Marko Vlahović: Ako vas Džejms Braun ne pokrene, provjerite puls

Frontmen James Brown Tribute Benda govorio je za "Vijesti" uoči nastupa u Podgorici
235 pregleda 0 komentar(a)
james brown tribute band, Foto: Fotografikum foto studio
james brown tribute band, Foto: Fotografikum foto studio
Ažurirano: 11.06.2018. 17:09h

U okviru trećeg New York Jazz festivala koji će se ove sedmice održati u Podgorici i Tivtu, nastupiće i jedan od najprepoznatljivijih fank sastava na teritoriji bivše Jugoslavije – James Brown Tribute Band.

Sastav koji će svirati pjesme “kuma fanka” (poznat i pod nadimcima poput JBT, KUD Džejms Braun) čine: Branko Trijić – gitara, Marko Vlahović- vokal, Max Kochetov - saksofon, prateći vokal, Vladimir Čukić - bas gitara, Miloš Nikolić - truba, trombon, fligelhorn, Peđa Milutinović – bubnjevi, Bojan Ivković - perkusije, prateći vokal.

Marko Vlahović je za “Kroz grad” pričao o predstojećem nastupu koji će se održati u subotu 16. juna. Cijena ulaznice je pet eura, a početak je zakazan za 22 sata.

Kako je došlo do ideje o okupljanju James Brown Tribute Banda i ko ga sve čini?

Bend je nastao na inicijativu Dina Boumana, bivšeg pjevača kultnog fusion funk benda iz 90-ih Screaming Headless Torsos, koji svake godine provede barem nekoliko dana u Beogradu i ima jako lijep običaj da u svakoj zemlji u kojoj gostuje pozove lokalne muzičare da nastupaju sa njim.

Krajem 2014. Din je izrazio želju da oda počast Džejmsu Braunu, pa je u saradnji sa gitaristom Brankom Trijićem okupio bend sastavljen od all star ekipe muzičara koji sviraju ili su svirali sa sjajnim izvođačima i bendovima poput Dece Loših Muzičara, Vasila Hadžimanova, Ramba Amadeusa, Marčela i mnogih drugih.

Nastupili su nekoliko puta, publika je bila oduševljena, a bendu se jako svidjela zajednička energija, pa su poželjeli da nastave i kad se Din vrati u SAD.

Sredinom 2015. godine Dragan Ivanović, jedan od najtraženijih studijskih muzičara u regionu i naš zemljak iz Kotora je preporučio mene za mjesto vokala u bendu, imali smo nekoliko proba na kojima je sve pucalo od energije i od tad bend počinje sve više da nastupa, a vremenom postaje prava klupska i festivalska atrakcija poznata po tome da ‘’slomi’’ i najtvrđu publiku i ‘’natjera’’ je da pleše.

Zašto Džejms Braun, koliko je bitno očuvati njegovo nasljedstvo i promovisati ga publici ovdje?

Pored toga što je svima iz benda jedan od omiljenih muzičara, Džejms je jedan od najuticajnijih izvođača u istoriji moderne muzike.Uticao je na stvaranje fanka, hip hopa, soula, R&B-a, a kroz svoju muziku promovisao bluz i gospel, afričku muziku i kulturu. Velika imena poput Prinsa, Majkla Džeksona, a u posljednjih par godina recimo i Bruno Mars su pod ogromnim uticajem njegove muzike.

Veliki Dino Dvornik je recimo obožavao Brauna, znam da ga i Rambo Amadeus jako voli pa se i na našim nastupima koje često posjećuje popne na binu i zasviramo zajedno, tako da je i na ovim prostorima njegov uticaj veliki i vrlo vidjljiv. U najteža vremena se borio za prava crnaca u Americi, a bio je poznat i kao najvrijedniji čovjek u šoubiznisu, pošto je nerijetko imao preko 200 koncerata godišnje, nekad nastupajući i po dva puta dnevno.

Njegova muzika je toliko energetski zahtjevna da je i jedan nastup od dva sata jako težak, ja recimo promijenim po tri različite odjeće za nastup, jer poslije prvih par pjesama izgledam kao da sam se tuširao obučen. (smijeh) Uspio je čak i da smiri nerede i krvoproliće u Bostonu nakon atentata na Martina Lutera Kinga, organizujući koncert dan nakon ubistva na kome je tokom pjesama stalno pozivao na mir. O tome šta je sve radio i kako je uticao na muziku mogu da se napišu barem dvije knjige. Ako mi svojim nastupima uspijemo da ‘’natjeramo’’ nekoga da ga sluša i istražuje o njemu, to je za mene i bend velika stvar i naša vrsta zahvalnosti za muziku koju nam je ostavio.

Što će se naći na repertoaru i kakva su vam dosadašnja iskustva, koliko je publika upućena u pjesme Džejmsa Brauna?

Pored njegovih najvećih hitova kao što su “Sex Machine”, “It’s a Man's World”, “I Feel Good”, može se slobodno reći da sviramo kompilaciju pjesama koje je najčešće svirao na koncertima, a tu su i neke pjesme koje nisu toliko poznate publici, a nama su se svidjele. Njegova muzika je toliko energična i ‘’zapaljiva’’ da čak i ako ne znate nijednu pjesmu, morate dobro da se provedete, ja znam često da kažem: ‘’Ako vas Džejms Braun ne pokrene da bar malo mrdnete, provjerite puls za svaki slučaj’’. Imali smo nevjerovatno iskustvo u Budvi da je grupa od desetak momaka sa dugim kosama i majicama metal bendova plesala na našem nastupu, a imamo na nastupima i ljude od preko 65 godina koji ustaju i povedu ples u kome kasnije učestvuje cijeli klub. (smijeh)

Nastupate u okviru New York Jazz Festivala, što mislite o ovoj manifestaciji, kakav je njen značaj s obzirom da nemamo puno sličnih događaja?

To je izuzetno značajna manifestacija za Crnu Goru, mogu reći i za region. Dovesti Dejva Vekla, Rendija Brekera, Majkla Sterna, Vasila Hadžimanova i mnoga druga velika imena u svijetu džez i ne samo džez muzike u Podgoricu je veliki poduhvat organizacijski, finansijski i u svakom drugom smislu. Mnogo veći gradovi poput Beograda, Zagreba i Sarajeva nemaju prilike da više od 2-3 puta godišnje dovedu ovako velike muzičare. Siguran sam da ovakvo nešto ne bi ni moglo biti organizovano bez velike ljubavi prema muzici i truda koji ulažu Vlado Maraš, njegov Rabbitt Records i ljudi koje je okupio oko ovog festivala.

Crna Gora i Podgorica su ovom manifestacijom stavljene na mapu zemalja koje mogu privući ljubitelje muzike širom svijeta, a učinak na podizanje svijesti o kulturi i nekoj sasvim drugačijoj muzici od one koju nam serviraju mediji je nemjerljiv. Ako samo jedan klinac iz Podgorice ili na primjer mog Herceg Novog počne da svira i kreira džez, hip hop, fank, soul, bluz pod uticajem onog što je čuo ili su mu roditelji pričali o ovom festivalu, to je već veliki uspjeh, a ubijeđen sam da će ih biti i više.

Da li planirate još negdje da nastupate u tom sastavu? Kakvi su tvoji planovi za ostatak ljeta?

Imaćemo nekoliko nastupa po regionu, a početkom avgusta drugi put zaredom nastupamo I na sjajnom festivalu u Garani u Rumuniji, tako da se polako ‘’širimo’’ i globalno. (smijeh) Članovi benda su jako zauzeti obavezama u svojim matičnim bendovima, jer ljeto je vrijeme festivala, pa nas nije lako organizovati, ali može se desiti da nastupimo i još koji put u Crnoj Gori, o svemu ću vas na vijeme obavijestiti kako biste mogli da dođete po svoju dozu fanka.

Ja ću često nastupati po Crnoj Gori sa ekipom prijatelja zvanom Acoustic Therapy u kojoj pored mene nastupaju već pomenuti Dragan Ivanović, moj bivši sugrađanin Novljanin Goran Milojević poznatiji kao Gump Forrest, a uvijek imamo kao goste i neke od dragih prijatelja muzičara iz Crne Gore kao što su Ivan Ivanović, Martin Đorđević, Bole Martinović, Vlado Maraš i mnogi drugi.

Mnogi se interesuju i za moj autorski bend MaraQYa, pa ću se potruditi da makar jednom zasviramo pred publikom u Crnoj Gori, to mi je baš velika a dosad neostvarena želja.

Bonus video: