Zoon politikon pobjednik prvog Royal Music festivala

O tome ko će pobijediti na prvom Royal music festivalu nijesu odlučivali samo članovi žirija, već i predstavnici svih bendova koji su nastupili u finalu
127 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 19.08.2012. 07:45h

Sastav Zoon politikon pobjednik je prvog Royal Music festivala koji je sinoc odrzan na Ljetnjoj pozornici ispod Orlovog krša na Cetinju. Od pet bendova koji ih je ove godine bilo u finalu, tročlani sastav iz Podgorice je od žirija dobio ukupno 31 poen.

O tome ko će pobijediti na prvom Royal music festivalu nijesu odlučivali samo članovi žirija, već i predstavnici svih bendova koji su nastupili u finalu. Međutim, nijesu mogli da glasaju za sebe.

Drugo veče Royal musica otvorio je sastav Shin ei, koji je odlucio da i ovoga puta odsvira tri svoje autorske numere. Tako se mladi sastav iz Pogorice predstavio numerama "Ćuti i reži", "Ti znaš" i "Laku noć djeco". Nakon što su završili s prvom pjesmom, gitaristi Shin ei-a pukla je žica na gitari, ali mu je u pomoć priskočio kolega iz Zoon politikona i dao mu svoju gitaru.

Članovi sastava Zoon politikon takođe su se odlučili da u finalu sviraju autorske numere. Pa su tako po prvi put na Ljetnjoj odsvirali "Dalaj Lama" i "Moja majka", kao i svoj hit "Brate moj" koji su svirali i prve večeri festivala.

Rezultati:

  • Zoon politikon 31
  • Shin ei 27
  • Rock in Peace 22
  • Naiva 20
  • Vertigo 13

Kako nemaju autorskih pjesama, pljevaljski sastav Vertigo izveo je tri obrade (Van Gogh, Deep Purple i Metalica).

I nikšićki Rock in Peace takođe je u nedostatku autorskih, odlučio da i u finalu svira obrade (EKV, Rainbow i Uriah Heep).

Kao i prve večeri festivala, bjelopoljskom sastavu Naiva pripala je čast da zatvore takmičarski dio progama. Oni su pored jedne numere Radioheda, odsvirali i dvije autorske – "Promjena" I "O,o,o".

Drugo veče festivala na Ljetnjoj pozornici bilo je mnogo više prisutnih, a i bendovi su zvučali sigurnije.

"Htio bih da pohvalim ideju festivala, ali i organizaciju. Uživali smo tri dana na Cetinju. Nijesmo razmišljali o pobjedi, nijesmo čak ni znali šta je nagrada dok nijesmo došli ovdje. To nam i nije bilo bitno. Međutim, ovo pobjedom dobili smo potrvdu da smo s onim što radimo na pravom putu. Izabrali smo da sviramo autorske numere i da se pokažemo u najboljem svjetlu. Naravno da imamo i obrada, trebaju nam za samostalne svirke. Mislim da je to ujedno i plus u ovakvim situacijama kad bend na takmičenjima izvodi autorsku muziku" kazao je Ilija Gajević, pjevač i gitarista Zoon politikona.

Pobjednici su kao nagradu dobili dvije električne, bas gitaru i bubnjeve.

"Imao sam jedan uslov, a to je da se bendovi sa jednom ili dvije autorske pjesme predstave nama i publici. Dva benda gledano iz tog ugla nijesu ispunila moja očekivanja, tako da sam im dao niže ocjene, što ne znači da loše sviraju. Iz tog ugla na mene je Zoon politikon ostavio najjači utisak. Čak su me podsjetili na rane radove grupe Šarlo akorbata. Imali su čak i nekoliko interesantnih stihova koje tjeraju ljude na razmišljanje. Oni su potpuno opravdano osvojili prvu nagradu" izjavio je Paja Vučković, član žirija, inače gitarista koji svira sa Kikijem Lesendrićem i Zdravkom Čolićem.

Royal music festival je zajednički projekat Prijestonice Cetinje i agencije Comfortably Numb, poznate po organizaciji najvećih muzičkih hepeninga u Crnoj Gori u poslednjih nekoliko godina.

Prvi Royal music festival svojim velikim koncertom kojim će zaokružiti 21 godinu postojanja na muzičkoj sceni zatvoriće crnogorski sastav Perper. Njihov koncert poceče u 21 sat.

"Izuzetno sam zadovoljan festivalom. Prve dvije večeri pokazale su da u Crnoj Gori rok nije mrtav. Postoje djeca koja znaju da sviraju i koja su pokazala da ima nade za rok scenu u našoj zemlji. Ovo je još jedan impuls koji dajemo mladim sastavima. Zahvalio bih se svima koji su učestovali u ovom projektu. Jedva čekam koncert grupe Perper, a mi smo tu da im odamo počast za sve ono što su uradili za nasu muzičku scenu" kazao je direktor festivala Dragan Bulajić.

Nakon što je Bulajić proglasio pobjednike, na binu su izašli članovi Zoon politikona i zahvalili se na podršci.

Onda je doslo vrijeme za nastup Kikija Lesandrića i njegovih Pilota.

Nastup je počeo numerom "Neverna si mi", a onda se obratio publici:

"Teško da čovjek može da očekuje ljepši ambijent. Drago mi je da smo večeras tu i što su prije nas nastupili mladi bendovi. Slušao sam ih večeras i moram priznati da su svi klinci odlični. Zaista svi vrijede i nadam se da će se izboriti za svoje mjesto.

Koncert je nastavio hitom "Cini mi se da", pa numerom koju je napisao 1981. "Ne veruj u idole". Publika je imala priliku da između ostalih čuje i numere "Oltar" "Mala plava", "Ne brini", "Slučajno i zauvek".

Najraspoloženiji u Kikijevoj ekipi bio je violinista Filip Pat koji je zajedno sa njim pjevao "Nemirne noći", inače duet sa Tonijem Ceitnskim, a priliku da pokaže svoje glasovne mogućnosti Cetinjanima imala je i prateći vokal Olga otpjevavši numeru "Kolačići" koju je Lesandrić komponovao za Marinu Perazić.

Iako su pjevali i stare i nove hitove Kikija i Pilota, numera "Leto" podigla je na noge one najhrabrije, a ostatak prisutnih ustao je na numeru "Kao ptica na mom dlanu". Druženje sa publikom Kiki je završio pjesmom "Kada sanjamo" uz obećanje da na njegov sljedeći koncert publika neće dugo čekati.

Galerija

Bonus video: