Ljubav prema džezu Kotoranina odvela u Španiju

“U Barseloni sam od septembra 2008. godine, tačnije od kada sam se upisao na 'Liceu Conservatori', gdje sam diplomirao džez pjevanje”, dodaje on
105 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2012. 19:15h

Prije četiri godine mladi muzičar Đorđe Obradović iz Kotora odlučio je da napusti Crnu Goru, kako bi nastavio svoje muzičko obrazovanje. Dom je našao u Španiji, gdje danas svira u džez triju “Tudo Bem”.

“Moje formalno muzičko obrazovanje počelo je u Srednjoj muzičkoj školi u Kotoru, gdje sam učio solo pjevanje. Kasnije je na red došao Beograd i profesorica Katarina Kacunović, koja mi je otvorila vrata džeza i pomogla da se pripremim za akademiju u Španiji”, objašnjava Đorđe Obradović.

“U Barseloni sam od septembra 2008. godine, tačnije od kada sam se upisao na 'Liceu Conservatori', gdje sam diplomirao džez pjevanje”, dodaje on.

Džez mu dao slobodu

Mladi Kotoranin kaže da je oduvijek znao da je muzika i pjevanje profesija kojom želi da se bavi, a džez ga je privukao zbog karakterističnog zvuka i slobode koju posjeduje.

“Zavolio sam standarde poput 'My Funny Valentine' ili 'Round Midnight'. Privukla me je i činjenica da je svaka verzija pomenutih pjesama nekako drugačija i nova. Džez je za mene nepresušni izvor inspiracije i svijet koji, čini se, uvijek djeluje novim i čeka da se otkrije”, priča Obradović. Odluku da svoj život nastavi u Španiji, donio je kaže, jer u Crnoj Gori nije postojala adekvatna institucija u kojoj bi mogao da nastavi muzičko školovanje.

“Pošto studije moderne muzike na našim prostorima nisu postojale, moj prvi izbor je bio Grac. Međutim okolnosti su se promijenile, pa sam se okrenuo drugim opcijama od kojih je najprimamljivija bila Barselona. U roku od par mjeseci kockice su se složile i ja sam se upisao na akademiju. Ostalo je istorija”, kaže džez muzičar.

Prema njegovim riječima trio “Tudo Bem” u kojem sarađuje sa prijateljima, se kao ideja rodio prije tri godine, ali je ime i formu dobio tek početkom ove.

“Dumia Pernas je Galićanka, basistkinja i istoričarka umjetnosti. Josep Marija Katelo je Katalonac, gitarista i producent. Sa njima sam se upoznao na akademiji i vremenom smo postali dobri prijatelji. Zaista sam srećan što imam priliku da radim sa tako sjajnim muzičarima i što kroz svaku našu probu i koncert učimo jedni od drugih”, ispričao je Obradović.

On dodaje da su na njihovom repertoaru nezaobilazni brazilski bosa nova klasici “Garota de Ipanema”, “Insensatez”, “Corcovado”, “Desafinado”, ali i standardi poput “Summertime”, “Georgia on my Mind”, “Take Five” i drugi.

Obradović je za kraj objasnio da njegov trio najčešće gostuje u kulturnim centrima, barovima, klubovima i restoranima, ali i otkrio da bi jednog dana volio da nastupi i u Crnoj Gori.

“Trenutno smo fokusirani na Kataloniju i eventualno Balearska ostrva, ali ako se ukaže prilika, drage volje pakujemo instrumente i putujemo... I u Crnu Goru, što da ne”, kazao je on.

Galerija

Bonus video: