek sanjam da smo zajedno” (2010), objavljena posthumno .

Bonus video: