Sasko Kostov najavio Open Sound festival

Ovo će biti četvrto izdanje Open Sound festivala koji je svake godine imao drugačiji oblik
0 komentar(a)
Sasko Kostov, Foto: Zoran Đurić
Sasko Kostov, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 04.06.2012. 11:30h

Na promotivnoj žurci održanoj u petak veče u podgoričkom lokalu "Soul 2 Soul" najavljeno je ovogodišnje izdanje Open Sound festivala koji će se, prema saopštenju organizatora, održati od 7. do 15. septembra.

Dragan Dubljević, predsjednik Open Sound organizacije, kazao je da će postojati četiri glavna festivalska dana, kao i razni propratni programi. Događaji u okviru festivala dešavaće se u više gradova (Podgorica, Bar, Cetinje, Tivat...), jer je organizatorima cilj da probude gradove u kojima ovakvih dešavanja ima vrlo malo ili nema uopšte, a tačne lokacije za sada nisu poznate osim što je saopšteno da će biti u pitanju razni kulturni centri, art klubovi i kafići.

"Svaki od ta četiri dana imaće svoju tematiku. Tako će prvi dan biti rezervisan za bendove koji koriste tradicionalne motive izvorne muzike sa naših prostora, ali u modernom ruhu. Drugi dan će biti posvećen eksperimentalnoj muzici, dok ćemo treći dan predstaviti ovaj novi talas inovativnih bendova iz regiona.

Posljednjeg dana festivala planiramo proslavu i koncert jednog veoma poznatog kontroverznog benda iz okruženja, kojem će predgrupe biti dva crnogorska sastava koja će se odabrati na osnovu "lajkova" na Facebooku", objasnio je Dubljević.

Izvođači se biraju na osnovu kvaliteta, a ne komercijalne prođe i ne zanimaju nas previše poznati bendovi

On još uvijek nije želio da otkriva imena izvođača, ali je kazao da će svi gostujući muzičari prvi put nastupati u Crnoj Gori, dok će sa domaće scene biti zastupljeno nekoliko grupa, od jazz do rock žanra.

Dubljević je takođe saopštio i da se može očekivati jedno inostrano ime u lajn apu Open Sound festa. Spisak izvođača, kao i tačne lokacije održavanja raznih programa festivala biće saopšteni do kraja jula kada će u sajberspejs biti lansiran zvanični web sajt Open Sounda, kaže on.

Što se tiče propratnog programa, organizatorima je u planu velika izložba vinila, projekti "one man" bendova, performansi, radionice, čitanja poezije i mnoge druge aktivnosti.

Ovo će biti četvrto izdanje Open Sound festivala koji je svake godine imao drugačiji oblik, a organizatori kažu da će se ta tradicija nastaviti, jer im je i cilj da svaki put pruže nešto novo i drugačije.

"Izvođači se biraju na osnovu kvaliteta, a ne komercijalne prođe i ne zanimaju nas previše poznati bendovi koje finansiraju opštine i koji svake godine sviraju u Crnoj Gori povodom raznih praznika, već želimo da pružimo publici priliku da čuju nešto što do sada nisu mogli čuti, makar na ovim prostorima", objasnio je predsjednik Open Sound festa.

Do sada je kroz Open Sound festove prošao veliki broj svjetskih, regionalnih i domaćih poznatih i manje poznatih muzičara kao što su Handsome Furs, Arkona, One Piece Puzzle, Vuneny, Bernays Propaganda, Autogeni trening, Autumn for free

On je kazao da je jedan od ciljeva njegove organizacije podizanje svijesti kada su u pitanju alternativni događaji, te stvaranje kritične mase, kakva postoji u svim većim gradovima u regionu, spremne da pođe na koncert i onih muzičara čije pjesme nisu na „hit listama“ mejnstrim medija.

"Već imamo mnogo prijatelja festivala koji na razne načine pomažu organizaciju, otvoreni smo za svaki vid saradnje - od dizajnerskih rješenja do obezbjeđivanja smještaja za gostujuće muzičare, pa svi koji žele da se uključe mogu da se obrate na opensoundpg@gmail.com", kazao je Dubljević.

Prema njegovim riječima, uz razne firme i veliki broj pojedinaca se javio da pomogne organizaciju, pa već preko trideset volontera učestvuje na razne načine, od potrage za sponzorima do davanja raznih ideja u vezi sa programom festivala.

Do sada je kroz Open Sound festove prošao veliki broj svjetskih, regionalnih i domaćih poznatih i manje poznatih muzičara kao što su Handsome Furs, Arkona, One Piece Puzzle, Vuneny, Bernays Propaganda, Autogeni trening, Autumn for free i mnogi drugi.

Sasko, mi te sakamo

U okviru promotivne žurke predstojećeg Open Sound festa u bašti „Soul 2 Soula“ nastupio je Sasko Kostov sa svojim bendom The Waiting Waits, koji je oduševio podgoričku publiku i pored toga što veći dio prisutnih nikada ranije nije imao priliku da čuje njegove pjesme.

Makedonski sastav je kroz dva sata svirke provukao uglavnom pjesme sa novog albuma „Silent In The Crowd“ uz hitove sa prošlih izdanja. Koncert je počeo stidljivim reakcijama publike koju su Kostov i ekipa do kraja ipak natjerali na euforični ples, pa su uslijedila bučna poziva na bis koja se nisu mogla odbiti uz skandiranje prisutnih „Sasko, mi te sakamo“.

"Iskreno, očekivao sam upravo ovo. Moja intuicija me nikada ne prevari", odgovorio je Kostov nakon svirke na pitanje da li je iznenađen veoma pozitivnim reakcijama i pored toga što je većem dijelu publike do petka večeri bio potpuna nepoznanica.

WVeoma sam zadovoljan, jedino što nas je put dovde prilično izmučio, pogotovo kroz Albaniju (smijeh). Probili smo led i nadam se da ćemo se brzo vidjeti opet", kazao je on.

Kostov je i jedan od rijetkih gostujućih muzičara koji nema "rock star" stav, muzičar se naprotiv odmah po završetku koncerta našao u publici, gdje se družio sa novim fanovima sa kojima je pričao o muzici, kulturi, a dotakla se i nezaobilazna tema - politika.

Bonus video: