Herceg Novi: Trešti muzika sa obale čitavu noć

Jedan mještanin Igala ogorčeno tvrdi da Komunalna policija ne smije da priviri u neke objekte, kao što je La bamba jer su zakupci “moćnici”
600 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 09:54h

Statistički podaci to ne govore, ali među mještanima i turističkim radnicima preovladjuje stav da je turistička sezona podbacila. Manje je turista, ali je problema zato više.

Negodovanje zbog preglasne muzike posljednjih dana je kulminiralo. Brojne su žalbe na ugostiteljske objekte u Igalu, Toploj, Kumboru i još nekim mjestima. Na meti kritike naročito su plažni bar La bamba na Bijelom mulu i restoran Obala u Igalu. Glasna muzika do ranih jutranjih časova uznemirava mještane i goste koji ogorčeno primjećuju da ne mogu mirno zaspati.

Posebno su ugroženi gosti i pacijenti Instituta Igalo. Jedan mještanin Igala ogorčeno tvrdi da Komunalna policija ne smije da priviri u neke objekte, kao što je La bamba jer su zakupci “moćnici” kojima “niko ne može ništa”.

"Tamo nekih 10-tak polugolih igračica i jedan striptiz momak zabavljaju goste do ranih jutarnjih sati, bez kontrole ulaska maloljetnih osoba", navodi taj mještanin.

"Tamo nekih 10-tak polugolih igračica i jedan striptiz momak zabavljaju goste do ranih jutarnjih sati, bez kontrole ulaska maloljetnih osoba"

Načelnica Komunalne policije Nataša Tatalović energično odbija takve optuže.

"Nema objekta u koji ja ne mogu ili ne smijem ući", tvrdi načelnica. Navodi da su dva komunalna policijca prije tri dana - pola sata iza ponoći kontrolisala La bambu i da nisu našli ništa protivzakonito u radu, a da je i inače riječ o “kulturnom i mirnom mjestu na kome nema problema”. Priznaje da su sudiji za prekršaje ovog ljeta podnijeli dvije prijave zbog nepravilnosti uočene u tom plažnom baru.

"Sve nadležne državne i opštinske inspekcije ostaju gluve na stotine prijava, građana i turista, koje stižu svakodnevno", kaže mladi čovjek koji insistira da ostane anoniman uz tvrdnju da “plažni bar može da dobije dozvolu samo do 21 sat”.

Na primjedbu da se građani žale da objekat radi do ranih jutarnjih sati, Tatalović pojašnjava da je radno vrijeme ugostiteljskih objekata do dva časa iza ponoći, a rok do kada mora da prestane emitovanje muzike ili žive svirke je sat iza ponoći.

Priznaje da samo dva komunalna policajca koji kontrolišu radno vrijeme od Kamenara do Njivica, Sutorine i do Poda, nije dovoljno da bi se moglo blagovremeno intervenisati u svakom trenutku.

Kako ove godine u nadležnosti Komunalne policije nije mjerenje jačine muzike i shodno tome sankcionisanje vlasnika, to se maksimalno koristi pa, kao preksinoć, mještane Igala, Tople i Njivica su, protiv njihove volje, do dva sata iza ponoći “zabavljali”, narodnjaci iz restorana Obala.

Kako nemaju kome da se žale, jer Tatalovićeva objašnjava da je jačinu buke trebalo da mjeri Agencija, koja nije osnovana, mještani su prisiljeni da trpe, a turisti bar imaju izbor – da odu glavom bez obzira.

Na pitanje kako će lokalna uprava rješavati ovaj problem, predsjednik opštine Dejan Mandić ističe da “sa ovakvim kadrovima - teško. Nismo otišli čak ni da upozorimo prekršioce”.

Od turista 170 pritužbi

Od ukupno 176 pritužbi, koliko je Call centar Montenegro primio u posljednjih sedam dana, 48 se odnosilo na probleme u Herceg Novom ili 27 odsto.

Na buku, odnosno na glasnu muziku iz kafića ili sa otvorenih šankova i plažnih barova, stiglo je 19 pritužbi. Po nekoliko pritužbi je pristiglo na plažni bar bivšeg hotela Tamaris i plažni bar preko puta hotela Max u Baošićima , lokale Golden bay People’s, Jachting club i La Bamba.

Od početka ljeta evidentan je, kao i svake godine, porast boja poziva, pa samim tim imamo i više poziva koji se odnose na problematiku glasne muzike ili buke.

"Ono što nas u Call centru posebno raduje jeste činjenica da je broj poziva na buku ove sezone smanjen za 25 do 30 odsto, kako pojedinačno po gradovima, tako i na nivou cijele Crne Gore.

Za prvih 15 dana jula Call centar je primio 148 pritužbi u vezi s bukom - glasna muzika, buka od građevinskih radova, buka od mašina i trajekta, a za isti period 2011. godine bile su 224 pritužbe na buku.

Bonus video: