Skale bez Dada Topića i Rone Nišliu, nastupa Elhaida Dani

Bučevac je potvrdio da će dogodine, ako ostane u Herceg Novom tražiti da se festival vrati na Kanli kulu
83 pregleda 7 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 17:04h

Organizatori Sunčanih Skala na konferenciji za novinare istakli su da ovo takmičenje ima epitet najznačajnijeg festivala u Jugoistočnoj Evropi.

"Mnogi se festivali gase, i nama su posljednjih nekoliko godina u materijalnom smislu Skale teško pale", potvrdio je Bučevac, dodajući da mu je, u programskom smislu, bilo zadovoljstvo da organizuje festival.

"Primakli smo se cilju da imamo ljetnju pjesmu evrovizije", istakao je on. Kako tvrdi na ovogodišnjem festivalu ima 19 zemalja, te zbog toga ova manifestacija zalužuje i drugačiju podršku Opštine.

"Šesnaest prvih godina smo se samofinansirali, a posljednje tri godine dobijamo podršku Opštine Herceg Novi. Međutim, ni za proteklu godinu nijesu nam legla sva obećana sredstva od grada, a ove godine od opštine Herceg Novi još nijesmo dobili ni euro", otkrio je Bučevac.

On je istakao da očekuje podršku ne samo Herceg Novog, već i državnih institucija, a da se u vrijeme ekonomske krize najlakše odreći kulture.

Na pitanje Vijesti da li smatraju da bi imali veću podršku od državnih institucija da se Skale održavaju u gradu u kojem je na vlasti DPS, umjesto opozicije, producent Vuk Rajković je istakao da Skale ne treba vezivati za politiku.

"Naš cilj je promocija Turizma Crne Gore. Kada smo počeli da radimo festival, Budva je već imala pjesmu Mediterana zato smo mi odabrali Herceg Novi kao drugi najveći turistički grad. Do sada se promijenilo nekoliko političkih partija, a mi smo ostali u Novom. Ni dok je DPS bio na vlasti ovdje nijesu nam pomogli", ispričao je Rajković.

Bučevac je potvrdio da će dogodine, ako ostane u Herceg Novom tražiti da se festival vrati na Kanli kulu, inače će ova manifestacija biti ponuđena drugim gradovima.

"Ukoliko ni oni ne pristanu, onda su Skale svoju misiju završile. Želimo da napredujemo", ističe Bučevac.

Ovogodišnji festival, kako su istakli košta oko 270 hiljada.

Skale počinju večeras

Još jedne, osamnaeste po redu “Sunčane skale”, počeće večeras na glavnom gradskom trgu u Herceg Novom i to tako što će svoje pjesme predstaviti 20 novih zvijezda.

Najnovije vijesti su da su nastup na Skalama otkazali Dado Topić i Rona Nišliu koja je predstavljala Albaniju na Evroviziji, ali će nastupiti prošlogodišnja pobjednica Večeri Novih zvijezda, Elhaida Nani.

Najviše izvođača na prvoj večeri festivala biće iz Crne Gore, i to njih sedmoro, od kojih smo čak četiri takmičara imali priliku da gledamo u emisiji “Let ka zvijezdama”.

Tako će pobjednik serijala, Novljanin Draško Đukić, pjevati numeru “12 koraka” za koju je sam radio muziku i tekst, a koja nije tipična festivalska.

Za priznanje “Nova zvjezda” boriće se još jedan Novljanin - Dušan Madić Šejn, koji će izvesti numeru “Daću sve od sebe”.

Iz pomenutog serijala čućemo i Teu Šuftu sa pjesmom “Magičan dan”, ali i mladu Draganu Rakčević koja je već učestvovala na “Skalama”, a ovoga puta će pjevati pjesmu “Odlaziš”.

Poznato festivalsko lice biće i Eva Papović, koja je prošle godine prvi put učestvovala na takmičenju u Herceg Novom, a večeras će pjevati “Nisi moj”.

Najbolja od polaznika škole Marije Šerifović, Andrea Vešović, takmičiće se sa numerom “Reskiraj”, dok će Dragica Bojanić koju do sada nijesmo gledali na festivalima izvesti kompoziciju “Ispomoć”.

Nakon “najbrojnije reprezentacije”, iz Hrvatske će prve večeri pjevati čak pet takmičara. Međutim, za razliku od Crnogoraca i Crnogorki koji su posebno za “Skale” radili pjesme, Hrvati će nastupiti sa već poznatim kompozicijama.

Najmlađa među pjesmama, makar kad je “staž” na kanalu YouTube u pitanju, je “Ništa drugo za mene ne postoji” koju će pjevati Andrea Paškvan, a na Internetu je od kraja maja. Četiri mjeseca stariju pjesmu “Oprosti što tražim previše”, izvešće Matea Sučić.

Pjesme koje su nastale u prošloj godini pjevaće Marko Vukes Vuky - Vlasnici srca slomljenih (na kanalu YouTube se nalazi od 23. maja 2011) i Tihomir Kožina - Taj osjećaj (na internetu od novebra 2011), a apsolutna rekorderka sa najstarijom pjesmom prve večeri festivala biće Kim Verson koja će izvesti “Usijani kamen”, numeru koja je na popularnom kanalu od septembra 2010. godine.

Znatno manje takmičara biće iz Srbije i Makedonije, po tri, ali su i oni pratili “novi trend festivala”, pa se tako po jedan takmičar iz obje zemlje pojavljuje sa već poznatim pjesmama.

Makedonska takmičarka Zoi Blaz izvešće “Sama” za koju je spot snimila i postavila još u martu ove godine, dok će iz Srbije sa već poznatom pjesmom “Naočari” koju su prošle godine izveli na Beer Festu u Beogradu nastupiti Joca i “Zmajevi”.

Ostali makedonski i srpski učesnici Emil Arsov (Lažem ljude), i Denis Murat (Ti si pesnata), odnosno Vladimir Cvetković (Neka govore) i Marin Lovrić (Jutarnja vest) premijerno će izvesti svoje kompozicije.

Iz Bosne i Hercegovine i Slovenije prve večeri biće po jedan izvođač - Aleksandra Bilanović, odnosno, Sandi Kojić, a oboje u Herceg Novi dolaze sa novim pjesmama.

Direktan prenos festivala biće na RTCG i to od 21 sat, a svi koji žele da ovogodišnje “Skale” prate uživo na trgu za ulaznicu će morati da izdvoje 10 eura ukoliko žele da sjede, a pet eura košta “mjesto za stajanje”.

Za tri najbolja učesnika “Novih zvijezda”, koje će odrediti žiri, direkcija festivala je pripremila zlatnu, srebrnu i bronzanu plaketu.

Prenos festivala biće na RTCG od 21 sat, svi koji budu ovogodišnje “Skale” pratili uživo za ulaznicu će morati da izdvoje 10 eura ukoliko žele da sjede, a pet eura košta “mjesto za stajanje”.

Odrekli se honorara

U razgovoru za “Vijesti” direktor Festivala Slobodan Bučevac juče je potvrdio da je sve spremno, a sinoć kasno je održana i prva tehnička proba.

"Izvođači polako pristižu, neki su već stigli sa raznih destinacija.

To je za našu organzaciju naporno, ali s obzirom na to da radimo u otežanim materijalnim uslovima, potrudili smo se da sve funkcioniše.

Zasad je sve pod kontrolom. Sve je spremno samo da počne", ističe on. Iako su promijenili režisera i taj dio povjerili Goranu Đokiću, Bučevac ističe da je ostatak ekipe ostao isti.

"To je uigrana ekipa koju moram da pohvalim. Radimo u otežanim materijalnim uslovima, pa se dosta njih odreklo honorara samo da se festival održi.

Kompaktna ekipa, voli ono što radi i vjeruje da će ovaj projekat postojati i dalje, a to je za 'Skale' najveće priznanje", otkriva on.

Galerija

Bonus video: