Muzika tužnija nego prije 50 godina

Kupci su takođe željni da pokažu kako imaju sofisticiraniji ukus zbog kojeg su vesele pjesmice poput "Waterloo" grupe ABBA postale "demode
2 komentar(a)
muzika, Foto: Music.com
muzika, Foto: Music.com
Ažurirano: 30.08.2012. 10:21h

Pop muzika postala je depresivnija, tužnija i melanholičnija u posljednjih 50 godina, pokazala je nova studija.

Tek pošto su naučnici saopštili da je moderna muzika glasnija i dosadnija nego što je bila prije 50 godina, nova studija objavljena u listu "Psihologija estetike, kreativnosti i umjetnosti" navodi da su popularne pjesme sve tužnije i melanholičnije.

Studija je, kako prenosi sajt NME, analizirala tempo i melodiju 1010 najpopularnijih pjesama u periodu od 1965. do 2009. godine koje su dospjele na Bilbordovu listu top 40.

Autori studije - Glen Šelenberg i Kristijan fon Šiv tvrde da su "srećne" pjesme obično bržeg tempa i u višem ključu, dok su tužne melodije sporije i dubljih tonova.

Prema njihovim podacima broj "tužnih" pjesama se udvostručio u posljednjih 50 godina, a svoj vrhunac spore pjesme su imale 1990-ih.

Osim toga, pjesme su sve duže, a primijećeno je i sve veće prisustvo žena izvođača.

"Tokom godina popularne numere su sve duže, a povećao se i broj ženskih umjetnika. Takođe je primijećen i porast dubljih tonova i usporavanje tempa melodija čime je potvrđena hipoteza da je popularna muzika postala tužnija", naveli su oni.

Razlog tome je, kažu autori studije, porast konzumerizma i kulturalnog individualizma koji zahtijeva više izbora.

Kupci su takođe željni da pokažu kako imaju sofisticiraniji ukus zbog kojeg su vesele pjesmice poput "Waterloo" grupe ABBA postale "demode, naivne i klinačke".

Bonus video: