Grum: Ne pratim ono što je popularno

Podgorički tehno DJ i producent objavio je EP pod pseudonimom Vakat
143 pregleda 1 komentar(a)
Aleksandar Grum, Foto: Privatna arhiva
Aleksandar Grum, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 05.06.2018. 17:56h

Podgorički tehno DJ i producent Aleksandar Grum objavio EP pod pseudonimom Vakat.

Izdanje “DSD-12” koje sadrži četiri trake (tri originalne i jedan remiks Headrooma) izašlo je pod etiketom Discrete Data i dostupno je na svim većim muzičkim onlajn prodavnicama. Sve trake se takođe mogu poslušati na YouTube servisu.

“Posljednjih par mjeseci sam završio puno novih traka, ‘Iluzija’ i ‘Pepeo i dim’ su bile završene još od ranije, možda čak i prije dvije godine, ali tek sada sam odlučio da ih objavim i tako su se našle na novom izdanju”, objasnio je Grum.

Podgorički DJ kaže da inspiraciju crpi iz svakodnevnog života, pa je tako bilo i u ovom slučaju.

“Dosta me inspiriše svakodnevnica u mjestu u kojem živim, mjesta koja posjećujem takođe, poslije nastupa sam uvijek jako inspirisan. Često mobilnim telefonom snimim meni interesantne zvukove ili ambijent koji obrađujem i koristim u trakama. Ne želim da sebi postavljam granice kada je produkcija u pitanju, a isto tako ne želim da pratim ono što je popularno, već se trudim da imam svoj pečat”, istakao je on.

Novo izdanje objavio je za etiketu berlinskog kolege Patrika Skooga, sa kojim je i vršio selekciju za ovaj EP. U Berlinu je urađen i mastering.

“Najprijatnije iznenađenje je bilo kada me Patrik pitao što mislim o remiksu Headrooma. Od posljednjeg izdanja Headrooma je prošlo više od deceniju, a uvijek se rado sjetim njihovih djela”, ispričao je Grum.

Osim pod ličnim imenom, Podgoričanin je izdavao i pod pseudonimom Redial Tone, a u posljednje vrijeme posvećen je projektu Vakat, koji je rođen prošle godine.

“Osjetio sam da se dešava nešto totalno novo u muzici koju sam pravio i odlučio sam da okrenem novi list. Prvo izdanje Vakta je bilo prošle godine za Singular Records iz Pariza, čiji je vlasnik Marcelus, rezident berlinskog kluba ‘Tresor’. To je izdanje tzv. ‘vinyl only’ i mislio sam da je to najbolji način da se predstavim”, ispričao je Grum.

U martu ove godine je prvi put i nastupao kao Vakat, dugo čekajući pravi momenat, što je, po njegovom mišljenju bilo gostovanje DJ Deepa.

Grum kaže da nije previše dobar u promovisanju svojih izdanja, te da se vodi onim da muzika uvijek nađe svoj put.

“Ipak ovo nije komercijalna muzika i tehno kao kultura prije svega gaji drugu vrstu promocije”, mišljenja je on.

Zato zasad Grum kaže da nema u planu ljetnje festivalske nastupe, već će biti posvećen izdavanju neizdate muzike i stvaranju nove.

Bonus video: