EXIT: New order izazvao bujicu emocija na Mejn stejdžu

Koncert Nju ordera bio je svojevrsna "hit parada" sa njihovih dosadašnjih osam studijskih albuma
2 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2012. 12:36h

I drugo veče Exit festivala proteklo je pretežno u znaku plesno orijentisane muzike i hitova iz prošlog milenijuma. S obzirom da je održano tokom petka 13. za koji se vjeruje da je baksuzan dan, organizatori su planirali i da naprave maskenbal, pa su pozvali što veći broj posjetilca da smisle što maštovitije maske.

Ipak , i pored inspirativnog okoliša Petrovaradinske tvrđave i , kako je najavljivano, "najvećem maskenbalu u ovom dijelu svijeta", ova akcija nažalost nije dobila šire razmjene.

Nije pomoglo ni to što su organizatori ponudili posebne štandove na kojima se pomagalo posjetiocima u realizaciji "autfita" koji su planirali da kreiraju za sebe, pa su samo rijetki na tvrđavi unosili lijepu dozu svježine u okruženje svojim maskama.

Muzički dio festivala nije prošao tako neslavno, a vjerovatno najiščekivaniji izvođač druge festivalske večeri bio je legendarni britanski sastav New Order.

"Trebalo nam je više od 30 godina da dođemo ovdje. Izvinjavamo se zbog toga i nadam se da ćemo vam to sada nadoknaditi", poručio je frontmen Bernard Samner.

Pompezan izlazak na binu britanskih legendi najavljivao je spektakl, a već u prvih 10-ak minuta dalo se primjetiti koliko bend ozbiljno pristupa svom poslu i ništa ne prepušta slučaju.

Ipak, težnja New Ordera ka visokoj profesionalnosti i matematički proračunato odvijanje koncerta učinili su da se izgubi draz neposrednosti, pa je bilo potrebno malo vremena dok bend ne uvuče publiku u atmosferu koju se trudio da stvori.

Britanci su ono najbolje ostavili za drugu polovinu koncerta, pa se tokom svirke prizor prilično statične publike pretvorio u hiljade ruka koje su grabile ka nebu uz horsko pjevanje od početka do samog kraja gužve pred glavnom festivalskom binom.

Nakon skoro dvočasovne predstave, uz očekivano najveći ršum u publicu pri izvođenju hitova „Blue Monday“ i „Morning sun“ New Order su se vratili i na bis, kako su u šali poručili "samo zato što su ostavili pojačala uključena", i na oduševljenje prisutnih izveli dvije numere Joy Divisiona, benda od čijih članova je nastala britanska grupa o kojoj pričamo.

Za „Transmission“ i „Love will tear us apart“ dobili su veće ovacije nego za bilo koju svoju pjesmu, što je potvrdilo činjenicu da i pored stvaranja dobre muzike Samner nikada neće biti ubjedljiv na poziciji frontmena kao što je to bio nekada njegov kolega iz benda, tragično preminuli Ijan Kertis.

Još jedan čas iz istorije britanske popularne muzike na Petrovaradinskoj tvrđavi protekao je i uz dozu mraka koji Samner i družina vjerovatno vuku iz već pomenutog Joy Divisiona, a monotoniju su razbili članovi grupe Hercules and Love Affair koji su neočekivano uletjeli na binu tokom izvođenja numere „Blue Monday“.

Njujorčani najprijatnije iznenađenje druge festivalske večeri

Upravo je njujorška disko haus atrakcija bila najprijatnije iznenađenje druge festivalske večeri. Početak njihovog nastupa dočekao je, za uslove na Main stejdžu, prilično mali broj ljudi, a i pored toga što se prostor pred binom polako punio, to i dalje nije bilo na nivou kapaciteta koji može da pruži glavni festivalski prostor na Exitu.

To ipak nije obeshrabrilo Njujorčane da naprave šou prema kojem je malo ko ostao ravnodušan i zapale vatru pod nogama prisutnih tjerajući ih na ples uz old skul disko pristup koji asocira na najbolja vremena plesne muzike.

Nastup Herculesa protekao je gotovo bez prekida dok su se pjesme slivale jedna u drugu, a na set listi našle su se i pjesme koje je publika sa Exita imala čast da čuje ekskluzivno prvi put

Bučne ovacije svojim vokalnim atrakcijama pokupila je i Nigro, dok je Rajt, koji neodoljivo podsjeća na srpskog narodnog pjevača Dragana Kojića Kebu, bio zaduzen za stvaranje vesele atmosfere svojim znalačkim plesnim pokretima.

"Jedino što znamo da kažemo na srpskom je ’skini gaće!’“, uzviknuo je u jednom momentu DJ i osnivač ovog sastava Endi Batler, i na trenutak ostavio miks pult kako bi se pridruzio pjevačima u plesu. On je kasnije priredio i solo DJ set na Peep Show stejdžu.

Nastup Herculesa protekao je gotovo bez prekida dok su se pjesme slivale jedna u drugu, a na set listi našle su se i pjesme koje je publika sa Exita imala čast da čuje ekskluzivno prvi put.

Grupa Toy Dolls griješila, ali je publika "bila divna"

Hrvatska elektro pop egzibicija zvana Lollobrigida, koja je na Fusionu nastupala u isto vrijeme kad i Njujorčani, nesumnjivo im je otela dio publike, s obzirom na prilično veliku posjećenost. Popularna Ida Prester sa kolegama je upriličila standardno dobar šou program, što je bila odlična uvertira pred zabavu uz kultnu pank grupu Toy Dolls.

"Mnogo smo griješili prilikom svirke, ali ljudi su bili zaista divni", prokomentarisao je nakon koncerta frontmen. Majkl Algar.

Njegov bend stigao je u Novi Sad svega tri sata prije svirke, pa pjevač i gitarista otkriva da nisu imali vremena da lutaju po Petrovaradinskoj tvrđavi i dozive ono što Exit ima da ponudi u potpunosti.

Toy Dolls su nedavno objavili novi album, koji su i predstavili na Fusionu, ali Algar kaze da je već počeo daradi na sljedećem materijal. Objavljivanja ipak neče biti, kaze on, još par godina.

„Barabčine“ iz Beograda izvele su sve svoje poznatije kolaboracije sa njihovih solo albuma, kao i sa izdanja grupa Prti bee gee i 43zla

Da i Srbija konja za trku ima nakon Toy Dollsa pokazao je šabačkih pank veterana Goblina, pa su se šutke pred binom nastavile do ranih jutarnjih časova uz hitove kao što su „U magnovenju“, „Luna“, „Sam phone glas“, a prije izvedbe numere „Ima nas“ članovi grupe su poručili da su se vratili „oni koji su ih je˙ali 90-ih te da je na mlađim generacijama da isprave stvar. „Nismo onakvi kakvim nas predstavljaju“, poručio je frontmen Branko Golubović.

Po završetku nastupa Gobilna uslijedila je velika razmjena publike, jer je pank odradio svoje, a vrijeme je bilo za malo hip hopa i to onog najoriginalnijeg koji Srbija ima da ponudi. Na binu su stupile Sve barabe (Bad Copy, Prti bee gee i Bvana), a da je izgleda ovogodišnje pravilo da na Fusionu se najslađe ostavlja za kraj potvrdila je neviđena gužva koja je pratila nastup srpskih repera.

„Barabčine“ iz Beograda izvele su sve svoje poznatije kolaboracije sa njihovih solo albuma, kao i sa izdanja grupa Prti bee gee i 43zla, uz konstantan hedbenging i neizbjezno mahanje rukama prisutnih, a nije prošlo ni bez standardnih doskočica popularnih repera („Ako vam neko ponudi heroin, nemojte ni slučajno da uzimate... Dajte meni“).

Galerija

Bonus video: