KRITIKE

Švedska "Euforija" plagijat?

Loren nema samom kritičare. Mnogi su stali na njenu stranu i tvrde da je "Euforija" nastala prije pjesme „Stole My Heart“
113 pregleda 16 komentar(a)
Ažurirano: 24.02.2019. 01:19h

Švedska pjevačica Loren optužena je da je na Eurosongu nastupila sa plagijat pjesmom, prenosi Telegraf.rs.

Pobjednička evrovizijska kompozicija "Euforija", ako je suditi po brojnim komentarima na internet forumima, kopija je numere englesko-irske grupe "One Direction" -  "Stole My Heart".

Loren je početkom godine stekla pravo da predstavlja svoju zemlju na Eurosongu, pobijedivši na prestižnom "Festivalu melodije" u Švedskoj. Nakon njenog izbora, povele su se brojne diskusije na temu da li je "Euforija" plagijatska numera.

Poistovjećivanje je krenulo od Rijaninog hita "We Found Love", koja u sebi sadrži slične djelove sa navedenom numerom. Pobjednička kompozicija je takođe upoređena sa čuvenom pjesmom Keti Peri "Fireworks", a isto važi i za "Till The World Ends" od Britni Spirs.

Internet forumaši takođe smatraju da "Euforija" ima slične elemente kao hit američke pjevačice Pink "Raise Your Glass" . Isto se slažu i za hit čuvenog di-džej trojca “Swedish House Mafia“ “Save The World Tonight“, koji su Lorenin uzor između ostalog.

Ipak, najviše pažnje izaziva pjesma englesko-irskog benda „One Direction“ – „Stole My Heart“, koja ima istu „podlogu“ kao „Euforija“, tvrde forumaši. Naime, „Stole My Heart“ i „Euforija“ imaju maltene identične bitove, odnosno semplove. Zvanično, englesko-irska numera je objavljena 18. novembra 2011. godine, a švedska 26. februara 2012. godine.

Loren nema samo kritičare. Mnogi su stali na njenu stranu i tvrde da je "Euforija" nastala prije pjesme „Stole My Heart“. Oni navode da su sve kompozicije koje su se predstavile na ovogodišnjem „Festivalu Melodije“, zvanično objavljene 9. novembra 2011. godine, što je devet dana ranije od pojavljivanja albuma „One Direction“( na kojoj je numera „Stole My Heart"). 

Povrh svega, postoje i navodi da su svi navedeni akteri sporne diskusije plagijatori, i da su „ukrali pjesmu od američkog hip-hopera Taja Kruza pod nazivom „Dynamite“, a reper od Madone.

Galerija