"Gangnam Style" zapravo ismijava novokomponovane bogataše

Stanovnici Gangnama u principu važe za egoistične i proste skorojeviće
8 komentar(a)
Ažurirano: 25.09.2012. 08:09h

Video južnokorejskog pjevača PSY-a, "Gangnam Style", koji je preplavio sve društvene mreže i za kratko vrijeme ga je pogledalo preko 260 miliona ljudi, popularniji je iz dana u dan, ali, malo ko zna o čemu PSY zaista pjeva.

Pjesma je, piše Blic, zapravo neka vrsta duhovite kritike južnokoresjkih novokomponovanih bogataša, čije oličenje predstavlja elitna četvrt Gangnam.

Gangnam je dio glavnog grada Južne Koreje, Seula, u kojem živi jedan odsto stanovništva tog grada, i najskuplja je i najpoželjnija adresa u Južnoj Koreji, u kojem prosječan stan košta oko 716 000 dolara, a istovremeno je meta zavisti i podsmijeha građana.

Do nedavno, ovaj kraj veličine pola Menhetna, čije ime doslovno znači "južno od rijeke", bio je naselje zapuštenih kućica, okruženih poljoprivrednim zamljištem i kanalima za navodnjavanje.

Vrijeme privrednog uspona sedamdesetih godina donijelo je i talas novih bogataša koji su počeli da naseljavaju baš ovaj kraj. Cijene zamljišta i stanova vrtoglavo su porasle, a u četvrti su počeli da niču i elitni butici, klinike za plastičnu hirurgiju i vrhunske škole, na čemu im siromašniji sugrađani možda najviše zavide.

Stanovnici Gangnama u principu važe za egoistične i proste skorojeviće koji se nijesu uzdigli zahvaljujući vrijednom radu i žrtvovanju, već su naprosto iskoristili srećan slučaj i povoljne okolnosti. I spot jaše na talasu tako uvreženog mišljenja i svojevrsno je ismivanje stila žitelja četvrti Gangnam.

Veseli i opušteni PSY je prava suprotnost nalickanim, izoperisanim, botoksiranim, preplanulim i utegnutim predstavnicima Gangnama, mada je i sam odrastao u bogatoj porodici, nedaleko od te četvrti.

Spot za "Gangnam Style" je na YouTube-u tek nešto više od dva mjeseca, a već je ušao među pet najgledajnijih muzičkih spotova svih vremena.

Galerija

Bonus video: