Bučevac: Kanli kula, drugi grad ili nikad više Sunčane skale

Nije bilo guranja u bekstejdžu, ograđenog dijela za izvođače. Nije bilo ni usijane atmosfere tokom glasanja. Svi su izgledali kao da navijaju jedni za druge
108 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 05.07.2012. 12:36h

Zaista ovu nagradu nijesam očekivala. Vrlo sam uzbuđena i veoma srećna zbog svega što mi se desilo - izjavila je J- DA pobjednica 18. Sunčanih skala odmah nakon završetka festivala.

Ova mlada pjevačica dolazi iz Turske, a u Herceg Novom je uz vokalne pokazala i svoje igračke sposobnosti. Performans na bini odlučila je da izvede sa dvije plesačice i to bosa.

"Drugačije je igrati bez cipela, i moram priznati mnogo bolje. Imala sam mali problem jutros i odlučila da ipak zaigram bosa i mnogo mi je udobnije", objasnila je ona.

Na pitanje da li je bolja pjevačica ili plesačica, odgovorila je:

"Oboje. Volim i da plešem i da pjevam. Volim scenu, a posebno da moju pjesmu isprati i dobar plesni performans. To jeste mnogo teže, ali i meni milije".

Ljetnja Pjesma Evrovizije kako su organizatori proglasili ovogodišnje Sunačane skale, nije okupila veliki broj medija.

Učestvovali na Pjesmi ljeta: Kaja i sastav Dobri momci

Sem crnogorskih, Skale su pratile po nekoliko redakcija iz ostalih ex-YU republika, što je znatno manje od prethodnih godina. Možda zato i nije bilo guranja u bekstejdžu, ali ni ograđenog dijela za izvođače.

Takođe, nije bilo ni usijane atmosfere tokom glasanja, psovki nezadovoljnih učesnika, već su svi izgledali kao da navijaju jedni za druge. Mada, bilo je i onih koji su, poput Magazina, vjerovatno ne računajući na to da će osvojiti nagradu, otišli kada je glasanje počelo.

Samo rijetki su uspjeli da od Magazina, najpoznatijeg takmičara na festivalu, uzmu izjavu, jer su članovi hrvatske grupe čitavo vrijeme bili van bekstejdža.

Ipak, nijesu oni bili jedini koji nijesu željeli da pretjerano komuniciraju sa pripadnicima sedme sile. Taj stav imali su i Tonči Hiljić, Petar Grašo, ali i Marija Šerifović.

Bez obzira na sve, organizatori su zadovoljni.

Bučevac je iskoristio priliku da još jednom ponovi da ukoliko opština Herceg Novi ne ispuni njihove uslove i vrati festival na Kanli Kulu, a ne uspiju da prebace u neki drugi crnogorski grad, Skale "završile svoju misiju"

"U ovoj nemaštini mislim da smo postigli uspjeh. Ponudili smo toliko dobrih pjesama i sa mnogo manjim budžetom napravili sve ovo, zato mislim da bi trebalo da se zovemo Pjesma Evrovizije, a oni drugačije", skroman je Bučevac, na čijem festivalu nijesu nastupili samo učesnici iz Evrope, već i iz nekoliko država sa ostalih kontinenata.

"Tačno je to, ali nećemo sve gledati kroz, jednu-dvije pjesme. Evropa je bliža Skalama i priklonjeni smo njoj, ali ako nam dođe neki Amerikanac ili Tadžikistanac, Indijac nećemo ih odbiti", obećava Bučevac.

Ipak, od kad forsiraju priču ljetnje Evrovizije, sponzori, ali ni državne institucije nijesu spremne da pomognu ovu manifestaciju.

"Sigurno da je kriza uticala i na taj segment. Mi živimo od marketinga, a on je nikakav jer su se firme stisnule i sve nešto gledaju i mjerkaju. Čak ni Nacionalna turistička organizacija ne vidi da može Crnu Goru da prezentuje kroz Sunčane skale", ističe Bučevac i dodaje da je tim koji radi ovaj festival sposobniji da organizuje i mnogo veće događaje.

"Ovaj festival je duša grada, duša Crne Gore, duša turističke ponude i kulturne", tvrdi on.

Bučevac je iskoristio priliku da još jednom ponovi da ukoliko opština Herceg Novi ne ispuni njihove uslove i vrati festival na Kanli Kulu, a ne uspiju da prebace u neki drugi crnogorski grad, Skale "završile svoju misiju".

Bolje jedna dobra nego pet osrednjih

Muzički producent festivala, inače kompozitor i aranžer, Marko Đurašević, ove godine je na pjesmi ljeta ima samo jednu pjesmu koju je otpjevao Dušan Svilar.

Na pitanje, koji mu je posao teže pao, odgovorio je:

"Oba posla su jednako odgovorna. S tim što lično odživljavam finkciju autora jer tu čovjek snosi veću odgovornost i to je nešto što je moj lični pečat. Kada je u pitanju muzička produkcija tu treba da propratim da sve prođe u najboljem redu, da se ne desi kiks negdje", ispričao je Đurašević.

Opušteno i tokom glasanja: Dušan Svilar i Ivana Martinović

Iako je prethodni muzički producent na ovom festivalu imao i po nekoliko pjesama, čak i pobjeđivao, Marko je odlučio se pojavi sa jednom.

"Važim za skromnog čovjeka i ne radim to namjenski. Godine 2009. sam obavljao ovu funkciju na festivalu i nijesam imao nijednu kompoziciju. Ako se desi pjesma koju izvođač želi da je iznese kako treba, onda je to to, ako ne onda ništa ne treba forsirati. Zadovoljan sam time što imam", tvrdi Đurašević.

Prema njegovim riječima, više voli da ima jednu pjesmu za koju misli da je prava nego pet osrednjih.

"Oko ove sam se baš dosta potrudio. Napravio sam je da ne liči na sve ono što sam radio do sada, a da bude komercijalna", ispričao je Đurašević

Galerija

Bonus video: