Zoran Predin: Pjesma "Kosa boje srebra" inspirisana Margitom Stefanović

„Novi talas” je jedna od rijetkih stvari koja je iz prošlih tužnih događaja izašla čista. „Novi val” i jugoslovenska košarka su preživjeli ratove
196 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 05.09.2012. 16:06h

Slovenački muzičar Zoran Predin, nekadašnji frontmen kultne "novotalasne" grupe Lačni Franc, objavio je numeru "Kosa boje srebra" inspirisanu Margitom Stefanović, nekadašnjom klavijaturistkinjom EKV-a.

U razgovoru za "Vijesti" Predin je objasnio kako je nastala pjesma, pričao o zlatnoj eri jugoslovenskog rokenrola i druženju sa članovima grupe EKV.

Vjerovali ili ne, kaže Predin, nikad nije bio u CG. "Bilo je nekih poziva i još postoji neka mogućnost, uglavnom za Budvu smo nešto dogovorali Matija Dedić i ja da ćemo doći. Ali vidjećemo. Možda neko od organizatora pročita ovo pa iduća godina bude prava da se to popravi"

"Ove godine slovenačka televizija je emitovala film o EKV-u i tome kako su članovi benda tragično završili živote. I pošto smo se mi znali i drugovali, bili smo bendovi iz "novog vala" pa smo se često sretali po raznoraznim binama širom Jugoslavije, par dana iza toga sam imao veoma žive snove.

Sanjao sam Margitu koja me nije prepoznala i kako to obično biva u snovima, sve je bilo nedovršeno i nejasno.

Onda sam dobio ideju da kao aluziju na njihovu pjesmu 'Oči boje meda' napravim svoju 'Kosa boje srebra'.

Mislim da znam zašto me nije prepoznala - ja sam u međuvremenu ostario, sijed sam, kose boje srebra i onda sam na pjesnički način opisao tu situaciju", objašnjava muzičar.

Prema njegovim riječima, Predin je nedavno posjetio Zoricu Bajin-Đukanović, nekada službenu fotografkinju EKV-a, i tražio joj par Margitinih portreta koje je kasnije iskoristio u "simboličnom, vrlo jednostavnom videu" objavljenom na You Tubeu.

I pored toga što su, kako objašnjava Predin, članovi EKV-a i njegovog benda bili dosta različite ličnosti, dobro su se slagali kaže on.

Grafit u Podgorici: Margita Magi Stefanović

"Mada mi toga nismo bili svjesni. Danas jesmo. EKV je bio jedan od najboljih bendova u svijetu tada"

"Oni su svirali dosta žestoko, glasno i u duhovnom smislu bili uvijek negdje između zemlje i neba. Dok smo mi bili veliki hedonisti, s obje noge na zemlji i uživali sve zemaljsko što nas je okruživalo, pa smo zbog toga bili kompatibilni - stvari koje njima nisu trebale nama su dobrodošle i obrnuto", smatra Predin.

Kaže da se često susreće sa kolegama Vladom Divljanom, Giletom iz Električnog orgazma, Darkom Rundekom, Jurom Stublićem i tvrdi da je nekadašnja rokenrol scena u Jugoslaviji, koju su predvodila upravo pomenuta imena, bila među najjačim u svijetu.

"Mada mi toga nismo bili svjesni. Danas jesmo. EKV je bio jedan od najboljih bendova u svijetu tada.

Samo naša situacija je bila takva da nismo imali recimo mogućnost da to provjerimo putem Interneta. Danas se to zna i "novi talas" je jedna od rijetkih stvari koja je iz prošlih tužnih događaja izašla čista. "Novi val" i jugoslovenska košarka su preživjeli ratove", priča muzičar.

Lačni Franc je prestao sa radom 1997, mada je u zimu 2005. - 2006. imao nekoliko koncerata, a iza sebe ostavio je veliki broj kultnih albuma. Predin kaže da je on jedini koji je ostao u muzici i živi od toga, dok ostali žive od svojih profesija.

A kada pogleda iza sebe i vidi šta je napravio u svojoj višedecenijskoj karijeri, Predin kaže da bi ponovo živio isti život ako bi to bilo moguće.

"Kada pogledam iza sebe, osjećaj je vrlo dobar. Stvari su se izokrenule ko čarapa jedno par puta. Ništa više nije isto. Stvarnost je danas potpuno drugačija. Ali mislim da nema mjesta kukanju, to je vrlo neproduktivno.

U međuvremenu sam se oprobao u raznim muzičkim stilovima: radio sam dosta muzike za filmove, pozorišne predstave, reklame, sa Gypsy swing bendom, koji sam po uzoru na Djanga Rajnharta osnovao prije mnogo godina, proputovao sam svijet od Australije do Afrike. Uglavnom, vrlo fino iskustvo", priča Predin.

Zatim priznaje da je pronašao sebi jednu manu. Vjerovali ili ne, kaže on, nikad nije bio u Crnoj Gori.

"Iduće sezone moram to popraviti nekim nastupom. Bilo je nekih poziva i još postoji neka mogućnost, uglavnom za Budvu smo nešto dogovorali Matija Dedić i ja da ćemo doći. Ali vidjećemo. Možda neko od organizatora pročita ovo pa iduća godina bude prava da se to popravi", nada se Predin.

Grlom u novi talas

Na pitanje da li je neko pokazao interesovanje da ekranizuje priču o Lačnom Francu, s obzirom da su posljednjih godina u trendu dokumentarci o grupama koje su obilježile ex-Yu rock scenu, Predin kaže da to nije nemoguće, mada on teško priča o tim stvarima.

"Mislim da beogradska televizija sprema sada seriju, na jesen će je objaviti. Ja sam bar potpisao sve dozvole.

I to će izgledati kao 'Grlom u jagode', ako se sjećate.

Na taj način će se govoriti o 'novom talasu'. Imao sam tu čast da pogledam to premijerno i nezvanično i vrlo dobro izgleda.

To će biti muzika i glavni akteri iz 80-ih, vrlo zanimljivo, duhovito", otkriva on.

Galerija

Bonus video: