Aleksandra Bilanović je nova zvijezda

Naš cilj je promocija turizma Crne Gore. Do sada se promijenilo nekoliko političkih partija, a mi smo ostali u Novom. Ni DPS nam nije pomogao
122 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 03.07.2012. 06:55h

Pobjednica prve večeri festivala Sunčane skale je Aleksandra Bilanović iz Bosne i Hercegovine, jedina koja je sinoć pjevala na engleskom jeziku. Za njenu kompoziciju “Somewhere” muziku i tekst je napisao Mladen Matović, a aranžman Pavle Bogdanović. Drugo mjesto ovojila je Pogoričanka Dragana Rakčević, a treće Makedonac Emil Arsov.

U okviru takmičenja Nove zvijezde, sinoć je prezentovano 20 pjesama, a jedan od onih čija je numera na kanalu YouTube prošle godine je Marko Vukes Vuky.

"Sasvim slučajno sam poslao pjesmu "Vlasnici srca slomljenih" i ona je prošla. Organizatori nijesu obraćali pažnju na taj detalj", priznao je Vuky koji je karijeru do sada gradio kao član grupe Joy.

"Prevelika je konkurencija bila ranije, mada i ove godine je moja pjesma prošla od 300, koliko ih je prijavljeno na konkurs. Baš sam bio iznenađen", dodaje Vuky. On je ranije učestvovao na lokalnim festivalima.

"Moraš najprije uspjeti vani da bi uspio i doma, tako da je ovo u stvari početak moje balkanske karijere. I dalje ću slati pjesme na sve balkanske festivale", kaže Vuky.

Dodaje da su festivali odlična odskočna daska mladim izvođačima, ali i da treba mnogo raditi i kvalitetno razmišljati.

Sa najstarijom numerom sinoć se pojavila pobjednica drugog serijala "Hrvatska traži zvijezdu" Kim Verson čija je pjesma "Usijani kamen" iz 2010.

"Odmah sam nakon šoua izbacila sam album, a “Usijani kamen” našla se na njemu. Preko Dallas Recordsa sam došla na festival i izdavač je odabrao pjesmu. Ništa nije do mene, samo su mi javili da nastupam na Skalama i sa kojom pjesmom", otkriva Kim koja je juče pomno pratila generalnu probu.

"Ima dosta dobrih i zaista me zanima kakve pjesme imaju ostali. Mada ne očekujem previše od ovog festivala, sličnu stvar sam već prošla, s tim što je taj televizijski šou trajao dva mjeseca svakog petka. Ovo je prilika da se predstavim i u Crnoj Gori, želim da se zabavim i upoznam nove ljude jer je i samo učešće lijepo iskustvo", ispričala je Kim.

Sa već poznatom pjesmom “Naočari” sinoć su nastupili i srpski predstavnici Joca i “Zmajevi”.

"Ovu pjesmu smo izveli prošle godine na beogradskom Beer festu, uživo u akustičnom aranžmanu, što je u rangu intimnijeg nastupa.Odsvirali smo je da bismo vidjeli kako će proći. S obzirom na to da smo tek sinoć predstavili studijsku verziju, mislim da se to ne kosi sa propozicijama festivala. Tekst pjesme je pisao Bora Đorđević, a gitare su svirali Džoni Šerbedžija i Džinžer, najbolji gitarista u Srbiji", ističe Jovan Jeftić, frontmen sastava Joca i Zmajevi.

Na pitanje da li je to što je publika dobro prihvatila bio razlog da je prijave za festival, Joca je odgovorio potvrdno.

"Pjesma je takva da dobro opisuje vrijeme u kome živimo i sa kakvim ljudima radimo", objasnio je, dodajući da se njihova numera razlikuje od ostalih, najprije zbog toga što je "malo mračnija".

"Htjeli smo da budemo drugačiji, da ne budemo u šablonu gdje je sve lepršavo i ljetnje. Naša pjesma ima dobar ritam i gruv, ali priča ozbiljniju priču i ima modernu produkciju".

Među onima koji su pjesmu radili specijalno za festival je i Marin Lovrić.

"Spremio sam pjesmu baš za Skale. Takmičio sam se na Zvijezdama dijaspore koje su organizovali Televizija Pink i Sonja Mitrović i tu sam osvojio prvo mjesto. Imam takmičarski duh, inače sam i sportista, tako da je ovakav vid prezentacije super za mene. Od festivala očekujem da izvedem pjesmu onako kako sam planirao, da se pokažem u dobrom svjetlu, a naravno da bih volio da pobijedim i izvedem je opet i na Pjesmi ljeta", nije krio on.

Draško važio za favorita

Pobjednik Leta ka zvijezdama Draško Đukić, razlikovao se od ostalih takmičara, a tu tradiciju nastavio je i na festivalu. Njegova numera “12 koraka” potpuno je drugačija od onoga što je publika imala priliku da čuje tokom 18 godina postojanja festivala.

Draško je važio za favorita, a na pitanje da li može da ponovi uspjeh sa Leta ka zvijezdama, nakon probe kratko je odgovorio: “Ne znam, ali i ne razmišljam o tome”.

Njegovu pjesmu mnogi su upoređivali sa radom Darka Rundeka.

"Nijesam namjerno napisao takvu pjesmu. Svaki ozbiljan muzičar bježi od svojih uzora. Poštujem Rundeka, ali mi nije pohvala da pjesma liči na njegov rad. Mada, možda je on jedini sa kojim se ono što radim može uporediti", priznaje on.

"Pjesmu sam dugo radio i to su u stvari slike koje me podsjećaju na jednu stvar. Pričao sam sa mnogo ljudi i svakoga te slike iz pjesme podsjećaju na drugu situaciju, što je dobro. Dobro je da svako može da poveže tu emociju sa nekim osjećanjem u životu", dodaje Đukić.

Iako je bilo planirano da se u revijalnom dijelu pojave Dado Topić, koji je na ovom festivalu trijumfovao 2010. godine, i ovogodišnja predstavnica Albanije na Eurosongu - Rona, i jedno i drugo su otkazali učešće. Umjesto njih nastupila je prošlogodišnja Nova zvijezda - Elhaida Dani.

Spomenik za organizatore

Organizatori su na konferenciji za novinare istakli da Skale imaju epitet najznačajnijeg festivala u Jugoistočnoj Evropi.

"Mnogi se festivali gase i nama su posljednjih nekoliko godina u materijalnom smislu Skale teško pale", potvrdio je Bučevac, dodajući da mu je, u programskom smislu, bilo zadovoljstvo da organizuje festival.

"Šesnaest prvih godina smo se samofinansirali, a posljednje tri dobijamo podršku Opštine Herceg Novi. Međutim, ni za proteklu godinu nijesu nam legla sva obećana sredstva, a ove godine od opštine još nijesmo dobili ni euro", otkrio je Bučevac i istakao da očekuje podršku i državnih institucija.

Naš cilj je promocija turizma Crne Gore. Kada smo počeli, Budva je već imala Pjesmu Mediterana, zato smo mi odabrali Herceg Novi kao drugi najveći turistički grad. Do sada se promijenilo nekoliko političkih partija, a mi smo ostali u Novom

"Organizatorima treba podići spomenik. Ovaj festival mnogo znači i molim novinare da podrže organizatore", istakao je Koprov koji je i kompozitor.

Sa njegovom pjesmom Kaliopi i Naum Petreski trijumfovali su na Skalama 2010.

Na pitanje “Vijesti” da li smatraju da bi imali veću podršku od državnih institucija da se Skale održavaju u gradu u kojem je na vlasti DPS, umjesto opozicije, producent Vuk Rajković je istakao da festival ne treba vezivati za politiku.

"Naš cilj je promocija turizma Crne Gore. Kada smo počeli, Budva je već imala Pjesmu Mediterana, zato smo mi odabrali Herceg Novi kao drugi najveći turistički grad. Do sada se promijenilo nekoliko političkih partija, a mi smo ostali u Novom. Ni dok je DPS bio na vlasti ovdje nijesu nam pomogli", ispričao je Rajković.

Bučevac je ponovio da će sljedeće godine tražiti da se festival vrati na Kanli kulu, ako se to ne desi ponudiće je drugim gradovima, a ako Skale niko ne bude htio, one će biti ugašene.

Ovogodišnji festival, saopšteno je, košta oko 270 hiljada.

Još 25 pjesama

Večeras će na Pjesmi ljeta biti prezentovano 25 numera. Pored pobjedničke iz večeri Nove zvijezde, publika će čuti još i numere koje izvode Ivana Martinović, zatim Mićo Vujović i Vim Gerits, kao i Kaja i “Dobri momci” iz Crne Gore. Pod makedonskom zastavom nastupiće Dani Dimitrovska, Vlatko Ilijevski i Aleksandar Belov, a pod srpskom Andrej Ilić i Dušan Svilar.

Što se tiče BiH učestvovaće Armin Muzaferija i Dino Kulenović, iz Hrvatske “Magazin” i Martina Vrbos, a iz Slovenije Nuša Derenda. Na završnici osamnaestih Skala svoje pjesme predstaviće još i Deniz Cem i J-DA (Turska), Rikke Normann (Norveška), Tahmina Niyazova (Tadžikistan), Seyran (Azerbejdžan), Jade Davies (Austrija) Robert Pheonix (Njemačka), Glenys Vargas & Kevin Ettienne (Velika Britanija- Amerika), Marcin Mrozinski (Poljska), Salome Simone (Španija), Enrika Derza (Albanija) i Elena Iliadi (Grčka). Sa objavljenim pjesama nastupiće samo Martina Vrbos (njena numera "Na kraju grada" je na YouTubeu od 10. aprila) i Enrike Derza sa kompozicijom koju je izvela na albanskom Top festu.

Galerija

Bonus video: