Fredi Merkjuri: Druga strana divljeg muzičara

Šta god da je učinio u njemu ću uvijek vidjeti isto dijete koje sam poznavala, koje nam je pričalo viceve i sa kojim sam uvijek mogla da se povežem
780 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 08:03h

Majka Freda Merkjurija gledala je ceremoniju zatvaranja Olimpijskih igara u Londonu, kada se iznenada na ekranu pojavila slika njenog voljenog sina.

“Zaplakala sam, pitajući se gdje je sada moj dragi dječak. Puno mi nedostaje. Prikazali su i Džona Lenona, ali moj Fredi je dobio veći aplauz”, kazala je ona uz blagi osmjeh, novinaru Telegrafa.

Fredi rođen kao Farok Bulsara, upamćen kao frontmen rok benda “Queeen” i harizmatski izvođač, preminuo je 1991. u 45. godini od posljedica AIDS-a.

Jer Bulsara, koja će uskoro napuniti 90 godina, našla je utjehu u posthumnoj popularnosti sina, ali i pored toga, njen glas zadrhti od emocija kada priča o njemu.

“Čini mi se kao da je otišao prije manje od 20 godina. Još osjećam njegovo prisustvo, zato što se njegova muzika često pušta. To me uvjerava da ga ljudi širom svijeta još vole, ali naravno njihova ljubav se nikada ne može porediti sa majčinskom”, objašnjava ona.

Bulsara, koja živi u trosobnom stanu u Notingemu, veoma je sitna, veoma pogrbljena, ali njen mozak je još uvijek britak i oči joj zasijaju kada počne priču o svon dječaku.

Ona je pripadnik religije persi, koju je pokrenuo Zoroaster koji je iz Indije u sedmom vijeku došao u Persiju. Pored toga, veoma je povučena osoba i ovo je prvi intervju u kojem je pričala o svom sinu.

Glavni povod za razgovor bilo je objavljivanje knjige “Freddie Mercury, The Great Pretender, A Life in Pictures”, puna divnih fotografija, među kojima se našlo i par dosada nepoznatih javnosti, a koje otkrivaju život ove rok zvijezde.

Religiozni roditelji, buntovni sin

Te ško je i zamisliti, kako su religiozni roditelji izašli na kraj sa buntovnim sinom. Srećom, ljubav je preovladala na obje strane i činilo se da je tokom života Fredi pokušavao da zaštiti roditelje od svojih ekscesa.

I zaista, Bulsara otkriva drugu stranu egzotičnog, biseksualnog, divljeg i talentovanog muzičara, koja do sada nije bila poznata njegovim fanovima.

“Fredi je pravio striktnu podijelu između svog posla i kuće, tokom cijelog života. Kada bih ga upitala nešto, rekao bi: 'Mama to je biznis, a ovo je porodica'. Bio je ljubazan i pun poštovanja prema meni i svome ocu”, prisjeća se Jer, čiji je suprug preminuo prije devet godina u 95.

Sa njima Fredi nikada nije razgovarao o svom seksualnom izboru, a na pitanje da li im je otkrio da je HIV pozitivan, ona odgovara:

“Štitio nas je, tako što nikada nije pokretao tu temu. Sada je potpuno drugačije, ali tada bi bilo veoma teško za njega da nam je kazao i mi smo poštovali njegova osjećanja”.

Fredijeva majka dodaje da je bila uz njega dok je umirao.

“Naravo. Nije morao da objašnjava. Znala sam da je veoma bolestan”, prošaputala je.

Fredi je rođen 1946. godine u Zinzabaru, a tokom djetinjstva pohađao je englesku školu u Indiji.

“Trudili smo se da usadimo u njega prave vrijednosti, kao što je poštovanje porodice i maksimalan trud za postizanje ciljeva. I pored toga što nije bio religiozan, poštovao je naš izbor vjere”, kaže starica, čija se religija persi, zasniva na načelima dobrih misli, djela i riječi.

Procvjetao nakon dolaska u Britaniju

“Fredi je oduvijek volio da pjeva, pa je sa 12 godina osnovao bend u školi”, priča ona.

Objašnjava kako je cijela porodica, uključujući i Fredovu sestru Kašmiru, nakon revolucije 1964, došla u Veliku Britaniju, što je bilo veoma teško, ali je njen sin nakon toga procvjetao.

Poput većine roditelja i oni su za svog sina željeli siguran posao.

“Veliki broj naših rođaka su advokati ili računovođe, ali Fred je insistirao na tome da nije dovoljno pametan i želio je da svira i pjeva”, priča uz smijeh njegova majka.

“Moj suprug i ja smo mislili da je u pitanju faza koju će prerasti. Očekivali smo da se svakog trenutka urazumi i vrati studijama. To se nije desilo”, dodaje ona.

“Bila sam tužna kada je Fredi odlučio da napusti dom i preseli se u zapadni dio Londona. Stalno je svirao, pa se komšiluk žalio na buku i on je odlučio da je vrijeme da ode. Rekla sam mu da ga razumijem”, prisjeća se Jer.

“U početku je živio u potkrovlju, kasnije u velikoj kući, ali kada se vraćao sa turneja uvijek bi dolazio kod nas. Uvijek je volio moju hranu. Čak i kada je postao poznat i kada je zvao ljude na večeru, tražio je da kuvam za njih”, kaže ona i ističe da je Fredi uvijek bio velikodušan.

Brzbroj ljubavnika

“Jednom mi je kupio komplet antikvitetnog srebrnog escajga, kao izvinjenje što nije došao na večeru. Nisam ga često koristila, osim kada bi on dolazio, jer je bio previše šminkerski. Često nas je zvao kod sebe na večeru i kada bih po navici krenula u kuhinju insistirao je da sjednem i opustim se”, govori Fredijeva majka.

Ona otkriva da je njen sin tokom života imao bezbroj muških ljubavnika, ali je samo jednu ženu nazivao ljubavlju svog života. Fredi je Meri Ostin upoznao u njenoj 19. godini, početkom 70-ih, kada je radila kao PR za butik “Biba”.

Njihova veza trajala je sedam godina, a on je kasnije govorio da mu je vanbračna supruga i da je ona jedina osoba koju je ikada volio, a upoznao je i sa svojim roditeljima.

“Bila je predivna i često je dolazila na ručak. Željela sam da se vjenčaju i žive normalnim životom sa djecom. Čak i kada su raskinuli, znala sam da i dalje voli mog dječaka, a ostali su prijatelji do samog kraja. Nisam je vidjela od njegove smrti”, priča gospođa Bulsara koja se slaže sa Fredovom odlukom da Meri ostavi veliki dio imovine.

“Zašto da ne. Ona je bila dio naše porodice, a i sada je”, govori o Meri koja ima dva

sina. Starijeg Ričarda, Fredi je znao, ali se Džejmi rodio nešto nakon njegove smrti. Merina veza sa njihovim ocem nije bila uspješna, pa se kasnije udala za londonskog biznismena, ali još živi u Fredovoj kući.

Bog ga je želio kraj sebe

Nekoliko godina nakon njegove smrti, medicina je napredovala i mnogi danas tvrde kako bi Merkjuri i danas bio živ da je duže izdržao. Gospođa Bulsara gleda na to sa druge strane:

“Bio je veoma tužan novembarski dan kada je preminuo, ali po našoj religiji kada dođe pravo vrijeme ne možeš to izbjeći. Moraš da ideš. Bog ga je toliko volio da ga je želio kraj sebe i to mi je stalno u mislima. Nijedna majka ne želi da vidi sina mrtvog, ali sa druge strane on je tokom svog kratkog života učinio mnogo više od nekih koji žive sto godina”.

Fredi je svojim roditeljima toliko nedostajao da su odlučili da se presele u Notingem, gdje je živjela njegova sestra sa suprugom Rodžerom i djecom.

“Smjestila sam se ovdje i srećna sam. Danas osjećam prijatnost u stvarima koje su se dešavale oko Fredija. Toliko je tribute bendova i toliko puta sam išla da gledam mjuzikl 'We Will Rock You'”, kaže gospođa Bulsara.

Ona ističe da je veoma srećna tokom manifestacije koja se održava na Fredijev rođendan, kada se svi oblače kao on i skupljaju novac za fondaciju “Mercury Phoenix Trust”, koju su osnovali članovi grupe “Queen” u cilju pomaganja oboljelima od AIDS-a.

Bulsara je posebno oduševljena novom knjigom u kojem su objavljene slike Fredija od perioda kada je bio star šest mjeseci do posljednjih dana života. Na njima se može vidjeti i kako je Fredi izgledao kao tinejdžer.

“Pokušavala sam da ga natjeram da nosi tregere, ali se on nije zamarao time. Kasnije nije želio da radi ništa što bi moglo da utiče na njegov glas”, prisjeća se Fredijeva majka. Njeno lice sija dok nježno okreće stranice i komentariše fotografije.

“Kao majka se zapitate, šta je ovo?”, smijući se pokazuje na drečavu garderobu.

“Često sam mu govorila da mi se ne sviđa njegova garderoba i pokušavala da ga natjeram na šišanje, a on bi mi tada objasnio da u svijetu pop muzike to moraš da radiš. Na kraju sam to prihvatila ”, dodaje ona.

Nakon pauze od nekoliko minuta, nasmijala se i zaključila:

“Šta god da je učinio u njemu ću uvijek vidjeti isto dijete koje sam poznavala, koje nam je pričalo viceve i sa kojim sam uvijek mogla da se povežem”.

Galerija

Bonus video: