Svirke Perpera na terasi kao nekada...

"Danas je mnogo toga izvitopereno i u muzici, i na filmu, i po našim ulicama. Kao da su se izgubile vrijednosti..."
125 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 21.07.2012. 17:51h

Članovi crnogorske grupe "Perper" družiće se s publikom nekoliko dana u Budvi. Naime, oni će od 24. do 29. jula svirati u Gardenu. Za razliku od koncerata, gdje sviraju samo svoje pjesme, na ovim svirkama publici će pokazati i šta oni vole da slušaju.

"U suštini, to su pjesme uz koje smo mi odrastali i učili da sviramo. Već dugi niz godina na nastupima izvodimo samo svoje, ali se desi da na probama provedemo više vremena svirajući tuđe i prisjećajući se velikih pjesama iz prošlosti. Nažalost, posljednje dvije decenije nijesu donijele mnogo dobre muzike, kao što je to bivalo do početka devedesetih. Danas je mnogo toga izvitopereno i u muzici, i na filmu, i po našim ulicama. Nekako, kao da su se izgubile vrijednosti koje su u osnovi umjetnosti, i onda se kao iz neobjašnjive potrebe vraćamo tim starim dobrim momentima uz koje smo se zaljubljivali, družili. Jednostavno, vraćamo se pjesmama koje imaju nekog smisla. Sve to dovelo nas je do ideje da makar na kratko i publici predstavimo i taj naš dio", priča frontmen "Perpera" Nikola Radunović.

"Danas je mnogo toga izvitopereno i u muzici, i na filmu, i po našim ulicama"

Na pitanje da li ovi nastupi znače da se vraćaju klasičnim klupskim svirkama, odgovara:

"Posljednjih godina napravili smo mali odmak od klupskih svirki jer su to uglavnom neuslovni prostori sa puno dima, buke, gužve gdje nije rijedak slučaj da publika gazi po našim kablovima i drugoj opremi. Manje više, u tim prostorima je teško tehnički dati publici ono što bi trebalo. Ipak, to su često prisniji i intimniji momenti koji se nikad ne mogu uporediti sa velikim koncertima. Ovih nekoliko nastupa u Budvi su došli kao posljedica toga što već nekoliko godina razgovaramo sa našim prijateljima iz Gardena o toj mogućnosti, i pošto smo se malo uželjeli publike i te prisnosti, a otvoren je prostor, odlučili smo se da se prisjetimo kako smo nekad, po čitavo ljeto, svirali u baštama na primorju", kaže Radunović i ističe daje moguće da bude još sličnih nastupa.

U svakom slučaju, ako bude neke slične prilike, raspoloženi smo da podijelimo sa publikom i u drugim krajevima ovaj repertoar dodaje on.

Grupa "Perper" na muzičkoj sceni postoji već 20 godina, a svoje početke veže upravo za ovakve svirke. Međutim, prema riječima Radunovića za ovih 20 godina kada su ljetnji nastupi u pitanju, ništa se nije promijenilo.

"Crna Gora je vrlo specifična po tome što je jedina u regionu koja još nija našla model da na pravi način promoviše svoj muzički proizvod i zaštiti izvođače, pa već godinama poslodavci rađe daju izvođačima sa strane smještaj i hranu jer ih to manje košta, ili za koncerte enormno visoke honorare. Istovremeno, crnogorski izvođači sviraju za vrlo skromne honorare ili ih zovu na humanitafne akcije, ili kad nemaju para. To bi trebalo da se uredi nekim podzakonskim aktima jer ne postoji država u regionu u kojoj najmanje nastupaju domicilni muzičari, a vjerovatno je isti procenat i u TV emitovanjima. Sve to dovodi do činjenice da duž naše obale imate gomilu loših bendova, i po gdje koji dobar, koji takođe svira za male pare, jer su ovi prvi postavili kriterijume plaćanja", otkriva Radunović.

Ovakvom tretmanu domaćih muzičara, smatra da može da se stane na put.

"Treba volja i odlučnost nadležnih. Kod nas je odavno na snazi razmišljanje da je, ako vas gledaju svaki dan ili sreću na plaži ili ulici, nenormalno da nešto vrijedite, ali da živimo u Prnjavoru i dođemo samo na nastup e onda bi bili pravi. No, ima nas koji se muzikom bavimo iz različitih pobuda i vjerujem da to svako može da osjeti i vidi. U suštini, kakav god da je tretman, neko će istrajati, ali svjedoci smo koliko je ljudi odavde pokušavalo da se izbori, pa je potpuno odustalo od bavljenja muzikom. Neki su na vrijeme shvatili da moraju da odu da bi uspjeli, jer da su ostali ovdje možda bi nakon svakodnevnog posla u firmi, ponekad negde nešto i odsvirali", zaključuje Radunović.

Njihove svirke u "Gardenu" počinjaće oko 22 sata, a ulaz je slobodan.

Niko ne želi da ide u dubinu

Iako važe za najpopularniji crnogorski bend, "Perper" nije na spisku crnogorskih Ijetnjih festivala, poput Lakea i Summera.

"Mi još jedrimo pravim pravcem, ali okićeni romantikom koja je u nestajanju odavno"

"Koliko sam uspio ispratiti, izvođači koji tamo nastupaju su uglavnom malo "alternativniji" i siroviji od nas. Mi smo još bliži pjevljivim melodijama, a i imamo više ljubavnih nego socijalnih pjesama. I mi smo kao mlađi doživljavali neke pop bendove kao meke i često neinteresantne, ali što čovjek više nauči, sposobniji je da ukapira o čemu se i tu radi", kazao je Radunović, kojem se čini da današnja omladina više traži "klasičnu ogoljenost, direktno pljuvanje, eksplicitne poruke i sirovost, jer je došlo vrijeme da niko ne želi da razmišlja o pozadini ili da ide u dubinu".

"Popularnije su turske i španske serije od Kurosave i Tarkovskog, i onda vjerovatno kao bijeg od gluposti kojima nam je zatrpana svakodnevica, dobar dio publike želi kroz drugu krajnost napraviti protivtežu. Mi još jedrimo pravim pravcem, ali okićeni romantikom koja je u nestajanju odavno. Naravno, otvoreni smo i za te festivale, pogotovo što su oni danas rijetki događaji gdje može da se čuje i druga strana", kaže Radunović.

Bonus video: