Pola vijeka Bitlsa

5. oktobra 1962. na tržištu se pojavio njihov prvi singl. Bio je to početak svjetske karijere
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 15:27h

250 miliona prodatih ploča i CD-ova u 50 godina - to je do sada uspjelo samo Bitlsima.

5. oktobra 1962. na tržištu se pojavio njihov prvi singl. Bio je to početak svjetske karijere, koja je krenula iz - Hamburga, piše "Deutsche Welle".

Ulazna fasada i vrata prekriveni su bršljanom i na prvi pogled se zgrada u Hamburgu čini sasvim običnom. Ali, kada se priđe malo bliže, može da se uoči ogledalo na kojem velikim slovima piše: "Ovdje su 1960. godine stanovali Bitlsi".

Ispod je i fotografija benda iz tog vremena. U njihovom komšiluku tada je živio desetogodišnji Peter Pecold. Odrastao je u hamburškoj četvrti St. Pauli, mjestu na kojem su Bitlsi započeli svoju svjetsku karijeru.

U zgradi gdje su Bitlsi stanovali tada se nalazio bioskop u koji je Pecold često navraćao i gledao najnovije filmove Volta Diznija.

"Bitlsi su tu živjeli tri mjeseca. Za nas su oni bili obični engleski rokeri, iako su izgledali drugačije od rokera iz Hamburga. Nosili su crne farmerke, to je bilo neobično. Mi smo bili srećni kada smo, pet godina kasnije, uspjeli da dobijem obične, plave farmerke", prisjeća se danas 62-godišnji Peter Pecold.

17. avgust 1960: prvi nastup britanskog benda

Samo nekoliko koraka dalje, na drugoj strani ulice, nalazi se "Indra" – lokal u kojem su Bitlsi 17. avgusta 1960. održali svoj prvi koncert u Hamburgu.

Prije njihovog nastupa, kaže Pecold, to je bio kabare, noćni klub u kojem su se uglavnom skupljali transvestiti.

"Ali, kada su Bitlsi počeli tu da nastupaju, mjesto je već bilo rokerski noćni klub. Nakon 48 nastupa, promijenili su klub i preselili se u "Kajzerkeler“, samo par metara udaljen od "Indre“. Tu su upoznali i Ričarda Starkija, kasnije – Ringa Stara. On je tada još svirao u bendu "Rory Storm & The Hurricanes“, objašnjava Pecold.

Nakon nekoliko nedjelja u "Kajzerkeleru“, Bitlsi su ponovno htjeli da promene klub. Ovoga puta to je trebalo da bude klub "Top Ten".

Međutim, tada je Džordž Harison bio izbačen iz Njemačke, jer, prema njemačkom zakonu, sa 17 godina koliko je tada imao, još nije smio da nastupa u noćnim klubovima.

Šuškalo se da ga je policiji prijavio vlasnik „Kajzerkelera“, ljut zbog odluke Bitlsa da će napustiti njegov klub. Nakon toga, Bitlsi su napustili Njemačku i vratili se u Englesku.

22. jun 1961. godine: Prva ploča – Bitlsi kao prateći bend

U proljeće 1961. Bitlsi su se ponovno vratili u Hamburg i tri mjeseca zaredom nastupali u klubu "Top Ten". U isto vrijeme, Toni Šeridan je snimao svoju ploču, a Bitlse je pozvao da mu se pridruže kao prateći muzičari.

"U Njemačkoj je ta ploča izašla pod naslovom „Beatbrothers“ i bila je zapravo odlučujuća za njihovu budućnost i dalju karijeru. Na ploči je radio i genijalni Brajan Epštajn koji je od njih i napravio pop-fenomen kakav su bili. A to se sve ne bi dogodilo da nisu baš u Hamburgu snimali tu ploču", tvrdi Pecold.

Proljeće 1962. godine: Prvi angažman u „Star-klubu“

Nekoliko mjeseci nakon objavljivanja prvog singla „Love me do“, koja se na tržištu pojavila 5.10.1962, Bitlsi su dobili poziv i angažman u klubu „Star-Club“.

Spomen-ploča na tom mjestu (zgrade danas više nema) podsjeća i na mnoge druge bendove koji su tu tada, ali i kasnije nastupali.

Mladi Peter Pecold u to vrijeme je skupljao autograme ispred noćnih klubova.

"Tada je bilo mnogo lakše nego danas da iz blizine vidite neku zvijezdu i dobijete autogram. U obližnjim kafićima i u samim klubovima mogli smo da sjedimo pored muzičara i pratimo ih prije odlaska na pozornicu. Cio ’Star-Club’ je zapravo bio jedna velika porodica“, prisjeća se Pecold.

Bitlse, odnosno jednog od njih, Džona Lenona on je susreo i nekoliko godina kasnije u trgovini u kojoj su se prodavali proizvodi od kože.

"Često sam bio tu jer sam znao da tu dolaze poznate zvijezde. Odjednom se predamnom stvorio Džon Lenon. Razmijenili smo tri rečenice, dao mi je autogram – i nestao", završava svoju priču Peter.

Bonus video: