Prekomoračani spremni za bitku

Ovo je prvi put da su konkurs festivala prošla dva crnogorska benda, a Indigo pop će nastupiti na Demofestu drugi put zaredom
6 komentar(a)
Ažurirano: 28.06.2012. 16:08h

Podgorički sastavi Indigo pop i Abzofran predstaviće se, uz još 29 ex-YU grupa na Demofestu, najvećem takmičarskom festivalu za demo bendove u regionu, koji će se održati na banjalučkoj tvrđavi Kastel od 26. do 28. jula.

Ovo je prvi put da su konkurs festivala prošla dva crnogorska benda, a Indigo pop će nastupiti na Demofestu drugi put zaredom, pošto je 2011. osvojio četvrto mjesto i nagradu od hiljadu eura.

“Prošle godine ste mi vi uhvatili muštuluk, a ove mi je drug javio, ali u oba puta saznajem od drugih da smo prošli. Prezadovoljan sam”, kazao je Boris Vuksanović, frontmen Indigo popa.

On očekuje, prije svega, da njegov bend ove godine na Demofestu pokaže napredak u odnosu na prošlu. Ove godine su konkurisali sa novim numerama “Instant anđeo” i “Superfunk”. Obje se mogu poslušati na Facebook i Soundcloud profilu benda.

Vuksanović je još prošle godine najavio debi album Indigo popa, a na pitanje zašto ga još nema u prodaji kaže da je to komplikovana priča.

“Gotov je još od januara, ali mi je glupo da se tek tako pojavimo 's neba pa u rebra', već želimo malo da pripremimo teren. Objavićemo prvo dva spota”, otkrio je on.

Video za pjesmu “Instant anđeo” radi Zoran-Zonjo Marković i to već godinu dana, kako otkriva Vuksanović.

“Skoro smo se dogovorili da proslavimo godišnjicu snimanja. (smijeh) Odužilo se sve podosta, a pretpostavljam da je i Zonjo pod pritiskom nakon uspjeha spota 'Reggaeton Montenegro', jer želi da prevaziđe sebe. A i mi želimo da taj spot bude što sadržajniji i nabudženiji”, kazao je.

Luka Bošković, frontmen Abzofrana , kaže da nije mogao da vjeruje da je njegov melodic thrash metal bend, koji se prijavio i prošle godine, sada prošao selekciju Demofesta.

“Skočio sam sa stolice, čak prvi put kad sam bacio pogled na spisak bendova nisam vidio naše ime. Prijatno sam iznenađen”, priča Bošković.

To je, dodaje, najveće priznanje koje je njegov bend dobio za svoj rad, a i prva prilika da publika van Crne Gore čuje kako se svira metal na podgorički način.

Abzofran je konkurisao sa pjesmama “Inner Fear” i “Princess Was a Whore”, koje su snimane u kućnoj produkciji.

“Planiramo da za godinu i po dana završimo album, dva spota i kratki dokumentarac, i da ih u paketu ponudimo putem Interneta”, otkrio je Bošković.

Za Demofest se neće posebno spremati, jer smatraju da već mogu da pruže maksimum pri izvođenju svojih pjesama.

“Ne pucamo na neku posebnu poziciju, najvažnije nam je da smo prošli”, saopštio je Bošković.

Abzofran i Indigo pop, osim što će reprezentovati podgoričku rock scenu, braniće čast i istog dijela grada - preko Morače, odakle, prema riječima Vuksanovića, dolaze i jedni i drugi.

Malo svirki u Crnoj Gori

Članovi oba benda su se požalili na mali broj nastupa na domaćem terenu.

“Evo sad će ovi festivali, ali nas izgleda više vole vani, s obzirom na to da nas niko nije zvao. Tako da nemamo trenutno svirke u planu, a i čekamo da objavimo snimljeni materijal, pa da napravimo neki ozbiljniji koncert”, kazao je Vuksanović.

Njegov kolega iz Abzofrana kaže da je stanje u vezi s nastupom po Crnoj Gori i za njegov bend problematično, jer osim u Podgorici i Nikšiću nema uslova ni interesovanja za svirke.

“Prijavili smo se na konkurs za Lake fest, ponudili smo svoje usluge i organizatorima Morinjske gitarijade. Trudimo se, ali malo ko je spreman da izađe u susret relativno nepoznatom bendu jer mu to ne garantuje profit”, smatra on.

Bonus video: