Sledeće godine na Lake festu dva inostrana izvođača

Pregovori su u toku, a ugovor će najvjerovatnije biti potpisan u narednih par mjeseci
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.07.2012. 13:02h

Ovogodišnji Lake fest, koji je po procjeni policije posjetilo više od 20.000 ljudi, protekao je u odličnoj atmosferi, mirno i bez incidenata, ocijenio je Peđa Zečević, direktor festivala.

"Otišli smo stepenicu više u odnosu na premijerno izdanje, iako smo prošle godine postavili visoke standarde. Mislim da je sve dobro funkcionisalo i da većih propusta nije bilo", kazao je on.

Po riječima organizatora bina i zvuk su bili kvalitetniji nego ranije, a izvođači sa kojima su "Vijesti" pričale nisu imali primjedbi ni na tehniku ni na gostoprimstvo domaćina.

Zečević ističe da mu je posebno drago što je na festivalu bilo više publike nego prošle godine. Ipak, za razliku od prve dvije večeri , posljednje je bilo mnogo manje posjetilaca u odnosu na 2011.

"Nije nas to iznenadilo. Izvođači su u nedjelju bili specifični i alternativniji i očekivali smo manje ljudi. Uz to, za taj dan je najavljena kiša, i to je vjerovatno uticalo na posjećenost", navodi on.

I Zečević je, kao i kamperi sa kojima su Vijesti ranije razgovarale, svjestan da je na festivalskom prostoru bilo previše smeća. Organizatori će, obećao je, raditi na tome da redarske službe budu efikasnije i da bude više kanti za smeće i kesa. Ipak, dodaje uvijek ima problema koje je teško predvidjeti, poput onih da nestaju kante i kese za smeće.

"Malo ćemo morati i saobraćaj da popravimo, a ove godine su nam poteškoće pravili mnogobrojni samonikli šatori duž puta, u kojima su se nudile razne vrste usluga, na šta mi nismo mogli da utičemo", ispričao je on.

Između ostalih, domaći zadaci za organizatora su i da obezbijedi internet zone na festivalu, kao i efikasniju uslugu za šankovima, oko kojih su se prve večeri formirali redovi za pivo. Naredne dvije noći bilo je manje posjetilaca, pa je i ovaj problem bio manje izražen.

Festival će i ubuduće zadržati trodnevnu vikend koncepciju i dominantan alternativni zvuk.

Drugo izdanje Lake festa završeno je nastupom Markija Ramouna i njegovog benda Blitzkrieg

Po njegovim riječima, jedan od gostiju 2013. trebalo bi da bude popularni Manu Chao, sa kojim su pregovori u toku, a ugovor će najvjerovatnije biti potpisan u narednih par mjeseci.

Zečević je kazao da su lokalne vlasti pomogle organizatorima koliko god su mogle i da je podrška bila i veća nego što je očekivao.

Poznato je da crnogorski premijer Igor Lukšić voli rok muziku i da mu nije teško da ode u inostranstvo na koncerte omiljenih bendova. Na najveći crnogorski rok festival, po informacijama organizatora, još nije svraćao.

"Nijesmo ga zapazili, vjerovatno bismo čuli da je dolazio", kazao je Zečević, kojem je drago što ima političara koji slušaju solidnu muziku i oni su dobrodošli na njegov festival.

Drugo izdanje Lake festa završeno je nastupom Markija Ramouna i njegovog benda Blitzkrieg.

Sve je dobro, pogotovo vino

Psihomodo pop je na Lakeu svirao pretposljednji, a članovi benda ostali su u bestejdžu do kraja programa.

"Super mi je bilo, baš sam se zabavljao, bila je dobra vibra, dobar stejdž, dobar zvuk, dobro mjesto, dobar vranac i dobra publika", pričao je za "Vijesti" frontmen hrvatskog benda Davor Gobac.

Davor Gobac daje autograme

Ranije je sa bine poručio: "nisam pio godinama, ali sam noćas popio pola litre vranca, sva krvna zrnca su mi poludjela".

Na pitanje da li je zaista toliko uživao u crnogorskom proizvodu, on je pokazao punu čašu i odgovorio:

"Jesam, popio sam možda i više od toga. A ne pijem, pazi, ne pijem! Ja sam svoje popio, a sad tu i tamo čalabrcnem".

Dok je Gobac cirkao vino, na Lake festu je tokom tri dana popijeno 16.000 litara nikšićkog piva.

Bez većih incidenata

Trodnevnom Lake festu je prisustvovalo više od 20.000 ljudi, a protekao je bez većih incidenata i narušavanja javnog reda i mira u većem obimu, saopštio je Vijestima tim za odnose sa javnošću Uprave policije.

Policijski službenici su tokom manifestacije lišili slobode 60 osoba - 46 zbog upravljanja vozilima pod dejstvom alkohola i 14 i zbog osnovane sumnje da su narušili javni red i mir.

"U neposrednoj blizini lokacije na kojoj se održavao koncert saobraćaj su kontrolisale saobraćajne patrole. Tokom tri dana održavanja koncerta zbog upravljanja vozilima pod dejstvom alkohola, od lica koja su istim upravljala privremeno je oduzeto 46 vozačkih dozvola. U dva slučaja je kod dva lica pronađena manja količina narkotika u PVC i aluminijskoj foliji, o čemu je obaviješten zamjenik Višeg državnog tužioca u Podgorici, po čijem izjašnjenju nije bilo osnova za krivično procesuiranje lica", navodi se u saopštenju.

Tokom festivala na Krupcu javni red i mir je čuvalo 150 policijskih službenika. U masi su se mogli uočiti i pripadnici Posebne jedinice, a Nikšićani kažu da je službenika policije u civilu bilo više nego prošle godine.

Sindikat zloupotrijebio gostoprimstvo?

Nastup Beogradskog sindikata bio jedan od najposjećenijih, ali i ideološki najkontroverzniji.

O njemu se već tri dana raspravlja na portalima i forumima, a jedna od ocjena je da više ličio na miting neke srpske stranke, nego na koncert.

Ulje na vatru dolila je dolila reakcija Boška Ćirkovića - Škaba na komentare objavljene na jednom crnogorskom portalu. On je na svom Facebook profilu objavio da više neće dolaziti u Crnu dok “svi zajedno malo ne odrastemo”. Iako je ovaj post ubrzo skinuo, mediji su prenijeli njegov sadržaj.

“Muzika nije tu da dijeli, nikoga nismo vrijeđali, ukazali smo najiskrenije poštovanje. Uzvikivali smo ime svoje zemlje onako kako je i snimljeno u našim pejsmama. Mnogima to očigledno smeta, kao i pominjanje Kosova i Metohije kao suštine naše kulture i civilizacije, iliti SRCA. Nećemo vas više dovoditi u te neprijatne situacije, repovaćemo tamo gdje se 100 odsto razumije da su poruke BS ljubav i zajedništvo. Zbogom, prijatelji", naveo je uz izraze zahvalnosti organizatorima i publici koja je došla na koncert.

Ćirković za Vijesti nije želio komentariše ove navode, navodeći da će se narednih dana oglasiti autorskim tekstom.

U međuvremenu, njegov kolega Ognjen Janković je za telegraf.rs kazao da je za članove benda ovo nerealna priča koja kao da se i nije dogodila.

"Boškova reakcija je bila vjerovatno izazvana tim negativnim komentarima”, izjavio je on i takođe pohvalio publiku i organizatore festivala, dodajući da odavno nisu imali bolji koncert.

“Novinari koji su pisali te tekstove o nama, ne znam ni da li su bili na svirci. Izgleda da su komentari čitalaca postali dio uređivačke politike novina. Nikada nismo imali problema u Crnoj Gori i naravno da ćemo ponovo svirati tamo", izjavio je Janković za Telegraf.

O svemu što se dešavalo na koncertu i nakon njega, Zečević je kazao: “Želimo da svim grupama koje su popularne na prostoru bivše Jugoslavije pružimo šansu i da se domaćinski odnosimo prema njima, a na njima je da oni shvate šta je gostoprimstvo i da tu šansu iskoriste ili ne. Nećemo se baviti cenzurom, ali ako zloupotrijebe naše gostoprimstvo neka ostane njima na čast”.

Galerija

Bonus video: