SeaRock: Naša misija je ispunjena

Drugi SeaRock festival koji se održao u Kotoru, zamišljen kao projekat koji neće praviti trule kompromise sa aktuelnim trendovima u muzici, ispunio je svoju misiju
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.07.2012. 18:12h

Prema riječima organizatora SeaRock festival je ove godine bio zamilšljen kao projekat koji neće paviti kompromise sa aktuelnim trendovima u muzici, što je i ispunio.Na Ljetnjoj pozornici tokom dvije večeri nastupilo je pet bendova, a festival je posjetilo preko dvije hiljade ljudi.

Čast da otvore festival u petak veče imao je Fantodrom, nikšićko-podgorički rock kvartet, a nakon njih norverški bend ”Salongorkestere” i ”Goribor” jedna od najperspektivnijih grupa na području bivše Jugoslavije koji su predstavili novi album 'Evo je banja'.

U subotu su nastupali Comaneci talijansjki akustik-punk duo i na kraju ekskluziva festivala lider i osnivač američkog benda “The Walkabouts” Kris Ekman koji je nastupao sa američkim kvartetom “The Frictions”.

Ekman kojem je ovo prvi nastup u Crnoj Gori, Vijestima je kazao da je oduševljen festivalom, te da je bilo mnogo dobro na koncertu.

"Oduševljen sam jer se vidi da su i ljudi koji su ovo organizovali, u ovoj priči iz ljubavi prema rok muzici, a ne da bi se prodalo koje pivo ili reklamirao neki produkt. Razgovarao sam sa ljudima iz bendova koji su nastupali prošle godine na ovom festivalu i rekli su mi da je sjajan, u šta sam se i sam uvjerio. Godinu dana sam bio u kontaktu sa direktorom festivala oko mog dolaska i nastupa, tako da i to govori dovoljno u prilog činjenici da se ova manifestacija radi iz ljubavi", kazao je Ekman i izrazio nadu da će ponovo doći u Crnu Goru, kao turista ili kao muzičar.

Sea Rock je pun pogodak

Direktor Sea Rock festivala Ivan Krivokapić više je nego zadovoljan, kako posjećenošću festivala, atmosferom tako i pozitivnom energijom publike i izvođača.

"Čuli ste komentar Ekamana, koji je jedno svjetsko ime, tako da kad je on zadovoljan, i ja sam zadovoljan. Mislim da je ovo bio pun pogodak. Prošlogodišnji festival je trajao jedan dan i imali smo tri izvođača, ove godine je to bilo dva dana sa pet bendova koji su prvi put nastupali u Crnoj Gori, među kojima je i crnogorski bend koji smo prvi put predstavili publici. Što se tiče Ekmana, mogu reći da je njegov nastup bio ekskluziva ne samo za festival već uopšte za crnogorsku muzičku scenu", kazao je Krivokapić.

On je rekao da su za organizaciju festivala dobili podršku Turističke organizacije i Opštine Kotor, kao i od nekoliko sponzora. Krivokapić se nada da će tako biti i naredne godine jer je plan da se tada pojavi šest i više bendova i makar dva američka.

Cilj festivala, kaže Krivokapić, jeste da se pokaže nešto drugačije, kvalitetno, što nedostaje, te da je očigledno da je publika željna ovakvih događaja.

Zaštitni znak grada

Jedan od posjetilaca koncerta Kotoranin Miodrag Raičković, ponio je sjajne utiske s festivala.

"Gradu je ovo falil, i definitivno je ovo prava stvar. Kotor je u zadnjih 20 godina izgubio svoju urbanu nit po kojoj je bio prepoznatljiv. Sad nas prepoznaju po nekim šund festivalima, muzici koja ne pripada i nije primjerena ovom gradu ni ovoj omladini. Nadam se da će ovo, ako bog da, za nekih pet do deset godina kreirati neke nove mlade urbane ljude koji će vratiti sjaj ovom gradu, koji je definitivno zatamnjen", kazao je Raičković.

Kristina Milić je uputila sve pohvale organizatorima, koji su ove godine napravili odličan festival.

"Kako iza svega stoji jako dobra energija, lubav prema rock zvuku, vjerujem da će ovaj festival godinama dobijati na kvalitetu i da će pored postojećih, postati zaštitni znak grada Kotora. Matine, edukativne radionice za najmlađe, kao prateći sadržaji festivala, nešto je što bih voljela da se desi već u sljedećej godini", kazala je Milić.

Bonus video: