Erika Badu, Plan B i prašina obilježili treću noć

Badu je u subotu veče pokazala da zasluzuje poziciju pop ikone i kraljice afroameričkog zvuka
51 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2012. 19:16h

Kakvo veče na Exitu. Treća festivalska noć bila je do sada najsadržajnija, bar kad su u pitanju velika svjetska imena iz gotovo svih zastupljenih zanrova.

Erika Badu i Plan B, koji su nastupili na Main stejdžu, suvereno su vladali prvom polovinom programa treće večeri, a nakon toga bilo je teško odabrati kojem se prikloniti carstvu, jer je skoro svaki stejdz mnogo obećavao.

Program Main stejdža obiljezila je kraljica soula Erika Badu čiji je nastup bio i najposjećeniji na Main stejdžu. Četvorostruka dobitnica Gremija nakon veoma duge pripreme bine,a zatim i zagrijavanja za koje su bili zaduzeni članovi njenog benda i DJ na binu je izašla uz zaglušujuću vrisku više hiljada posjetilaca, na šta je pjevačica uzvratila spektakularnim dvočasovnim koncertom.

Potpomognuta fantastičnim bendom Badu je izvela provjerene hitove „My People“, „On & On“, „Penetentiary Philosophy“, „Think Twice“ i druge. Tamnoputa pjevačica pokazala je kako velike zvijezde treba da rade svoj posao sa stilom i bez prevelike glume i pretencioznosti. Njena dominacija svime što ju je okruzivalo i vrhunska komunikacija sa publikom rijetko je viđena prethodnih godina na Exitu, ali i na koncertima u regionu uopšte.

Badu je u subotu veče pokazala da zasluzuje poziciju pop ikone i kraljice afroameričkog zvuka, te da mega popularne konkurentkinje Beyonce i Rihannu šije bar za dva koplja kada su u pitanju kvalitet muzike, odnos prema publici, stil i drzanje na bini.

U jednom trenutku pjevačica je najavila kraj koncerta nakon čega je publika veoma burno reagovala, pa se oduševljena Badu okrenula ka ostatku benda i kazala „pogledajte, ja ovdje nemam fanove, nego porodicu“ uz euforične ovacije prisutnih.

Ben Dru, nova zvijezda britanske muzičke scene, poznatiji pod pseudonimom Plan B već uveliko prije nego što je Badu izašla na binu je razmrdao mnogobrojnu publiku. Zapravo, razmrdao je prelagana riječ, jer je uz pomoć svoje prateće ekipe pokazao nevjerovatnu srčanost i energičnost, ali i da vlada šarenolikom lepezom zanrova, pa se na njegovom nastupu mogle čuti gotovo sve tekovine britanske muzike – od dubstepa do rokenrol rifova, a publika je plesala, pjevala, skakala, čak i pravila ogromne šutke.

Čuli su se hitovi „The reculse“, „Prayin“, „She Said“, „Ill Manors“ i „Fool yourself“ u remiks verziji Chase & Statusa, a 10-ominutni solo beatbox šou imao je i jedan od Plan B-evih bekvokala.

Engleski reper i pjevač, koji se bavi i glumom i rezijom, i pored toga što je još uvijek relativno novo ime na internacionalnoj sceni u subotu veče pokazao je da ima potencijal da postane itekako opasan igrač na svjetskom nivou.

Na Dance Areni, tradicionalno najposjećenijoj lokaciji nakon Main stejdza, nevjerovatan provod priredila je electroclash diva Miss Kittin, a nakon nje je nastupio legendarni DJ i producent Riči Hotin kojeg Exitova publika dobro poznaje još od ranije.

Fusion stejdz se treće festivalske večeri mogao pohvaliti vrhunskim lajn apom. Kakav je to bio niz koncerata, za svakoga po nešto. Prvo su kultni američki hardcore manijaci Hatebreed raznijeli sve pred sobom meljućim rifovima, od kojih je ljubiteljima gitarske buke išla voda na usta, i stvorili nerede pred binom, a zatim je Šon Kuti, najmlađi sin kultnog afrobit pionira Fele Kutija, zargonski rečeno „objasnio“.

„Sviđa li vam se ovo? Samo da znate, ovo je originalna afrička muzika“, poručio je Kuti nakon što je ubacio u plesni trans prisutne muzikom u kojoj su korijeni gotovo svih danas poznatih muzičkih pravaca od tehno muzike do džeza.

Šon je sa bendom Egypt 80 izveo i nekoliko klasika koji su proslavili njegovog oca, a iskoristio je priliku da pozove prisutne da podrze legalizaciju marihuane, jer mu je, kako je objasnio, neshvatljivo da su plutanijum i uranijum legalni, a marihuana nelegalna. „Hajde da im svima poručimo – samo je zasadi i pusti da poraste“, uzvikivao je pjevač.

Na scenu su zatim nastupili domaćini – Obojeni program, kultni srpski bend i jedan od najuspješnijih proizvoda novosadske urbane kulture, predstavio je svoje novo ruho u formaciji sa dvije bas gitare i bubnjem. Frontmen Branislav Babić Kebra poslije toliko godina još uvijek je isti – mrmlja stihove iz svoje sveske dok neurotično kruzi po bini, ali je zato ostatak benda zasluzan za to što bend zvuči svjezije nego ikad.

Iako svedeni na minimalan izbor instrumenata, Novosađani su konstantno iznenađivali gruvom koji podsjeća na najranije dane benda i neočekivanim novim aranzmanima već dobro poznatih hitova kao što su „Kad se neko nečem dobrom nada“, „“Ona je tu“, „Kočnice“, „ABCD avioni“, a predstavljene su i numere sa aktuelnog izdanja „Kako to misliš mi“.

Nakon Programa je uz poveće kašnjenje zbog tehničkih problema nastupio trenutno jedan od najinteresantnijih sastava u regionu, srpski Goribor. I pored toga što je početkom njihovog nastupa već počelo da sviće posjećenost je bila na nivoua, a gorki stihovi frontmena Aleksandra Stojkovića ST-a koje su svi od prvih do zadnjih redova recitovali u glas sa njim i rudarski trip-hop/bluz stvorili su savršen ugođaj za finale treće večeri Exita. Kao i publika, ni bend nije bio uspavan, pa su četvorica muzičara prosuli hektolitre znoja po bini često izvodeći i podugačke, ali ne i monotone, improvizacije natjeravši prisutne da potroše i one preostale atome snage na ples.

Galerija

Bonus video: