Bučevac: Poslije Olimpijade, Skale su najveća manifestacija

Mandić je otkrio da u festival Opština zajedno sa TO Herceg Novi ulaže 80 hiljada i da je “svaki euro veliki”
106 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2012. 07:10h

“Sprema se veliki spektakl” riječi su kojima su jučerašnji konferenciju za novinare počeli organizatori Sunčanih skala.

"Poslije Olimpijade u Londonu ovo je najveća manifestacija", tvrdi direktor Skala, Slobodan Bučevac. On je kazao da je festival u posljednjoj fazi priprema i da će se narednih dana izrađivati bina na kojoj će se 2. i 3. jula predstaviti 44 pjevača.

"Imamo dobar program koji će kompletno realizovati RTCG. Veliki napor smo uložili da se sve ovo odradi. Imali smo pritisak od velikog broja zemalja koji su htjele da učestvuju na Skalama, a naš cilj je bio da napravimo ljetnju Evroviziju u čemu bismo bili još uspješniji da su materijalni uslovi bolji", rekao je Bučevac.

I predsjednik Opštine Herceg Novi Dejan Mandić potvrdio je da je festival najbolji način da se promoviše grad i država.

"Herceg Novi je propoznat kao grad kulture upravo zahvaljujući mnogim manifestacijama tog tipa među kojima su i Skale. Ova manifestacija je veoma bitna za Herceg Novi, zato je i zdušno godinama podržavamo" ispričao je, dodajući da ima neraspoloženja građana što se ova manifestacija posljednjih nekoliko godina održava na Trgu.

"Zamolio bih da se na tih nekoliko dana građani odreknu komoditeta korišćenja Trga, jer slika festivala ide u cijeli svijet i to je odlična promocija. Cijena održavanja na Trgu je mnogo manja od one koju bismo “platili” da otkažemo jedan ovakav festival", apeluje Mandić.

U Skale za 18 godina uloženo šest miliona

Bučevac je otkrio da je tokom 18 godina koliko se u Herceg Novom održava festival, u njega uloženo oko pet miliona eura (godišnje oko 300 hiljada) i da je scena na Trgu za dvije trećine manja, što znači imanje troškova, ali i radnika.

"Ako se sljedeće godine ne vratimo na Kanli kulu, gdje su privih 14 godina održavane Skale, ovaj projekat ćemo ponuditi drugom gradu. Ukoliko niko ne bude zainteresovan, mislim da je festival za ovih 18 godina odradio svoje i da onda ne treba da postoji", najavio je Bučevac.

Mandić je otkrio da u festival Opština zajedno sa TO Herceg Novi ulaže 80 hiljada i da je “svaki euro veliki”

Mandić je otkrio da u festival Opština zajedno sa TO Herceg Novi ulaže 80 hiljada i da je “svaki euro veliki”.

RTCG evropski javni servis?

Umjesto poznatog reditelja Stanka Crnobrnje, koji je do sada bio zadužen za prenos, ove godine će taj posao raditi, kako je sam sebe opisao “čovjek koji ne voli puno da priča pred projekat”, Goran Đokić.

"Festival ćemo raditi sa devet kamera, biće i izmjena u grafičkom dizajnu. Nadam se da ćemo opravdati povjerenje i pokazati da je RTCG evropski javni servis", nada se Đokić.

U revijalnom dijelu će nastupiti Marija Šerifović, Dado Topić, Tonči Hiljić sa Petrom Grašom i Madrebadesa orkestrom, kao i predstavnica Albanije na Eurosongu, Rona.

Pored već standardnog Ivana Maksimovića koji će i ove godine biti domaćin obje festivalske večeri, prvi put u ulozi voditelja pojaviće se Dajana Golubović-Pejović.

Kaja: Pjesma puna dvosmislenosti

Medijima su se obratili svi učesnici iz Crne Gore, pa su tako o svojim pjesmama “Nove zvijezde” pričale Eva Papović, Dragica Bojanić, Dragana Rakčević i Tea Šufta. Prve večeri nastupiće i Andrea Vešović koja je učešće na Skalama dobila zahvaljujući prvom mjestu u školi Marije Šerifović.

"Prvi put sam na Skalama i nemam velika očekivanja, mada bih svakako voljela da osvojim neku od nagrada. Jedino što želim je da se moja pjesma pušta na radiju i nakon Skala", istakla je Vešović.

Vjerovatno najveću podršku publike na Trgu imaće Novljani- Dušan Mandić Šejn i pobjednik Leta ka zvijezdama Draško Đukić.

"Kao mlađi imao sam želju da učestvujem na festivalu. Skale su bile i biće dobra odskočna daska svakom ko želi da se bavi ovim poslom.To je jak festival i sigurno je da će me dosta ljudi čuti i vidjeti. Ja sam već i samim učešćem prezadovoljan", ispričao je Šejn, dodajući da nije pravio nikakve kompromise kad je birao pjesmu, već da mu se na prvo slušanje dopala.

Ipak, najveće iznenađenje će biti Draško Đukić, koji se svog muzičkog pravca držao tokom čitavog Leta ka zvijezdama i pobijedio, a kompromis nije pravio ni za ovaj festival.

"Festival je dobio pjesmu koju do sada nije imao. Snimljena je u današnjim uslovima, sam sam napisao muziku i tekst, a aranžman je uradio Vladimir Maraš", ispričao je on.

Konferenciji su prisustvovali i učesnici Pjesme ljeta Kaja koja je istakla da pjesma koju će izvesti sa Dobrim momcima nosi mnogo dvosmislenosti, Ivana Martinović, ali i Mićo Vujović koji će pjevati duet sa holandskim menadžerom i pjevačem.

Galerija

Bonus video: