Goran Bare: Danas je u muzici sve isfabrikovano

Da su se početkom 80- tih dva moja neutrona spojila drugačije u mozgu, možda bi moj život bio sasvim drugačiji
119 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2012. 09:50h

Sredio sam napokon svoj život, ali duboki su ožiljci i to će ostati do kraja života. Vide se posljedice, dok govorim, razmišljam, vidim da imam neke blokade, fizički sam ok, ali psihički sam malo rastrojen.

Međutim, s obzirom na to kako sam živio, dobro sam i živ - riječi su kojima je razgovor sa novinarkom “Vijesti” započeo Goran Bare, frontmen grupe “Majke”, uoči preksinoćnjeg nastupa u kotorskoj diskoteci Maksimus. Bare koji je poznat koliko po pjesmama, toliko i po dugogodišnjem korišćenju narkotika i brojnim ispadima koje je izazivao pod uticajem droge, kaže da se sada trudi da ne gleda nazad u svoju prošlost.

"To je preko 20 godina takvog života, i da su se u tom trenutku, znači početkom 80- tih godina dva moja neutrona spojila drugačije u mozgu, možda bi moj život bio sasvim drugačiji. Međutim, to se desi, moraš se s tim nositi, kasnije s posljedicama.

"Uopšte se više ne gleda šta se govori u pjesmama"

Trudim se da ne gledam nazad, jer vrijeme ne mogu vratit, već nastojim da ovo života što mi je ostalo proživim najkvalitetnije što mogu", kaže 47-ogodišnji Bare kojem je ovo sa bendom bio prvi nastup u Crnoj Gori.

Jezik brži od mozga

Poznat i po tome da nema “dlake na jeziku”, da komentariše i kritikuje sve i svašta, kaže da je to tako jer mu je „nekad jezik brži od mozga“.

"Postali su važniji video spotovi nego albumi"

"Poslije mi bude žao, ali to je tako, takav sam, tako razmišljam i kažem ono što mislim. Valjda nisam dovoljno politički diplomata", siguran je Bare.

Kada je u pitanju domaća muzička scena, kaže da, iako nije skroz upoznat sa svim zbivanjima, od kolega najviše cijeni Antonijevića i Caneta iz Partibrejkersa, Gileta iz Električnog orgazma, te da su dobri momci iz benda “Bit Flit”.

"Što se tiče novih zbivanja na muzičkoj sceni, ima zanimljivih grupa ali da sam se za nekog specijalno zakačio - nema baš. Upoređivao sam ovu novu muziku sa onim što ja radim i slušam, i nekako mi je sve isfabrikovano, samo se štanca.

Uopšte se više ne gleda šta se govori u pjesmama. Postali su važniji video spotovi nego albumi. To nije svijet u kojem sam ja naviko funkcionisati. Mi imamo svoju publiku i to je to", tvrdi Bare.

Došao je rat i sve je utihnulo

Grupa postoji od 1984. godine, i kako kaže Bare, imali su popularnost u talasima i priznaje da nije očekivao toliku popularnost sa posljednim albumom.

"Bili smo dosta popularni odmah na početku karijere, onda je došao taj prokleti rat, i sve je utihnulo. Onda, opet, popularnost krajem devedestih, onda sam ja nešto radio sam, pa sam tu kao nešto bio popularan. Međutim, ova popuarnost u protekle dvije godine i mene je iznenadila.

"Takav je plan, ali u životu obični bude da ti se nešto zbrka, makar sam ja na to naviko"

Potpuno neočekivano, jer mi ne radimo ništa programerski, da pravimo, recimo, hit, pravimo pjesme pa šta bude. Imali smo dosta muke dok se taj album nije izdao, i, eto, ispalo je sve neočekivano dobro", priča Bare, i dodaje da ta popularnost nije uticala na bilo koju stvar u njihovim životima, osim što im je donijela više novca.

On otkriva da već imaju spreman materijal za novi album, te da će u nakon odabira studija, u novembru početi sa snimanjem novih pjesama, koje moraju biti bolje od prethodnih.

"Takav je plan, ali u životu obični bude da ti se nešto zbrka, makar sam ja na to naviko, da kad ti u životu dobro krene, iznenada te nešto skuca, i onda ti treba pet, šest godina da se digneš. I to ti je život", objasnio je muzičar.

Nijesam neki uzor

Na pitanje “Vijesti” da li njegov 19-ogodišnji sin namjerava da krene očevim stopama kada je u pitanju muzička karijera, Bare kaže da nema afiniteta ka muzici, već da mu je nešto sasvim drugo u glavi. - Ja to cijenim i poštujem, i drago mi je što ga zanimaju neke druge stvari, što mu ja nisam neki uzor.

Pravo da ti kažem u zadnje vrijeme sam dosta zauzet i nismo bili baš nešto u kontaktu, ali potrudiću se da to ispravim", kaže Bare uz izvinjenje što je kako je rekao tokom razgovora bio „depresivan“.

Galerija

Bonus video: