Štulić obrađuje narodne pjesme i proučava Marka Kraljevića

''Osnovna stvar je da, kada je nešto friško, da to odmah snimim ako imam mogućnosti, jer onda najbolje ispadne''
0 komentar(a)
Ažurirano: 08.08.2012. 08:42h

Legenda jugoslovenske rok scene Branimir Džoni Štulić je tokom vikenda postavio 18 novih snimaka na svoj YouTube kanal. Radi se o njegovim obradama bisera narodne muzike među kojima su ''U lijepom starom gradu Višegradu'', ''U ranu zoru'', ''Nema ljepše djevojke'', ''Sliku tvoju ljubim'', ''Dobro jutro, moj bekrijo'', ''Volem diku''...

Od marta 2011. čuveni muzičar je putem YouTube-a poklonio svojoj brojnoj publici 320 hitova, i na taj način prekinuo dugi niz godina izolacije u Holandiji.

''Osnovna stvar je da, kada je nešto friško, da to odmah snimim ako imam mogućnosti, jer onda najbolje ispadne. Čim ja to nosim u sebi dva dana, sedmicu, izgubim odnos prema tome i ne mogu ništa više od toga napraviti.

Potrefi se jednostavno. Internet mi je mnogo pomogao, znao sam 90 posto tih pjesama više-manje, ali dosta je sitnica i dobro ti dođe'', rekao je Štulić i intervjuu za ''Dnevni Avaz''.

On je dodao da mu ovakvi stvaralački projekti pomažu da se relaksira kada ''oči umori književnošću''.

Trenutno se bivši frontmen ''Azre'' bavi i proučavanjem Marka Kraljevića: ''To je kraj 14. stoljeća. Dosta stvari tu ne štima.Narodne pjesme sigurno nose dosta toga, ali o njemu se ne zna ništa osim da se ženio i da je ponovo mijenjao drugu ženu za prvu te da je poginuo 1395.

Najvažnija stvar su dubrovački arhivi, jer je u to vrijeme Dubrovnik bio najpouzdaniji bankarski grad. Eto, to me zanima'', zaključio je Štulić.

Bonus video: