Deset godina bez Magi

Završila je arhitekturu, ali je bila i školovani muzičar. Srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem sa kojim uzima privatne časove kod ruskog profesora Timikina
487 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2012. 19:12h

Na današnji dan prije deset godina umrla je Margita Stefanović Magi, muzičarka najpoznatija kao klavijaturistkinja legendarnog beogradskog rok sastava Ekatarina Velika (EKV).

Margita Stefanović rođena je kao jedinica u porodici beogradskog pozorišnog i TV reditelja Slavoljuba Stefanovića-Ravasija. Završila je arhitekturu, ali je bila i školovani muzičar. Srednju muzičku školu završava u klasi sa Ivom Pogorelićem sa kojim uzima privatne časove kod ruskog profesora Timikina.

Kao apsolutni sluhista i uz Pogorelića najtalentovanija u klasi dobija ponudu za nastavak školovanja na moskovskom konzervatorijumu. Ponudu odbija i u Beogradu upisuje arhitekturu koju uspješno završava 1982. godine.

Kao student osvaja treću nagradu na međunarodnom konkursu u Japanu za rad na temu uređenja crnogorskog sela Reževići. Istovremeno važi za jednog od najtalentovanijih klasičnih pijanista.

Prekretnicu u njenoj muzičkoj orijentaciji predstavlja prisustvovanje koncertu tek formiranog benda Milana Mladenovića Katarina II u sali beogradskog bioskopa "Topčiderska zvezda". Prvog maja 1982. upoznaje članove grupe Električni orgazam, a kroz druženje sa njima i Milana Mladenovića.

Mladenović je, fasciniran njenim talentom i voljom za istraživanjem, poziva da se pridruži grupi, te kupuje sintisajzer na kojem Magi vježba. Nakon povratka sa tromjesečnog puta po Južnoj Americi Margita Stefanović postaje stalni član sastava.

Katarina II 1985. mijenja ime u Ekatarina Velika i djeluje sve do 1994. godine.

Tokom tog perioda Margita Stefanović komponuje i muziku za pozorište (predstave „Klasni neprijatelj“, „Tri sestre“, „S one strane duge“ i „Majka hrabrost“) i televiziju (drama „Plavi, plavi“), radi kao producent („Karlovi Vari“) i gostuje na albumima mnogih jugoslovenskih grupa (Bejbi Kejt, Elvis J. Kurtović, Van Gogh, Babe).

Za Magi je vezana "urbana legenda" o prvom beogradskom grafitu (ako se ne računa grafit na Slaviji "Provereno - min njet" iz oktobra 1944). Naime, Nebojša Krstić - nekadašnji član grupe VIS Idoli - je na njenoj kući na Slaviji napisao "Margita je dječak". Mnogo godina kasnije grafit je izblijedio, a neko je preko njega ispisao "Prozor mora pasti".

Godine 1985. pojavljuje se u filmu Gorana Markovića "Tajvanska kanasta" u ulozi sestre glavnog junaka. U filmu se pojavljuje i EKV izvodeći pjesmu „Tatu“.

Poslije raspada EKV-a nastavlja da se bavi muzikom. Sa nekoliko beogradskih muzičara krajem 1994. osniva bend Kurajberi koji uglavnom izvodi obrade stranih i domaćih hitova po beogradskim klubovima.

Godine 1995. osniva bend EQV sa muzičarem Vladimirom Stojićem i izdaje CD "Ti si sav moj bol" (nazvan po pjesmi EKV-a) za bečku muzičku kuću "Coop Arts & Crafts Unlimited".

Na CD-u se nalazi i tehno obrada istoimene pjesme. U tom periodu nastavlja da gostuje i na albumima i koncertima jugoslovenskih bendova i povremeno svira sa sastavima Glisersi, Zion banda i Direktori.

Krajem 90-ih njena muzička aktivnost slabi. Godine 2002. komponuje muziku za predstavu beogradske rediteljke Hajdane Baletić "Kaput mrtvog čovjeka" što je njeno posljednje muzičko djelo.

Margita Stefanović je posljednje godine života provela u beogradskom Centru za smještaj beskućnika, a umrla je 18. septembra 2002. na beogradskoj Infektivnoj klinici.

Uzrok smrti nije zvanično objavljen, ali se pretpostavlja da je umrla od posljedica dugogodišnjeg konzumiranja droge.

Bonus video: