EXIT: Odlična atmosfera i posjeta, Duran Duran oduševio

Sa izlaskom na binu Sajmona Le Bona, frontmena Duran Durana, krenule su ogromne ovacije, najviše pripadnica njeznijeg pola
68 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 13.07.2012. 13:48h

Startno veče ovogodišnjeg izdanja Exit obiljezila tradicionalno visoka posjećenost i nastupi na nivou zvijezda večeri – povratnika the Gossip i kultne britanske pop grupe Duran Duran.

Britanci su energičnim dvočasovnim nastupom opravdali očekivanja i razuvjerili sve one koji sa skepsom gledaju na ponovo okupljene legendarne grupe,što je trend posljednjih godina.

Sa izlaskom na binu Sajmona Le Bona, frontmena Duran Durana, krenule su ogromne ovacije, najviše pripadnica njeznijeg pola.

Bend je krenuo u nešto sporijem ritmu, pjesmom „Before the rain“, a Le Bon se na solidnom srpskom obratio prisutnima „Šta ima? Dobro veče“, na šta je masa pred njim oduševljeno reagovala, a pravi haos nastao je nakon što je pjevač poslije par pjesama sišao u publiku tražeći „žrtvu“ koja će ispjevati par stihova sa njim. Ostatak koncerta protekao je u plesnoj atmosferi, uz kolektivni „singalong“ najvećih hitova grupe, od onih koji su obilježili istoriju pop muzike poput „Come Undone“ do aktuelnih kao što je „Girls Panic“.

Među fanovima koji su se gurali u prvim redovima ne bi pronašli najbolju poziciju sa koje će posmatrati svoje idole bilo je gotovo svih generacija,od onih koji su ljubitelji muzike Duran Durana već par decenija, do najmlađih koji tek istrazuju šta zvuk Britanaca ima da im ponudi.

Pjevač je publici posvetio pjesmu „All you Need is Now“, prije izvođenja numere „Ordinary World“ poručio da uvijek treba pruziti pomoć prijatelju u nevolji, a posebna poslastica bilo je gostovanje vokalistkinje the Gossipa Bet Dito na pjesmi „Notorious“, čiji je bend Le Bon okarakterisao kao jedan od najboljih u ovom milenijumu.

Pojavljivanje pjevačice nije bilo skromno, čak naprotiv, Dito je u jednom momentu „ukrala šou“ počevši da komanduje kolegama iz Duran Durana. „Stanite, prekinite muziku. Da čujemo publiku kako pjeva“, uzviknula je ona više puta da bi je ostatak benda, čini se pomalo iznenađen, konačno poslušao nakon 30-ak sekundi.

Publika je od Britanaca iznudila i bis, a upravo je disko pank atrakcija koju predvodi punačka vokalistkinja zagrijao publiku na Main stejdžu, koji je već na nastupu the Gossipa bio prilično ispunjen.

Američki sastav uspješno je prezentovao aktuelno izdanje „A Joyful Noise“, odsviravši i starije hitove među kojima su najbolju prođu imali dobro poznati„Standing in the Way of Control“ i „Heavy Cross“, a s obzirom da spadaju u red rijetkih grupa koje su dva puta svirale na Petrovaradinskoj tvrđavi ne čudi topao prijem od strane prisutnih.

„Hvala ljepo“, u više navrata odgovarala je pjevačica na ovacije, a tokom koncerta pokazala i plesne sposobnosti na kojim bi joj mnogi pozavidjeli.

Prije Gossipa i Duran Durana svoju priliku da pokazu šta znaju imale su Kriške, pripadnici novog talasa srpskog alternativnog rokenrola, i velški sastav Skindred koji je zadovoljio ljubitelje tvrđeg zvuka.

Dok se na Main stejdžu plesalo, oni koji su bili malo drugačijeg raspolozenja na Fusion bini su ispratili koncert kultnog beogradskog benda Block Out, koji i pored toga što vazi za jedno od najvećih imena modernog srpskog rokenrola nikada nije dobio priliku da zasvira na Glavnoj bini.

Beograđani su odsvirali svoj standardni repertoar, a njihov nastup bio je jedan od najposjećenijih na Fusionu prve večeri festivala.

Interesantan nastup imao je danski elektronski sastav When Saints Go Machine, na Elektrani. Da li zbog toga što je stejdž malo zavučen, pa ga je teze pronaći, početak njihovog prvog predstavljanja publici u Srbiji obiljezila je slaba posjeta, a i tehnički problem sa vokalom.

Problemi su doduše ubrzo nestali, publika je polako popunila prostor pred binom, a razmrdali su ih teški basovi od kojih se činilo da zemlja podrhtava.

Rane jutarnje časove posjetioci Exita proveli su na Main stejdžu uz drum´n˙bass i dubstep Subfocusa i MistaJama, a na standardno punoj Dance Areni za dobru atmosferu bili su zaduzeni poznati DJ-evi Avicii i Felix Da Housecat, dok je one naklonjenije hip hop zvuku sa Fusiona ispratio popularni reper Edo Maajka.

I pored toga što su pojedini srpski mediji najavljivali nikad slabiju posjetu na novosadskom festivalu, rijeke ljudi koje su se preko Petrovaradinskog mosta kretale prema svijetlima Exita prije početka programa dovele su u sumnju ove tvrdnje, da bih gužva na Main stejdžu već na nastupu The Gossipa potpuno opovrgnule.

Prema saopštenju organizatora, prvo veče ovogodišnjeg Exita ispratilo je preko 30 hiljada ljudi. Iz organizacije poručuju da su veoma zadovoljni kako je proteklo startno veče, kao i atmosferom koja je vladala na tvrđavi.

Bonus video: