Muzika koju slušamo puno govori o nama

Ako je vjerovati analizama, obožavaoce popa smatramo pomalo priglupima, "reperi" su sportski i agresivno nastrojeni, a poklonike elektronske muzike doživljavamo kao neurotične
55 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 17.09.2012. 00:10h

"Muzika je snažno sredstvo društvene ekspresije koje može ojačati stereotipe i društvene predrasude", kaže psiholog i vođa istraživačkog tima koji se bavi muzičkim ukusima Džejson Rentfru sa univerziteta Kembridž.

Rezultati istraživanja pokazali su kako ljubitelje klasične muzike ljudi doživljavaju kao tihe, ali neatraktivne i dosadne, dok ljubitelje roka smatraju emotivno nestabilnim prirodnim buntovnicima i neodgovornim osobama.

"Džezeri" najbolje prošli

Ako je vjerovati ovoj analizi, obožavaoce popa smatramo pomalo priglupima, "reperi" su sportski i agresivno nastrojeni, a poklonike elektronske muzike doživljavamo kao neurotične.

Prema ovom istraživanju najbolje su prošli ljubitelji džeza, koje je većina ispitanika okarakterisala kao maštovite, miroljubive, liberalne, ljubazne i otvorene ljude.

" Čovjeka je nemoguće, na licu mjesta i u potpunosti psihološki procijeniti, pa postavljamo pitanja koja pomažu da izgradimo sliku o njihovoj osobenosti. Ovo istraživanje ukazuje na to da, iako naše pretpostavke ne moraju biti tačne, stvaramo snažan utisak o ljudima kada ih pitamo kakvu muziku vole", zaključuje Rentfru.

Bonus video: