Bajaga: Muzika i nauka su čvrsto povezane, zato učite i radite na sebi

Publika u Podgorici se uželjela Bajagi i uglas sa njim pjevala stare hitove “Verujem, ne verujem”, “Lepa janja ribareva kći”, “Gore dole”, “Godine prolaze”...
53 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.09.2012. 07:05h

Bajaga i Instruktori nastupili su sinoć u okviru manifestacije “Dani nauke”. Prije nego što je Bajaga sa svojim Instruktorima izašao na binu dodijeljene su nagrade najboljima na konkursu “Ideje koje mijenjaju svijet”.

Publiku je najprije pozdravio najraspoloženiji Instruktor - Žika Milenković održavši prisutnima predavanje o akustici, a nakon što su na binu izašli ostali članovi, publiku je pozdravio i Momčilo Bajagić Bajaga uz konstataciju da mu je drago što poslije mnogo godina opet ima priliku da svira u glavnom gradu Crne Gore.

Očigledno se nijesu samo Bajaga i Instruktori zaljeljeli druženja sa Podgoričanima. Naime, ispred UDG-a najviše je bilo studenata, ali su spektakularnom koncertu prisustvovali i malo stariji Bajagini fanovi, koji su na manifestaciju doveli i svoju djecu.

Publika je u jedan glas sa njim pjevala sve stare hitove među kojima su i “Verujem, ne verujem”, “Lepa janja ribareva kći”, “Gore dole”, “Godine prolaze”, “Zmaj od noćaja”, “Kad hodaš”, “Plavi safir”...

Publika je u jedan glas sa njim pjevala sve stare hitove među kojima su i “Verujem, ne verujem”, “Lepa janja ribareva kći”, “Gore dole”, “Godine prolaze”, “Zmaj od noćaja”, “Kad hodaš”, “Plavi safir” i mnoge druge.

Nastup u Podgorici Bajaga je iskoristio da promoviše i pjesme sa albuma “Daljina, dim i prašina” koji je objavljen početkom juna. Od tada je održao brojne koncerte, a o tome kako je publika prihvatila nove pjesme, za “Vijesti” kaže:

"Moram se pohvaliti da publika na koncertima traži podjednako sve nove pjesme, prosto se nijedna nije posebno izdvojila. Odavno nijedan naš album nije izazvao toliko pozitivnih kritika i tako dobro prihvaćen, što nam je posebno drago".

Bez obzira na to što se većina muzičara žali na krizu u diskografiji, Bajaga je zadovoljan kako prolazi novo izdanje.

"Uz album ponudili smo publici i knjigu poezije, tako da se za sada na prodaju ne možemo požaliti. Mada, mislim da diskografija polako izumire i da je ovo jedan od posljednjih albuma koji će biti štampan na nosaču zvuka. Ne mislim samo da će biti jedan od posljednjih kad smo mi u pitanju, već inače", smatra on.

Prije nekoliko dana Bajaga je svirao i u Temišvaru, a o tome kako publika tamo reaguje na njegovu muziku, rekao je:

Mi muzičari pratimo sva dostignuća u nauci i tehnologiji i usko smo povezani. Čak na koncertima i koristimo ta 'čuda tehnike', tako da su muzika i nauka usko povezane

Aktuelni album najavljen je numerom “Ako treba da je kraj”, a pored nje, snimljen je i spot za kompoziciju “Vreme”.

"Do kraja mjeseca u planu nam je da snimimo spot za naslovnu numeru", otkriva Bajaga.

Pošto je sinoć nastupio u okviru manifestacije “Dani nauke”, na pitanje da li kroz muziku, mlađoj populaciji može da se približi nauka, odgovorio je:

"Naravno, jer mi muzičari pratimo sva dostignuća u nauci i tehnologiji i usko smo povezani. Čak na koncertima i koristimo ta 'čuda tehnike', tako da su muzika i nauka usko povezane".

Bajaga koji je sinoć ispred UDG-a pjevao prvenstveno studentima kaže da se ne sjeća svojih studentskih dana.

"Moram priznati da nijesam puno vremena proveo na faksu jer sam se baš u tom periodu opredijelio za muziku. Međutim, da nijesam svakako da bih nastavio studije. Zato bih poručio svim mladim ljudima da rade na sebi i svom obrazovanju", zaključuje Bajaga.

Svi hvale novi album

Agencija Long Play sa kojom roker sarađuje, nedavno je organizovala nagradnu igru za Bajagine fanove, koji treba da pošalju svoj prikaz albuma “Daljina, dim i prašina”. Međutim, iako nagradna igra traje već neko vrijeme, Bajaga još nije imao priliku da pročita šta su fanovi pisali o aktuelnom izdanju.

"Tek treba da uzmem kompletan materijal i pročitam, ali znam da su kritike za sada sve pozitivne. Ono što mi je posebno drago je da se i mišljenje kritičara slaže s mišljenjem publike, što je rijedak slučaj. Nekako, kad je album 'Daljina, dim i prašina' u pitanju, sve su se kockice posložile", priča Bajaga i dodaje da je, ipak, važnije šta publika misli od onoga šta bi o njegovom radu rekli kritičari.

Galerija

Bonus video: