Najveći muzički festivali koji nas očekuju ovog ljeta

Uskoro počinje sezona festivala u Crnoj Gori i u regionu. Warriors Dance festival, Exit, Lake fest...na vama je da izaberete
9 komentar(a)
Ažurirano: 21.05.2012. 15:53h

Ove godine i u Crnoj Gori i u regionu broj festivala je veći nego ikada. Po brojnosti prednjači Hrvatska ali je i Srbija doživjela pravi bum muzičkih manifestacija

Warriors Dance festival (Kalemegdan, 15. septembar, 35 eura)

Za one koji vole nešto agresivniju elektronsku muziku, ali i regionalne rok sastave, tu je festival Warriors Dance koji u Srbiju dovode kultni bend The Prodigy.

Na Kalemegdanu će jednodnevni muzički praznik (15. septembar) uz legendarnu britansku ekipu posebnim učiniti Skrillex, Eyesburn, Ritam nereda, Lollobrigida, i drugi, a organizatori najavljuju još svjetski poznatih imena. Ulaznica na žurku košta 35 eura, odnosno 44 za specijalnu i VIP zonu.

Belgrade Calling festival (Ušće od 27. do 29. juna, 32 eura)

Među novim muzičkim manifestacijama koje glavni grad Srbije dobija ove godine je festivala Belgrade Calling.

Iz jednodnevnog festivala na kojem je hedlajner trebalo da bude Ozi Ozborn, izrodio se trodnevni (od 27. do 29. juna na Ušću), gdje će publiku zabavljati Faith No More, Public Image ltd., Public Enemy, Orbital, Slash, Paradise Lost, Sisters of Mercy, Jessie J, The Cult, The Horrors i drugi. Ulaznica će do 27. juna koštati 32 eura, nakon čega će do početka festivala rasti do 73 eura.

MetalCamp ( Tolmin, Slovenija, 5.-11. avgust, 129 eura)

Za "metalce" spremne da putuju malo duže, tu je MetalCamp u Tolminu (Slovenija). Dovoljno je pomenuti samo par imena pa da ljubiteljima moćnih rifova krene voda na usta: Hatebreed, Kom, Napalm Death, Dark Funeral, Testament, Paradise Lost, Machine Head, Amon Amarath... No ne kaže se uzalud "koliko para, toliko i muzike", pa da bi se prisustvovalo MetalCampu od početka do kraja (od 5. do 11. avgusta) potrebno je izdvojiti 129 eura, ili 99 eura za "samo" tri dana.

IQ festival ( Beograd, Arena, 9. jun, 25 eura)

Kontroverzni Merilin Menson i britanski Dirty Vegas biće zvijezde IQ festivala, 9. juna u beogradskoj Areni. Uz njih će nastupiti Mizar, Block Out i Laibach kao i nekoliko odabranih neafirmisanih sastava. Ulaznice su u prodaji po cijeni od 25 eura za parter i 26,5 za tribine.

Exit festival (12.-15. jul, 59 eura)

Najveći festival u regionu, novosadski Exit, pred publiku na Petrovaradinskoj tvrđavi izvešće niz interesantnih muzičara raznih žanrovskih usmjerenja, od techno velikana preko R'n'B i world music izvođača do nezaobilaznih rok zvijezda. Imena kao što su Guns'n'Roses, Duran Duran, New Order i Erika Badu predvode lajn ap, ali tu su i mnogi drugi koji će zadovoljiti svačije ukuse, a posebno je zanimljiva Dance arena koja će ponovo ugostiti Lorena Garnijea, ali i Ričija Hotina, Mis Kiten, Reboot Live i mnoge druge. Festival koji je postao zaštitni znak Srbije održaće se od 12. do 15. jula, a za državljane Crne Gore karta košta 59 eura.

Arsenal fest (Kragujevac, 14.-16. juna, 13 eura)

Kragujevački Arsenal fest brani čast unutrašnjosti Srbije, a učešće su potvrdili irski pankeri Therapy, britanske legende Stereo MC's, Rundek Cargo Trio, Dubioza

Festival će se održati od 14. do 16. juna, a ulaznice u pretprodaji koštaju 13 eura.

Umagination ( Umag, Hrvatska, 1.-3. jun, 24 eura)

Umagination, dance spektakl koji se od 1. do 3. juna održava u Umagu, ima je lajn ap koji se sastoji od vodećih imena svjetske DJ scene Axwell, Martin Solveig, Deniz Koyu, Envy My Music... Cijena karte: 24 eura

INmusic (Jarun, Zagreb, 28.-30. jun, 45 eura)

INmusic koji je prethodnih godina imao program sličan Exitu, ovog ljeta donosi sasvim drugačiju priču. Na jezeru Jarun u Zagrebu će od 28. do 30. publiku zabavljati ponovo oživljeni the Cranberries, animirani junaci Gorillaz, kao i predstavnici moderne svjetske rok scene Franz Ferdinand, Gogol Bordello, Mando Diao i drugi.

Cijena karte za sva tri dana je 45, dnevne će koštati 39, a ulaznica za 19 eura.

Rokaj fest (Zagreb, 7.-8. jun, 30 eura)

Hrvatski Rokaj fest osloniće se uglavnom na regionalne zvijezde TBF, One Piece Puzzle, Dječake, Goribor i druge, ali će ugostiti i metal trijumvirat Slayer, Mastodon i Gojiru, još par inostranih imena. Zagrebački festival održaće se 7. i 8. juna, a ulaz za oba dana košta 30,5 eura.

Fresh Island festival (ostrvo Pag, Hrvatska, 5.-8. jula, 24 eura)

Ljubitelji hip hopa se ne mogu pohvaliti velikim brojem događaja koji pokrivaju muziku koju vole. Jedan od rijetkih je hrvatski Fresh Island, na ostrvu Pag, čiji spisak izvođača čine Was, Eve, DJ Muggs, DJ Revolution, Punchline, DJ Soul Clap, General Woo, VIP, Struka, Frenkie i ostali.

Datum održavanja: od 5. do 8. jula, cijena ulaznice za sva tri dana do 14. maja je 24 eura, nakon čega će biti do 40 eura. Dnevne ulaznice koštaće 27 eura.

Hideout fest (Pag, Hrvatska, 29. jun -1. jul, 50 eura)

Višednevna elektronska žurka na hrvatski način očekuje se na ostrvu Pag, gdje će posjetioce Hideout fešta dočekati nastupi poznatih d'n'b/dubstep izvođača kao što su Skream & Benga, Chase & Status, Sub Focus, Four Tet & Caribou, Scuba, Skrillex i drugi. Žurka će trajati od 29. juna do 1. jula, a ulaz će ex-YU posjetioce koštati 50 eura.

Metal fest ( Zadar, Hrvatska, 2.- 5. juna, 68 eura)

Za ljubitelje tvrđeg zvuka poslastica biće Metalfest, u Zadru od 2. do 5. juna. Metalhedzi će imati priliku da uživo vide i čuju neke ođ najuticajnijih grupa ekstremnog zvuka, među kojima su legendarni Megadeath, Kreator, Blind Guardian, Fear Factory, Behemoth, Hypocrisy, Dark Tranquility i drugi. Ovo zadovoljstvo košta 68 eura za čitav festival, odnosno 41 euro za dan.

Terraneo (Šibenik, Hrvatska, 7. -10. avgusta, 58 eura)

Hrvatski festival koji se takođe izdvaja impresivnim spiskom gostujućih zvijezda je Terraneo. U pitanju je četvorodnevni (od 7. do 10. avgusta) provod u Šibeniku, u kasarni Birbirski knezovi, a do sada su učešće potvrdili The Roots, the XX, Parov Stelar, Future of the Left, Swans, the Ting Tings, the Horrors, Dječaci, Jarboli, Ola Horhe i drugi.

Za ovaj festival, čije se mjesto dešavanja nalazi nedaleko od mora, zainteresovani će morati da izdvoje 58 eura i 26 eura za kamp. Biće dostupne i dnevne ulaznice, ali za sada je nepoznato po kojoj cijeni.

Soundwave (Hrvatska, 19.-23. jul, 66 eura)

Ljubiteljima " kuliranja" na plaži uz downtempo elektroniku toplo preporučujemo Soundwave (19.-23. jul) koji se održava u Tisnu (Hrvatska). Hedlajneri su hip hop veterani De La Soul, a tu su još i Plaid, DJ Yoda, Fink, Craig Charles, Ghostpoet... Za publiku sa prostora bivše Jugoslavije ulaz košta 66 eura za sve dane, odnosno 26 eura po danu.

Bonus video: