Open Sound počinje 7. septembra: nastupaju Sopot, Komorat i Logical Dream

Zanimali su nas, prije svega, inovativni domaći muzičari, tako da mislim da će publika biti iznenađena kada čuje šta se sve kuva u njihovom komšiluku
0 komentar(a)
Ažurirano: 17.08.2012. 16:24h

Ovogodišnji Open Sound festival biće otvoren 7. septembra žurkom u podgoričkom klubu “Lucky” u okviru koje će nastupiti bosansko-hercegovačka grupa Sopot, DJ Komorat i domaći predstavnik drum'n'bass scene Logical Dream.

Sopot je osnovan 2005, iza sebe ima dva studijska albuma, a svoju muziku karakterišu kao neobičan spoj duba, dubstepa, drum'n'bassa, ethna i reggaea. Bend je svirao na mnogim festivalima i koncertnim dvoranama širom Evrope i Balkana, bili su u konkurenciji za izbor MTV benda 2012, a Udruženje umjetnika BiH proglasilo ga je najperspektivnijim izvođačem u državi.

Komorat je dub/root dubstep DJ i producent iz Zenice (BiH) i član zagrebačkog muzičkog kolektiva Urban Jungle. Iza sebe ima dva digitalna izdanja: Radiopassive EP (objavljen za Pangea netlabel) i The Core EP (za švedsku etiketu Area 051 Records). Njegove pjesme našle su se na nekoliko kompilacija, a Komorat je osnivač i urednih BH Dubstepa - web stranice koja prati regionalnu dubstep scenu.

Predsjednik organizacije Open Sound Dragan Dubljević naglasio je da ovaj festival nije usmjeren ka jednom muzičkom žanru, već će predstaviti široku lepezu najrazličitijih muzičkih izraza.

“Ovo nije rok festival, ni elektronski festival, ovo je festival muzike. Od početka našeg djelovanja radili smo na tome da domaću publiku upoznamo sa nekim pravcima koji kod nas nisu bili ili još uvijek nisu opšteprihvaćeni poput postrocka, math-rocka, dubstepa... Želimo da publici pružimo nešto novo, što nisu imali prilike da dožive, a u isto vrijeme na taj način stvorimo određenu kritičnu masu kakva postoji u svim centrima na Balkanu koja je željna da čuje i vidi i neke izvođače koji im se ne serviraju svakog dana putem medija” objasnio je Dubljević.

Ranije je najavljeno da će se festival održati od 7. do 15. septembra, u klubovima i kulturnim centrima više crnogorskih gradova (Podgorica, Cetinje, Bar, Tivat). Postojaće četiri glavna festivalska dana, od kojih će svaki imati svoju tematiku, a za ostale dane pripremljeni su razni propratni programi.

“Ove godine imamo mnogo i domaćih izvođača, od kojih će se mnogi predstaviti publici prvi put. U pitanju su razni solo projekti, lajv aktovi, DJ-evi i bendovi. Zanimali su nas, prije svega, inovativni domaći muzičari, tako da mislim da će publika biti iznenađena kada čuje šta se sve kuva u njihovom komšiluku” kazao je Dubljević.

Ovogodišnje izdanje Open Sound festa četvrto je po redu, a svake godine manifestacija je mijenjala oblik. Prethodnih godina su se u okviru pomenutog festivala crnogorskoj publici predstavili Handsome Furs (Kanada), Arkona (Rusija), Port Royal (Italija), One Piece Puzzle (Hrvatska), Vuneny (BiH), Bernays Propaganda (Makedonija), Popečitelji (Srbija) i mnogi drugi.

Žurka u klubu “Lucky” počeće u 21 sat, a ulaz će koštati četiri eura. Cijene ulaznica i program ostalih događanja u sklopu Open Sounda biće objavljeni narednih dana, saopštili su organizatori.

Bonus video: