Kad ne možeš da pobijediš narodnjake, pridruži im se!

Upitan sa kime bi od narodnjaka snimili duet, frontmen Pera Defformera je rekao da bi to bila neka „raspadnuta folk pjevačica”
77 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 26.07.2012. 09:53h

Sastav “Pero Defformero” crnogorska publika imaće priliku da čuje prvi put na premijernom izdanju Summer festa. On će svirati druge večeri na Jazu.

Inače, bend je nastao početkom devedesetih kada se pojavio turbo-folk. Tako su članovi “Pera Defformera” odlučili da kombinuju ovaj zvuk sa hevi metalom i hard rokom, ali ne da bi se dodvorili tadašnjim muzičkim urednicima.

"Naprotiv, to je bio rokenrol i naš bunt na sve što se događalo tada. Iz bunta je krenulo sve. Vodili smo se onom rečenicom iz crtaća 'ako ne možeš da ih pobijediš, pridruži im se', i to smo uradili na najgori mogući način", prisjeća se početaka “Pera Defformera” frontmen benda Goran Biševac.

Nakon nekoliko godina pauze, 2003. fanovi su ih ubijedili da se ponovo ujedine

Iako je u početku plan bio da se sa turbo-folkom posprdaju, i dalje ih opisuju kao - turbo-folk metalce.

"Na one koji čuju samo turbo-folk u onome što mi radimo i ne vide ništa drugo, nećemo se truditi da ostavimo pozitivniji utisak. To onda mnogo više govori o njima nego o nama", kratko je prokomentarisao Biševac.

Mediji zatvorili vrata

Nakon što su snimili dva albuma, od kojih je samo prvi objavljen i na zvaničnom nosaču zvuka, krajem 90-ih su već odlučili da “uzmu godišnji odmor”. Nakon nekoliko godina pauze, 2003. fanovi su ih ubijedili da se ponovo ujedine i počnu da sviraju. Bišević ističe da se zbog ove odluke još nijesu pokajali.

"Internet je nova vizija, mala vrata, ali dovoljna za sve nas"

"Pojavom Interneta koji je ušao u svaku kuću dali su nam do znanja da to, ipak, neko želi da čuje ono što radimo i da je upravo on način da komuniciramo sa publikom. Samim tim je sve ono što smo radili i dobilo smisao, pogotovo jer su mediji bili za nas totalno zatvoreni", dodaje Biševac.

Njega ne uzbuđuje ni to što se mišljenje medija i muzičkih urednika nije promijenilo od početaka “Pera Defformera” jer su na takav tretman navikli.

"Upravo mediji onakvi kakvi jesu su za mnoge mlade umrli. Internet je nova vizija, mala vrata, ali dovoljna za sve nas. Veoma mi je drago što je Internet ubio sve medije i novine, i televizije, pa čak i radio-stanice", tvrdi on.

Ne sviraju turob-folk

Na pitanje, da li je zahvaljujući Internetu došlo vrijeme za kombinaciju turbo-folka i hevi metala, otvorio je dušu:

"Vidite, to što mi radimo nikad nije bio turbo-folk. Onaj ko želi da čuje trubo-folk, on će ga čuti. Međutim, ono što mi radimo je daleko od tog muzičkog pravca", objašnjava Biševa.

"Našli smo vjerne fanove i poštovaoce naše muzike čak i u Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj"

Upitan sa kime bi od narodnjaka snimili duet, kaže da bi to bila neka ”raspadnuta folk pjevačica”.

Za kompilaciju obrada numera Đorđa Balaševića, objavljenu pod nazivom “Neki novi klinci”, članovi “Pera Defformera” obradili su njegov veliki hit “Jaroslava”. Kako je autor i izvođač pjesme reagovao kada je čuo njihovu verziju “Jaroslave”, nije znao da nam kaže ni Biševac.

"On je dao amin da novosadski bendovi urade njegove pjesme. Ako se i pokajao, to je bilo pošto je rekao da je možemo obraditi", objasnio je Biševac.

Iako sviraju na sličnim manifestacijama u Srbiji i regionu, ovo će im biti prvi nastup u Crnoj Gori, a od ex-YU republika, prvo “zeleno svjetlo”, prema riječima pjevača, dobili su u Sloveniji.

"Sviramo na svim velikim manifestacijama. Našli smo vjerne fanove i poštovaoce naše muzike čak i u Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj. Bili smo i u Beču. Kako u Crnoj Gori nikad nijesmo svirali, Summer fest je bio odlična prilika da se predstavimo, o vašoj publici i drago nam je zbog toga". zaključuje Biševac.

Galerija

Bonus video: