Gitarsi u Podgorici: Sinonim za ludu zabavu

"Posljednjih pola godine često nastupamo i u sedmočlanom sastavu jer se na sreću svih nas, grupi priključio i vaše gore list: Ivan Perović iz Nikšića"
293 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2012. 09:04h

Gitarsi, koji će u srijedu 13. juna svirati u Podgorici, nastali su 2010. godine kako bi ex-YU publici dočarali potpuno drugačiji gitarski zvuk. Naime, oni pop muziku izvode akustičnim gitarama u flamenko, klasičnom i pop maniru. Njihov prvi singl bila je numera "Dobro došla, srećo" sa kojom su učestvovali na FERAS-u, a prošle godine objavili su i album "Sedmi talas”.

O tome koliko je publika bila spremna na novi zvuk za Vijesti priča Goran Kovačić, jedan od osnivača benda:

"Publika je uvijek spremna za nov zvuk, energiju, ljepotu u svakom obliku, kada prepozna da izvođač to radi iskreno i bez kalkulacija. Mi se možemo pohvaliti da smo za dvije godine postojanja osvojili poprilično veliku publiku širom ex-YU i to nas čini jako srećnima i daje nam elan da nastavimo naprijed još većom brzinom i, naravno, što kvalitetnije", priča Kovačić.

On i kolege se, dodaje, raduju prvom nastupu u Podgorici, koji će biti u Buda baru

Kada su u pitanju muzički urednici, situacija nije slična.

"Tužan sam što mediji plasiraju ono što je čist zicer i nešto što propagira jedan gigant, a ostali ga u stopu prate kao zaslijepljeni. Na našim prostorima ima pregršt sjajnih klinaca koji autorski i svirački zaslužuju mnogo pažnje, ali do medija teško ili nikako dolaze", kaže.

Bogat repertoar

On i kolege se, dodaje, raduju prvom nastupu u Podgorici, koji će biti u Buda baru, a do sada su imali dva nastupa u Baru u okviru festivala klasične gitare.

"Tu će, pored naših, biti pregršt pjesama što stranih pop-rok, latino, što domaćih hitova koje"

"Svakodnevno dobijamo upite od fanova kada ćemo doći, ali za to smo pomalo krivci i mi i klubovi koji se možda plaše da nas zovu jer misle da smo enormno skupi", našalio se Kovačić.

Na njihovom nastupu publika će čuti autorske numere, ali su spremili bogat repertoar.

"Tu će, pored naših, biti pregršt pjesama što stranih pop-rok, latino, što domaćih hitova koje, siguran sam, svi mi izuzetno volimo. Gitarsi su postali sinonim za ludu zabavu i ogromnu pozitivnu energiju zbog koje nas publika i voli. Učinićemo sve da tako bude i u Podgorici", obećava Kovačić.

Sedmočlani sastav

Gitarsima, kojih je u startu bilo četvoro, ubrzo su se pridružili basista i perkusionista.

"Posljednjih pola godine često nastupamo i u sedmočlanom sastavu jer se na sreću svih nas, grupi priključio i vaše gore list: Ivan Perović iz Nikšića u ulozi sjajnog bubnjara", otkriva Kovačić.

"Svi smo akademski muzičari, naučeni da kondiciju na visokom nivou održavamo vježbanjem"

Na pitanje da li je za izvedbu dovoljna samo gitara, odgovara:

"Gitarsi su koncipirani kao gitarski bend kao što i samo ime kaže, i bilo koji drugi harmonski ili melodijski instrument ne dolazi u obzir. Naš cilj je da ostanemo gitarska atrakcija i da primjenom raznih tehnika sviranja i aranžmana, pokušamo da osvježimo zvuk svake pjesme.

Za njihovo kombinovanje popa sa flamenkom i ostalim muzičkim pravcima, potrebno je mnogo vježbe.

"Svi smo akademski muzičari, naučeni da kondiciju na visokom nivou održavamo vježbanjem. Gitarsi kombinuju razne stilove sviranja i to je ono što nas čini specifičnim i jedinstvenim", zaključuje on.

Muzika ne može biti dosadna

Kovačić je imao priliku da sarađuje sa mnogim poznatim imenima ex-YU estrade. To iskustvo mu je pomoglo u radu sa Gitarsima.

"Trenutno radim na novom albumu naše dive Aleksandre Radović"

"Gitarsi su zbir svega onoga što sam kao autor, tekstopisac, aranžer i izvođač radio sa drugim zvijezdama, i tako isto i ostali momci koji su prepuni izvođačkog iskustva sa sjajnim pjevačima kao što su Vlado Georgiev, Balkanika, Bojan Marović, Nataša Bekvalac i mnogi drugi", prisjeća se on.

Kada su njegove autorske pjesme u pitanju, najbolje su kod publike prošle one koje je pjevala Aleksandru Radović. Ubuduće će proširiti listu saradnika.

"Volim da pravim razne kombinacije i svačije izvođenje donosi nešto novo i unikatno. Muzika nikad ne može postati dosadna. Trenutno radim na novom albumu naše dive Aleksandre Radović koja je definitivno moj omiljeni umjetnik sa ovih prostora", otkriva on.

Razočaran Evrovizijom

Goran se 2007. okušao i na Eurosongu i to kao autor pjesme "Rijeka bezimena" koju je za BiH pjevala Marija Šestić. Pratio je i ovogodišnji Eurosong i podijelio s nama svoj sud o ovom takmičenju.

"Scena i tehnika iz godine u godinu biva sve ljepša i bolja, a pjesme sve lošije i lošije"

"Nakon 2007. i odlaska na Evroviziju ona je za mene veliko razočaranje u muzičkom smislu. Najmanje se pažnje pridaje muzici i zbog toga ja obavezno kažem Eurovizija, a ne Eurosong.

Ovogodišnja je bila jako loša kada se uzmu u analizu muzičke numere. Scena i tehnika iz godine u godinu biva sve ljepša i bolja, a pjesme sve lošije i lošije. Naravno da se tu odmah izdvoje pojedine numere koje zavređuju pažnju, a među njima je svakako BiH, Srbija, Makedonija, pobjednička i još možda dvije-tri", kritičan je on.

Galerija

Bonus video: