Manu Čao sljedeće godine na Lake Festu

"Dovođenje stranih bendova neće uticati na cijenu ulaznica za festival", kazao je direktor Lake Festa
103 pregleda 13 komentar(a)
Ažurirano: 18.08.2012. 14:42h

Utisci sa ovogodišnjeg Lake festa još se nisu u potpunosti slegli, a organizatori su već zasukli rukave i najavili prvo ime svjetske zvijezde ska pank muzike Manu Čao potpisao je ugovor prema kojem će nastupiti 20. jula sljedeće godine na Krupcu, saopšteno je iz organizacije festivala.

Sljedeće godine se na Lake festu može očekivati i veliki broj posjetilaca iz zemalja regiona, jer će prema tvrdnjama organizatora Crna Gora biti jedina od bivših jugoslovenskih država koje će poznati francuski muzičar španskog porijekla posjetiti na svojoj turneji.

Oni će dan prije nastupa u Nikšiću imati koncert u Albaniji, a nakon Crne Gore posjetiće Italiju, tvrde organizatori. I uoči ovogodišnjeg izdanja festivala na Krupcu mogle su se čuti spekulacije o eventualnom gostovanju poznatog muzičara, ali do toga ipak nije došlo.

Posao obavljen na vrijeme

Peđa Zečević, direktor Lake festa, priznaje da su i tada pokušali da ga angažuju, ali da je bilo kasno. Sada je posao obavljen na vrijeme.

"U pitanju je izvođač za kojeg postoji ogromno interesovanje. Kad se analizira elektronska, pismena i svaka vrsta sugestija koje nam stižu po pitanju izbora izvođača. Manu Čao je na vrhu liste. Tako je već prošle godine, po završetku prvog Lake festa ostvaren kontakt sa njim, ali tad je bilo kasno jer oni planiraju po godinu dana unaprijed svoje turneje", otkriva Zečević.

Sa ovogodišnjeg Lake Festa

On je u razgovoru za "Vijesti" po samom završetku ovogodišnjeg Lake festa najavio mogućnost da sljedeće godine festival ugosti dva svjetski poznata imena.

"Manu Čao nije jedina, postoji tu par želja koje želimo da nam se ostvare i vidjećemo koja je najrealnija za narednu godinu. Postoji taj plan, da budu dva dobra strana benda, ali ne bih da dužimo priču o tome prije nego što zaista i realizujemo to što smo zamisili", kazao je direktor Lake festa i dodao da se neke od inostranih grupa već same javljaju i interesuju za nastup na Krupcu.

Ono što će posebno obradovati fanove Lake festa i sve zaljubljenike u alternativni zvuk je da će cijena ulaznica za predstojeće izdanje festivala najvjerovatnije ostati ista.

"Dovođenje stranih bendova neće uticati na cijenu", kao iz topa ispaljuje Zećević.

"Dovođenje stranih bendova neće uticati na cijenu karata"

"To je gotovo izvjesno. Ako ipak silom prilika dođe do nekog povećanja, ono će biti minimalno", dodao je on.

Potrebno više sponzora

Kako bi se to ostvarilo, prema priči Zečevića, potrebno je povećati broj sponzora, a to ne bi trebalo da predstavlja problem, jer kaže da se interesovanje sponzora "enormno povećava".

Direktor Lake festa tvrdi da su se već javila tri, četiri veoma jaka sponzora za sljedeću godinu.S obzirom na to da je ovako brzo otkriveno prvo ime izvođača sljedećeg Lake festa, ostavljajući fanove Manu Čaa na slatkim mukama dok dočekaju sljedeće ljeto, postavlja se pitanje da li će se taj trend nastaviti i da li će ranije nego prošlih godina biti poznat spisak izvođača.

"Možda do kraja godine saopštimo par imena za koja smatramo da su baš značajna, a ostale ćemo saopštavati kako se budu sklapali dogovori. Nije lako godinu dana unaprijed planirati, ali morali smo se prilagoditi stranim izvođačima, dok nam je dosta lakše i imamo više vremena da se dogovorimo sa onima iz okruženja, pa ne moramo žuriti", kazao je Zečević.

Hoze Manuel Tomas Čao započeo je muzičku karijeru u grupama Hot Pants i Los Carayos, a svjetsku slavu stekao je u bendu Mano Negra koji je osnovao 1987. Od raspada tog benda 1995. radi kao solo izvođač, a prati ga bend Radio Bemba.

Manu Čao je prije dvije godine na balkanskoj turneji posjetio sve zemlje bivše Jugoslavije osim Crne Gore. Njegov nastup na Exit festivalu 2008. jedan je od najposjećenijih u istoriji te manifestacije, a prisustvovalo mu je prema nekim procjenama više od 40 hiljada ljudi. Na Krupac će njegov bend, prema tvrdnjama organizatora, doći u punom sastavu.

Manje prostora za domaće bendove na glavnoj bini

Već sada je izvjesno, po riječima Zečevića, da će naredni Lake fest pretrpjeti manje koncepcijske izmjene. Tako će program na glavnoj bini počinjati nešto kasnije nego inače, jer su organizatori zaključili da većina publike dolazi tek poslije 19 časova i da je fizički naporno odslušati 6-7 koncerata za noć.

Sa druge strane, program vezan za binu u kampu će se proširiti.

"Namjeravamo da taj drugi stejdž pojačamo nauštrb onih početnih nastupa na glavnoj bini. Znam da će se crnogorski bendovi tu malo ljutiti, jer neće biti prostora za nastupe na glavnom stejdžu nekih grupa koji još nisu etablirane. Ali moramo da se ponašamo profesionalno i pravimo veći iskorak svake godine", objasnio je direktor Lake festa.

Galerija

Bonus video: