Sarajevski bend "Punkt" se vraća na scenu

Na prestanak rada, grupu su, kaže Vatrenjak, naveli nemili događaji. "Jedan je svakako smrt bubnjara u saobraćajnoj nesreći. To nas je baš potreslo"
460 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 10.09.2012. 13:25h

Bosansko-hercegovački pop-rok sastav "Punkt" nakon šestogodišnje pauze vraća se na muzičku scenu.

Nedavno je objavio dva nova singla "Podstanarka" i "Uzalud", a, kako kaže, frontmen i gitarista grupe Nurudin-Dino Vatrenjak, trenutno su u studiju gdje pripremaju još novih pjesama.

Bend, koji iza sebe ima tri studijska albuma "Debela", "Vrlo bezobrazno" i "Mjesto za nas", nije radio od 2006.

"Stekli su se uslovi da opet sviramo zajedno, nije bilo posebnog povoda. Nekako smo se uželjeli zajedničkih svirki. Imamo i nove članove jer su kod nas personalne promjene bile česte, i to je bilo obilježje grupe Punkt", priča Vatrenjak.

Na prestanak rada, grupu su, kaže, naveli "nemili događaji".

"Bilo je više razloga. Jedan je svakako smrt bubnjara u saobraćajnoj nesreći. To nas je baš potreslo. Bilo je još nekih manje značajnih stvari, a u međuvremenu smo svi radili i na oformljavanju porodica.

Sad je došlo vrijeme da opet možemo zajedno svirati za svoju dušu, bez pravljenja kompromisa na koje smo ranije bili prinuđeni", ističe Vatrenjak.

Kako kaže, sadašnja postava koju čine Admir Osmanović - bas, Kenan Glavinić - klavijature, Davor Maraus - bubnjevi i na čelu sa Dinom, gitaristom i vokalom, uveliko radi na novim pjesmama.

Njihove najpoznatije pjesme su "Debela" i "Kolačiću", a o tome koliko će se nove numere razlikovati od ranijih, Dino kaže:

“Ne znam koliko možemo pričati o albumu, s obzirom na situaciju u diskografiji, ali ćemo nove pjesme ponuditi fanovima na download. Dvije su već puštene u etar, vrte se na radio-stanicama u BiH, a uveliko se radi treći singl za koji ćemo snimiti i spot.

Svi zainteresovani o radu grupe Punkt mogu se informisati putem zvaničnog sajta a i na našem Facebook profilu."

Sastav Punkt nastao je sredinom devedesetih, u periodu kiča i šunda, a Vatrenjak tvrdi da se nijesu previše trudili da tada izbore svoje mjesto na estradi.

"Pjesme su same, spontano našle put do publike. Nijesmo mi imali strašne strategije, kao što to danas ljudi planiraju kampanje. To je i sada slučaj, opet ćemo čekati reakciju publike, nećemo se nametati.

Želimo da imamo pravi uvid u to da li se publici sviđa ono što radimo. Ali posebno nam je drago što se i u Crnoj Gori zna za nas i ima onih koji nas prate", pohvalio se Vatrenjak.

Grupa Punkt je jedna od rijetkih koja je u periodu kriznih 90-ih uspjela da izađe izvan okvira Balkana. Nakon objavljivanja prvog albuma "Debela", nastupila je na "MTV Europe" u Londonu 1997.

"Nijesmo ni imali plan da gradimo svjetsku karijeru, jer bi morali raditi i pjesme na engleskom da bismo se probili na to tržište. Ko zna, da smo bili uporniji i iskoristili prilike koje su nam se nudile, možda bismo napravili i nešto više", priča on.

Ni sada Punkt nije zainteresovan za svjetsku karijeru.

"Ono što nas zanima je region. Tamo gdje se naši jezici razumiju ići ćemo i pjevati bez ustručavanja. Što se tiče drugih država, teško", dodaje on.

Vatrenjak je bio prvo vrijeme solista Punkta, da bi nakon njega tu ulogu preuzeo Davor Ebner, pjevač Regine.

"Mi smo prijatelji već dugi niz godina. Bio sam frontmen na prva dva albuma, a Davor je na trećem došao kao pomoć. Ko zna šta sve vrijeme nosi, možda ćemo opet sarađivati", zaključuje Vatrenjak.

Nekada član, sad fan Štuka

Nakon što je rasputio grupu Punkt, Vatrenjak bio član sastava Letu štuke.

Napustio ih je prošle godine, a frontmen Štuka, Dino Šaran, u intervjuu za “Vijesti” istakao je da je Vatrenjak našao drugi posao i da nije u muzici.

- Dino je moj prijatelj, ali je moj odlazak iz grupe tako protumačio.

Ranije sam bio član Štuka, a danas sam njihov veliki fan.

Čitav život se bavim muzikom, ali je moja aktivnost studio i produkcija. Svirke idu uz to - objašnjava Vatrenjak.

Bonus video: